1 / 4

Partea cea mai rea a crizei din Romania a trecut

Reprezentantii FMI si cei ai CE s-au aratat multumiti de rezultatul misiunii de evaluare de la Bucuresti incepute pe 20 ianuarie si vor propune eliberarea urmatoarelor transe de bani prevazute in acordul de finantare externa pe care Romania l-a incheiat cu institutiile internationale.

"Suntem multumiti sa anuntam ca am ajuns la un final fericit in discutiile cu autoritatile romane. Astfel, vom prezenta la FMI, la mijlocul lunii februarie, documentatia necesara eliberarii simultane a urmatoarelor doua transe din acordul de finantare externa incheiat cu Romania. De asemenea, am cazut de acord cu Guvernul ca jumatate din aceste transe sa mearga la buget pentru sustinerea deficitului bugetar, iar restul sa ramana la Banca Nationala a Romaniei pentru sustinerea balantei de plati. Consideram ca board-ul FMI va aproba favorabil misiunea noastra de evaluare si va elibera transele", a declarat Jeffrey Franks (foto), seful misiunii CE pentru Romania.

FMI ar putea aproba eliberarea urmatoarelor doua transe de bani la mijlocul lunii februarie, iar Comisia Europeana ar putea decide eliberarea transei la mijlocul lunii martie.

"Misiunea de evaluare a Comisiei Europene a avut ca scop sa verifice daca au fost indeplinite conditiile asumate pentru eliberarea transei de 1 miliard de euro. De asemenea, am specificat mai in detaliu tintele pentru realizarea reformelor cheie din Romania. As spune ca sunt ferm convinsa ca asistenta financiara multilaterala combinata cu agenda de politici a guvernului roman a avut un impact pozitiv asupra Romaniei. Tensiunile s-au micsorat si asta a permis guvernului sa finanteze mai usor deficitul bugetar. Se pare ca partea cea mai rea a crizei a trecut si in aceste conditii este esential sa continuam reformele pentru a pune economia romaneasca pe o cale stabila si pentru a imbunatati standardele de viata", a declarat Fabienne Ilzkovitz, sefa misiunii Comisiei Europene.

Romania a agreat anul trecut cu FMI, CE, Banca Mondiala si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. FMI a eliberat deja primele doua transe de 6,57 miliarde euro. A treia si a patra transa, de 2,3 miliarde euro, au putea fi deblocate in urma acestei misiuni.

De asemenea, CE a dat Romaniei anul trecut prima transa de 1,5 miliarde euro, dar ulterior a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.

Citeste si Franks, FMI: Romania isi permite un sector public de tip Dacia, nu unul de tip Mercedes

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri