1 / 4

Carentele sistemului de sanatate

Mai mult de jumatate (67%) dintre romani se tem de boala si doar 32% nu sunt ingrijorati de posibile afectiuni, conform unui sondaj realizat de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Dezvoltare pe un esantion de 1.626 de adulti.

Apoi, 44% dintre romani se tem de somaj, iar 55% dintre respondenti sunt ingrijorati cu privire la cresterea preturilor.

Desi sondajul ilustreaza ca romanii sunt ingrijorati cu privire la eventualele imbolnaviri, doar 8% au o asigurare in caz de boala sau accident si doar 3% asigurari medicale.

“Boala nu o poti rezolva decat printr-o asigurare. Nu poti avea ca individ un capital suficient de mare pentru a sta linistit ca orice se intampla cu sanatatea ta iti poti mentine standardul de viata la acelasi nivel”, a declarat Theodor Alexandrescu (foto), general manager in cadrul Alico Asigurari Romania (fosta AIG).

Reforma amanata anul trecut este mai mult ca oricand necesara, in opinia specialistilor, care considera ca banii bugetati pentru sanatate nu vor ajunge anul acesta decat in primele 6-7 luni, iar statul isi permite mai putin ca niciodata sa cheltuie in vederea imbunatatirii serviciilor medicale.

Guvernul aloca anual Sanatatii 5 miliarde de euro, dar suma nu este suficienta pentru nevoile contribuabililor romani.

Sunt cativa factori importanti care au dus la un sistem de sanatate subdezvoltat in Romania sau mai bine spus lipsa acestora a dus la nevoia stringenta de reformare a sistemului de sanatate.

In primul rand, este vorba despre lipsa unor elemente de baza, a ghidurilor terapeutice in medicina, care stipuleaza proceduri minime de la preventie, diagnosticare si pana la recuperare pe care trebuie sa le urmeze orice medic.

In al doilea rand, dar la fel de important, sistemul de asigurari din Romania, in general, si cel al asigurarilor de sanatate, in particular, resimt lipsa stimulentelor fiscale, a deductibilitatilor.

“Deductibilitatea totala atat pentru angajat, cat si pentru angajator ar incuraja achizitionarea de asigurari voluntare de sanatate”, spune Alexandrescu.

Apoi, serviciile medicale private sunt reduse si nu exista competitie intre jucatori. “Este foarte greu sa investesti intr-o forma privata de serviciu medical. Un pat de spital nou costa in jur de 100.000 de euro, iar pentru a avea un spital eficient trebuie sa ai 100 de paturi, iar fara asigurari nu-ti poti amortiza investitia. Practic, ajungi la break-even in 20 de ani, ceea ce este o perioada prea lunga pentru a fi rentabil”, detaliaza Alexandrescu .

Si nu in ultimul rand, este necesara proliferarea serviciilor medicale sub forma de abonamente, nesupuse reglementarilor.

Alexandrescu a explicat ca pentru a reforma sistemul medical trebuie sa avem in cadrul acestuia toate aceste componente, necesare din punct de vedere al asigurarilor si fara de care sistemul de sanatate nu poate functiona la standardele dorite de contribuabili.

Romania are o populatie de 21 de milioane de locuitori, dintre care doar 5 milioane sunt salariati.

Afla si Ce i-ar putea determina pe romani sa se asigure

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri