Bancherii mai au de asteptat pana sa reinceapa sa dea credite

Bancherii mai au de asteptat pana sa reinceapa sa dea credite

Bancherii aflati la conducerea institutiilor de credit din Romania si-au schimbat strategiile de business la 180 de grade in ultimul an, iar acum prefera sa analizeze de mai multe ori un dosar de credit inainte de aprobare, dupa ce in trecut au vandut credite mult prea usor.

Incertitudinile din economie si somajul in crestere sunt principalii factori care ii sperie pe bancheri, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu (foto).

"Vrem sa iesim din criza, dar economia are 30-40% psihologie. Ce bancher poate sa se aventureze sa dea credite acum cand toata atmosfera asta pe care o simt in jurul lor este neagra si mai este si tot somajul asta...", a declarat Isarescu, in cadrul unei conferinte la care a fost prezent si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Anul 2010 nu a inceput deloc bine din punct de vedere al ratei somajului, care a urcat cu 0,3 puncte procentuale doar in luna ianuarie, ajungand la 8,1%, numarul somerilor depasind 740.000.

Citeste si: Top 10 judete cu cea mai mare rata a somajului

Ce fac bancile pana isi revine economia?

Ce fac bancile pana isi revine economia?Mugur Isarescu se arata in continuare optimist, la fel ca pe parcursul intregii perioade de recesiune, si sustine ca economia o sa isi reia cresterea, iar rata anuala a inflatiei va incepe sa scada.

"Nu vreau sa ne infundam in mlastina dezbaterilor despre cat o sa creasca nivelul PIB si cat va fi rata inflatiei. Apropo de PIB si inflatie, eu raman in continuare optimist. Probabil ca cifrele care vor aparea in urmatoarea perioada vor atesta acest lucru", a declarat guvernatorul bancii centrale din Romania.

Intre timp, pana cand economia isi revine, bancile s-au reorientat spre zone mai sigure si au creditat din ce in ce mai mult statul sau s-au inghesuit sa acorde credite prin programul Prima Casa.

Creditul guvernamental, adica imprumuturile acordate institutiilor statului, a crescut doar in luna ianuarie cu 5,9%, pana la 49,57 miliarde lei (12,02 miliarde euro). Avansul anual al creditului neguvernamental a fost de 127,1% in ianuarie (115,9% in termeni reali).

Continuarea programului Prima Casa si in 2010 a dat noi sperante bancherilor, 21 de institutii de credit solicitand garantii din partea statului pentru a acorda credite prin acest program.

Valoarea totala a garantiilor solicitate de banci a depasit cu aproximativ 50% plafonul total de 700 de milioane de euro, alocat de stat pentru anul 2010.

Cum vad analistii straini bancile din Romania

Cum vad analistii straini bancile din RomaniaPerspectiva analistilor agentiei de evaluare financiara Moody's asupra sectorului bancar din Romania ramane negativa, reflectand conditiile dificile din economie si trendul crescator al creditelor neperformante.

Moody's estimeaza ca imprumuturile neperformante si costurile vor ramane ridicate, afectand rentabilitatea bancilor.

"In 2009, odata cu contractia semnificativa a activitatii economice si cresterea somajului, leul a intrat sub presiune, restantele la credite au crescut brusc, iar avansul creditarii a incetinit considerabil, pe fondul aversiunii la risc si a resurselor limitate de finantare ale bancilor", a explicat Nondas Nicolaides, vicepresedintele agentiei.

Majoritatea bancilor romanesti fac parte din mai mari grupuri bancare europene care pot oferi finantari subsidiarelor din Romania.

Angajamentul principalelor grupuri bancare straine din Romania de a asigura lichiditate subsidiarelor de pe piata locala in caz de nevoie a redus temerile legate de riscuri, insa nu le-a inlaturat total, in conditiile in care acordul de la Viena nu este unul constrangator, arata raportul Moody's.

Profitabilitatea bancilor romanesti va continua sa fie sub presiune, in contextul in care se asteapta ca nivelul costului legat de credite sa fie ridicat, intr-un mediu macroeconomic inca problematic.

Moody's anticipeaza ca provizioanele vor continua sa taie semnificativ din profiturile operationale ale bancilor romanesti si in 2010, cu toate ca mai multi bancheri sunt de parere ca varful in ceea ce priveste costul riscului de credit a fost atins anul trecut.