Negritoiu, ING: Decizia BNR este una pozitiva, dar la credite intervin riscurile

Negritoiu, ING: Decizia BNR este una pozitiva, dar la credite intervin riscurileBanca Nationala a Romaniei a redus, luni, dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe an, avertizand ca este necesar ca bancile comerciale sa micsoreze costul creditelor si sa contribuie la "relansarea durabila a cresterii economice".

Bancherii sunt multumiti de reducerea dobanzii cheie, deoarece acum se pot imprumuta mai ieftin de la banca centrala, dar, cand vine momentul sa reduca dobanzile la creditele acordate populatiei si companiilor, ei prefera sa mai analizeze situatia.

“Decizia Bancii Nationale este una pozitiva, care sigur va avea un impact asupra dobanzii la credite. Consider ca daca BNR reduce dobanda de politica monetara, atunci si dobanzile din piata vor scadea. Insa, la credite intervin si riscurile pe care bancile comerciale si le asuma, si astfel o parte din reduceri sunt compensate”, a declarat, pentru Wall-Street, Misu Negritoiu (foto), directorul general al ING Bank Romania.

Seful ING sustine, astfel, ca daca banca centrala reduce dobanda cu 0,5 puncte procentuale, bancile nu vor putea sa scada dobanzile la credite tot cu 0,5 puncte, relatia dintre cele doua nefiind direct proportionala din cauza riscurilor pe care institutiile de credit trebuie sa si le asume. Bancile reduc mult mai putin dobanzile la credite, iar miscarea devine aproape insesizabila.

“Noi ne aliniem de fiecare data cu dobanzile la piata. Banca Nationala ar trebui sa reduca in continuare dobanda de politica monetara. Dobanda cheie ar putea sa ajunga la mijlocul anului la 7%, dar probabil ca pentru moment banca centrala va astepta sa vada care vor fi efectele reducerii de la inceputul acestui an“, a mai adaugat Misu Negritoiu.

Totusi, in decembrie, ING Bank Romana a urcat dobanda la creditul ING de Casa Noua cu 1,4 puncte procentuale, dupa doar 4 luni de cand a lansat acest imprumut ca o contraoferta la programul Prima Casa. Dobanda a crescut la 6,9% pe an, de la 5,5%, cat era anterior.

Bogza, Bancpost: Creditarea nu se va relua fara reducerea dobanzilor

Bogza, Bancpost: Creditarea nu se va relua fara reducerea dobanzilor"Consider ca masura luata de Banca Nationala este, fara indoiala, un pas salutar spre reducerea dobanzilor practicate de banci atat la depozite, cat si, mai apoi, la credite", a explicat, pentru Wall-Street, Mihai Bogza (foto), presedintele Bancpost.

In mod teoretic, fiecare miscare de reducere a dobanzii de politica monetara ar trebui sa fie urmata de o scadere imediata a dobanzilor de pe piata interbancara, ulterior a celor platite de banci la depozite si abia in final la cele percepute la credite. In practica s-a observat ca dobanzile de pe piata interbancara nu s-au corelat cu reducerile pe care le-a operat banca centrala la nivelul dobanzii cheie in anul 2009.

Dupa primele semnale de taiere a dobanzii cheie din 2009, bancile comerciale au inceput sa reduca dobanzile platite la depozite, dar cele la credite au inceput sa scada mult mai tarziu.

"Totusi, riscul de credit se mentine, in continuare, ridicat, ceea ce nu va permite o coborare a dobanzilor atat de substantiala cat si-ar dori clientii. Recunoastem insa ca o reluare sustenabila a activitatii de creditare nu se va putea produce decat dupa reducerea dobanzilor. In ceea ce priveste depozitele, Bancpost a reactionat rapid la anuntul BNR si a redus deja dobanzile la unele facilitati cu 0,5 puncte procentuale.

Daca vom vedea ca dobanzile la depozite se reduc la nivelul intregului sistem bancar, atunci vom continua, dar nu vom risca sa ne pierdem portofoliile de depozite mergand prea rapid inaintea pietei", a declarat Mihai Bogza.

Banca Nationala a inceput sa taie dobanda de politica monetara in februarie 2009, cand a coborat nivelul acesteia de la 10,25% la 10%, iar de atunci a mai operat 5 reduceri, pana la 7,5%, in ianuarie 2010.

Mitrache, Bank Leumi: Trecutul ne arata ca bancile nu scad imediat dobanzile

Mitrache, Bank Leumi: Trecutul ne arata ca bancile nu scad imediat dobanzile"Riscurile de credit nu sunt mari, dar sunt greu controlabile, insa riscul pe care il vedem noi este acel sistem care ar putea provoca o reactie perpetua la nivelul companiilor si le-ar ingreuna capacitatea de plata. Putine banci de la noi, cele cu cota de piata mare, ar avea capacitatea sa controleze o asemenea situatie", a declarat, pentru Wall-Street, Laurentiu Mitrache, presedintele executiv al Bank Leumi Romania.

Companiile se confrunta cu dificultati, pe de o parte, deoarece vanzarile lor au scazut, iar, pe de alta parte, viteza fluxului de bani din economia romaneasca a incetinit. Statul intarzie sa plateasca banii pe care ii datoreaza companiile, intreprinderile intarzie sa isi achite furnizorii si datoriile la banci, iar reactia se propaga la nivelul intregii economii.

"Decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda este parte dintr-un set de masuri ce trebuie sa conduca la relansarea activitatii de creditare. In trecut au existat si dobanzi de 130% si se acordau credite. Nu cred ca dobanzile scazute vor aduce automat si reluarea activitatii de creditare", a mai explicat seful subsidiarei locale a Bank Leumi, adaugand ca "reducerile din trecut facute de BNR au aratat ca bancile comerciale nu scad dobanzile imediat".

BNR va mai reduce dobanda pana la 6 - 6,5%

BNR va mai reduce dobanda pana la 6 - 6,5%

Pasul facut de Banca Nationala in sensul relaxarii politicii monetare este vazut in mod pozitiv si de catre Laszlo Diosi, presedintele OTP Bank Romania, si de Robert Rekkers (foto), directorul general al Bancii Transilvania.

"In actualul context economic reducerea dobanzii de politica monetara este o veste buna. Efectul acesteia o sa fie ca se vor reduce dobanzile de pe piata, iar rata ROBOR va scadea si bancile vor ajusta dobanzile variabile indexate la ROBOR pentru credite. Insa, este important ca si nivelul lichiditatii din piata sa fie adecvat pentru ca dobanzile sa se reduca", a explicat Laszlo Diosi.

Seful OTP Bank Romania este de parere ca banca centrala va mai reduce dobanda pana la 6 - 6,5% la finalul lui 2010, dar, in acelasi timp, va ramane atenta si la rata inflatiei.

Robert Rekkers considera, de asemenea, oportuna reducerea dobanzii cheie, iar in urmatoarea perioada banca va analiza si va lua o decizie cu privire la dobanzile pe care le practica.