1 / 4

Estimarile ALB pentru un 2010 dificil

Intr-un scenariu optimist, piata romaneasca de leasing va stagna anul acesta sau va inregistra o crestere usoara comparativ cu 2009, potrivit estimarilor presedintelui Asociatiei Societatilor Financiare (ALB) din Romania, Jean-Claude Boloux (foto).

Scaderea economiei autohtone de 7,7% din 2009, pe fondul crizei economice mondiale, si-a propagat efectele negative asupra industriei leasingului, unul dintre sectoarele cele mai afectate in Romania. Astfel, leasingul a scazut cu 72% in 2009, pana la un nivel de 1,33 miliarde de euro, de la 4,817 miliarde de euro in 2008, cand scadea cu doar 6,2% fata de 2007.

„Desi 2010 ne asteptam sa fie un an dificil, intr-un scenariu optimist, piata romaneasca de leasing va fi stabila anul acesta, speram chiar ca va cunoaste o crestere usoara. Trebuie mentionat ca evolutia industriei leasingului este legata de economia locala, care va depinde de pietele din regiune si de proiectele pe care statul roman le va demara”, a declarat Boloux.

Evolutia puternic negativa de anul trecut s-a datorat in mare parte prabusirii afacerilor pe segmentele auto si de echipamente, care au cea mai mare pondere in portofoliul companiilor, respectiv 63% si 17%.

Cititi aici mai multe detalii despre evolutia pietei leasingului in 2009.

„Companiile de leasing vor fi nevoite sa caute mult mai intens decat anii trecuti oportunitatile de crestere a finantarilor si va depinde totodata si de investitorii straini si de tarile din jur. Odata ce pietele, cum sunt cele din Polonia sau Cehia, vor relua cresterea si Romania va beneficia de pe urma acestui fapt”, a mai comentat Boloux.

In viziunea sa, oportunitatile de finantare sunt in domeniul leasingului medical, de echipamente pentru agricultura si in domeniul IT.

Cu toate acestea, industria mai are un potential de dezvoltare semnificativ. Spre comparatie, piata europeana avea la nivelul lui 2008 un grad de penetrare in PIB de 14,4%, in timp ce in Romania, industria leasingului avea un grad de penetrare de numai 7%.

Pe de alta parte, anul trecut si celelalte state din regiune au raportat scaderi semnificative pentru industria leasingului in contextul micsorarii dramatice a produsului intern brut. Astfel, in Polonia, in primul semestru al anului trecut, leasingul a cunoscut o scadere de 38%, in Cehia - de 54%, Ucraina - de 76%, iar in Tarile Baltice - de 75%. Singura tara care a raportat o scadere de doar 2% anul trecut, in sectorul leasingului pentru primele 6 luni, este Bulgaria. „Nu stiu daca este cifra reala de scadere a leasingului, cea raportata de Bulgaria, de doar 2%”, a subliniat Boloux.

Cat despre societatile de leasing care au intrat in faliment anul trecut, Boloux a mentionat ca au fost cateva companii, insa din afara ALB.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri