BRD a depasit BCR la profit cu 24,5 mil. euro

BRD a depasit BCR la profit cu 24,5 mil. euroBCR si BRD, cei mai importanti doi jucatori din sistemul bancar romanesc dupa valoarea activelor gestionate, au purtat, in 2009, o "lupta" stransa pentru mentinerea si consolidarea pozitiei in piata si obtinerea de castiguri cat mai ridicate, in conditiile in care activitatea de creditare s-a prabusit anul trecut, pe fondul crizei economice.

BRD - Groupe Societe Generale a incheiat anul 2009 cu un profit net de 230,8 milioane euro, calculat in standardele internationale de contabilitate, cu 12% peste rezultatul raportat de principalul concurent pe piata locala, BCR, care a inregistrat un profit net de 206,3 milioane euro, potrivit NewsIn.

Spre comparatie, BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, a obtinut anul trecut un profit net consolidat de 206,3 milioane euro, in scadere cu 57,1% fata de 2008, pe fondul cresterii puternice a costurilor cu provizioanele.

Castigurile obtinute de catre cele doua institutii financiare au fost calculate conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS).

Profitul BRD din 2009, conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS) a fost de 192 milioane euro.

Ce spun sefii celor doua banci


“In 2009 am muncit bine si am crescut profitul operational cu 32%. Din cauza provizioanelor mai mari actionarii nostri nu au beneficiat de aceeasi imbunatatire a rezultatelor, ca urmare a conditiilor extrem de dificile de pe piata. Pozitia noastra puternica pe piata, sustinuta de modelul nostru echilibrat de business, de lichiditatea buna, de politica de creditare sanatoasa, de baza larga de clienti si de banca noastra mama Erste Group, ne permite sa ii ajutam in continuare pe clientii nostri chiar si in conditiile economice dificile din perioada urmatoare” a declarat Dominic Bruynseels (foto stanga), presedintele executiv al BCR.

"2009 a fost anul unui examen dificil, marcat de incertitudini referitoare la evolutiile macroeconomice. In 2009, bancile au fost supuse unor presiuni multiple legate de cresterea costurilor riscurilor si mai ales de asigurarea rentabilitatii operatiunilor în conditiile unei cereri extrem de reduse pentru produse si servicii bancare. Pentru noi, a fost un exercitiu de flexibilitate si de adaptare la efectele crizei, pe care l-am facut cu rezultate foarte bune", a declarat Guy Poupet (foto dreapta), presedintele BRD.

"Ne asteptam ca si in 2010 sa fim constransi sa facem provizioane destul de importante, dar cred ca varful a fost atins in 2009”.


BCR a dat mai multe credite si are depozite mai mari

BCR a dat mai multe credite si are depozite mai mariDesi nu s-au dat prea multe credite in Romania in 2009, BCR si BRD au reusit sa isi majoreze usor portofoliile de imprumuturi.

Portofoliul de credite acordate de BCR clientilor a crescut cu doar 3,3%, in 2009, la 46,53 miliarde lei, banca mentinand o structura echilibrata pe segmente de clienti si industrii.

Insa, creditele neperformante reprezentau, la finalul lui 2009, 13,1% din totalul portofoliului de credite pe care BCR il gestioneaza. Potrivit bancherilor de la BCR, in 2009, creditele neperformante au crescut in special pe segmentul creditelor de retail.

Depozitele atrase de BCR de la clienti
au crescut in 2009 cu 7,4%, pana la valoarea de 35,83 miliarde lei, pe fondul unei cresteri sporite a depozitelor corporate.

In conditiile unei cereri care a scazut puternic, totalul creditelor acordate de BRD era la sfarsitul anului 2009 de peste 34,9 miliarde lei, imprumuturile pentru persoane fizice reprezentand 48% din total, iar cele acordate companiilor avand o pondere de 52%.

Pierderile finale inregistrate de BRD creditelor neperformante cu ipoteca reprezinta doar 5% din valoarea portofoliului de imprumuturi cu probleme, in contextul in care banca recupereaza 95% din valoarea acestora.

In ceea ce priveste depozitele clientelei BRD, acestea depaseau 29,2 miliarde lei, marcand o crestere de 2% fata de finalul anului precedent.

Activele BRD s-au redus cu 5%. BCR ramane lider

Activele BRD s-au redus cu 5%. BCR ramane liderIn functie de valoarea activelor gestionate la finalul lui 2009, BCR isi pastreaza pozitia de lider al pietei bancare din Romania, iar BRD continua sa ocupe pozitia secunda.

Diferenta dintre valoarea activelor gestionate de cei doi jucatori de pe piata bancara este de aproape 18 miliarde lei.

Activele totale ale BCR au ramas stabile, marcand o usoara crestere, de la 64.5 miliarde lei, la 31 decembrie 2008, la 64.52 miliarde lei, la finalul anului trecut.

Pe de alta parte, activele gestionate de BRD au scazut cu 5%, ajungand pana la 46,57 miliarde lei, la sfarsitul lui 2009, fata de 49,24 miliarde lei, cat erau la finalul anului precedent.