Seful RBS: Vrem sa creditam companiile de top din Romania

Seful RBS: Vrem sa creditam companiile de top din Romania"Ne-am propus sa incheiem deal-uri mai vizibile si sa creditam companiile de top din Romania. Vrem sa acordam imprumuturi de tip club loan impreuna cu alte banci companiilor mari. Exista si posibilitatea sa alegem sa cumparam titluri de stat sau sa creditam companii detinute de stat, dar in principal vrem sa ne axam pe companiile mari", a declarat, pentru Wall-Street, Johan Gabriels (foto), presedintele RBS Romania.

El sustine ca nu se va uita in special la anumite sectoare ale economiei, ci va cauta sa gaseasca "companiile sa fie castigatoare in fata crizei".

Pentru 2010 bancherul belgian aflat la conducerea RBS Romania si-a mai propus sa se concentreze pe atragerea de depozite mizand pe dobanzi competitive.

"Consider ca romanii sunt mai mult decat dispusi sa economiseasca in continuare, tinand cont de perioada de criza, prin urmare principalul lucru pe care o sa il facem este sa oferim dobanzi competitive la depozite. Nu vrem sa avem cele mai mari dobanzi din piata, dar vrem sa fim in top 5 jucatori in functie de dobanda la depozitele in lei, euro sau dolari", a declarat Johan Gabriels.

De asemenea, pe lista principalelor planuri pe care le are RBS Romania pentru inceputul acestui an se afla lansarea serviciului de Internet Banking. "Platforma de Internet Banking este finalizata si in prezent noi o testam, iar in curand o sa o lansam", a mentionat presedintele sucursalei locale a RBS.

Citeste si un interviu cu Johan Gabriels si afla ce l-a determinat pe bancherul de origine belgiana sa vina in Romania in loc sa plece la Londra.

Mai este loc de crestere pe piata cardurilor de credit

Mai este loc de crestere pe piata cardurilor de credit"Mai este destul loc de crestere pe piata cardurilor de credit din Romania", a declarat Walter Sequeira (foto), seful diviziei de carduri din cadrul RBS Romania, adaugand ca principalul motiv pentru care romanii nu folosesc cardurile de credit atat de mult precum in alte tari este ca nu cunosc suficient de mult acest produs.

RBS Romania are, in prezent, un portofoliu de 150.000 de carduri, dintre care 110.000 sunt carduri de credit, si intentioneaza ca la finalul acestui an sa ajunga la 200.000 de carduri.

Banca a lansat un nou card de credit, RBS Visa, care este destinat cumparaturilor zilnice si returneaza posesorilor pana la 2% din valoarea platilor efectuate de pe acest card.

"Toate cardurile de credit sunt dotate cu cip, iar luna viitoare urmeaza sa migram si toate cardurile de debit catre carduri cu cip", a explicat Walter Sequeira, adaugand ca posesorii cardurilor nu vor fi taxati pentru aceasta schimbare.

Creditul ipotecar o sa isi revina in 2010

Creditul ipotecar o sa isi revina in 2010

"Ne propunem sa mentinem in 2010 portofoliul de credite acordate persoanelor fizice la acesai nivel ca in 2009", spune John Bell (foto), seful diviziei de retail din cadrul RBS Romania, adaugand ca, daca anul trecut toti oamenii s-au simtiti nesiguri, pe fondul crizei economice, in acest an unii dintre ei o sa redevina increzatori.

John Bell sustine ca in 2010 creditul ipotecar o sa isi revina, dar cresterea acestuia o sa fie lenta.

RBS Romania a lansat programul "Noua ta casa" prin care ofera clientilor credite ipotecare cu dobanda fixa in primul an, 6,5% la imprumuturile in euro si 13,5% la lei, dobanzile fiind valabile daca se incheie si un contract de asigurare de viata. In plus, banca nu va percepe comision de rambursare anticipata.

Bancherii de la RBS vor sa acorde prin acest program credite ipotecare de 200 milioane de euro in acest an, dar in cazul in care cererea o sa fie mai ridicata atunci se vor atrage mai multe depozite.

RBS are credite corporate de 1,8 mld. euro si credite de retail de 500 mil. euro

RBS are credite corporate de 1,8 mld. euro si credite de retail de 500 mil. euroActivele RBS Romania au ajuns la finalul lui 2009 la 2,3 miliarde euro, in usoara scadere fata de 2008, ca urmare a diminuarii imprumuturilor in euro.

"Din total, 1,8 miliarde euro sunt pe partea de corporate, iar 500 milioane euro pe partea de retail. Din cele 500 milioane euro, 300 milioane reprezinta creditele de consum, iar restul sunt credite ipotecare si carduri", a declarat Johan Gabriels, presedintele bancii. Pentru portofoliul de credite de consum, provizioanele au fost de aproximativ 20 milioane euro, iar pentru segmentul corporate provizioanele s-au situat la 15 milioane euro.

Gabriels a mai mentionat ca banca a facut profit si in 2009, dar tot in usoara scadere fata de anul precedent. El a adaugat ca RBS Romania se situeaza printre primele 3 banci de pe piata locala in functie de rentabilitatea activelor, iar banca nu se va vinde.

Numarul angajatilor RBS Romania a scazut de la aproximativ 1.700 la finalul lui 2008 la circa 1.400 la sfarsitul lui 2009, pe fondul unei reduceri a fortei de vanzari.