1 / 4

Deciziile politice diminueaza nivelul pensiilor

In ciuda unei recuperari rapide din punct de vedere al rezultatelor investitionale de anul trecut comparativ cu 2008, sistemele de pensii private din Europa Centrala si de Est (ECE) au fost puternic afectate de stoparea sau amanarea consolidarii reformelor in domeniu si de anumite decizii politice.

Aceste decizii sunt cu atat mai grave cu cat au afectat sistemele de pensii private indiferent de performantele investitionale anterioare sau actuale ale fondurilor, concluzioneaza o analiza realizata de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Reformele din sistemele de pensii din zona ECE au fost intarziate prin reducerea nivelului contributiilor, performantele investitionale fiind astfel afectate de unele decizii politice sau administrative care au incetinit puternic reformarea sistemelor de pensii, urmarea fiind influentarea intereselor a milioane de participanti la fondurile de pensii private din regiune.

„Practic, nicio tara din regiune nu a parcurs anul trecut fara a-si afecta intr-un fel sau altul sistemul de pensii private. Unele guverne au scazut nivelul contributiilor virate in sistem, altele au modificat legislatia aplicabila fondurilor de pensii in alte moduri. Cei care au pierdut de fiecare data au fost participantii la sistemele de pensii private, ale caror pensii pe care le vor primi, ca urmare a contributiilor lor la aceste fonduri, vor fi mai mici”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Bobocea (foto), secretar general al APAPR si autor al analizei.

La nivelul celor 10 state din regiune, fondurile de pensii private aveau la sfarsitul anului 2009 un numar total de peste 40 de milioane de participanti, in beneficiul carora administrau active nete totale de 78,5 miliarde de euro.



Sursa: APAPR

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri