1 / 5

Numarul repartizatilor aleatoriu a crescut de 1,7 ori

Astfel, in perioada mai 2008 (startul pilonului II al pensiilor private obligatorii) – februarie 2010, Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) a repartizat aleatoriu aproximativ 705.000 persoane, ceea ce reprezinta circa 90% din totalul noilor aderanti la sistem, mediana setului de valori fiind de 39.000 persoane, cu un trend descrescator in partea a doua a anului 2009 (valorile inregistrate fiind de ±20.000 persoane).

In februarie 2010, au fost repartizate catre cele 9 fonduri de pensii active 32,8 mii persoane. Comparativ cu lunile anterioare, numarul celor repartizati aleatoriu a crescut de 1,7 ori, „situandu-se in setul de valori care a caracterizat anul 2008 si prima parte a anului 2009”, spune studiul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Faptul ca romanii aleg intr-un numar atat de redus in mod constient un fond de pensii privat obligatoriu (pilonul II) tine de 4 factori participanti la piata, in opinia Emiliei Bunea (foto), CEO al ING Fond de Pensii. „Sunt 3 actori (statul, anagajtorii, administratorii) de care depinde diminuarea numarului de persoane repartizate aleatoriu, poate chiar 4 daca tinem cont si de responsabilitatea individuala pe care o are fiecare dintre noi in privinta aderarii cu buna stiinta la un fond de pensii”, a declarat Bunea, pentru Wall-Street, adaugand ca in ceea ce priveste romanii de pana in 35 de ani nu este vorba neaparat de o slaba educatie financiara.

„De orice nationalitate ai fi, daca esti un tanar de 20-25 de ani nu te gandesti prima data cand te angajaezi la ce o sa se intample cu pensia ta. Piata pensiilor private este noua, din acest unghi lipseste informarea nu din cauza slabei pregatiri a romanilor”, a adaugat CEO-ul ING Pensii.

Astfel, spune Bunea, unul dintre factorii care ar putea ajuta la scaderea numarului de repartizati aleatoriu este Guvernul. „Autoritatile si guvernul ar putea face mai multe in privinta informarii. Programele de informare de masa sunt inca necesare industriei pensiilor private, inca tanara din acest punct de vedere”, explica Bunea.

De asemenea, spune CEO-ul ING Pensii, angajatorii joaca un rol important.” Poate ca ar trebui adoptata o lege care sa faca obligatorie pentru angajatori informarea tanarului angajat. Cred ca un pachet minim informational pe care angajatorul sa-l puna la dispozitia tinerilor ar trebui sa fie stipulat de lege”, a mai precizat ea.

De aceeasi parere este si Ioan Vreme, general manager Generali Fond de Pensii care crede ca „angajatorii ar trebui sa-si informeze angajatii cu privire la drepturile si obligatiile sociale mult mai bine decat in prezent”, a declarat Vreme, pentru Wall-Street.

Nu in ultimul rand, administratorii fondurilor de pensii au o importanta semnificativa in inversarea raportului in favoarea alegerii deliberate a fondului de pensii private obligatorii. „Noi am militat si vom milita in continuare pentru marirea perioadei in care tanarul angajat sa poata adera la unul din fondurile ative pe pilonul II. Credem ca extinderea perioadei de la 4 la 6 luni ar da mai multe sanse administratorilor sa ajunga ei la acel tanar angajat, altfel este foarte greu pentru noi sa gasim acest numar mic de noi angajati pe o piata asa mare cum este Romania”, a subliniat Bunea.

In studiul CSSPP se remarca cresterea semnificativa inregistrata in februarie 2009 cu 41% mai mult fata de ianuarie 2009 si cu 7% mai mult decat in decembrie 2008 de repartizati aleatoriu in sistemul de pensii private.

„Fapt ce ar putea sa conduca la concluzia ca trimestrele IV din 2008 si 2009 au fost caracterizate de intrarea pe piata muncii a unui numar mai mare de persoane decat in celelalte luni ale anului. Dar in perioada caracterizata de scaderea semnificativa a numarului celor repartizati aleatoriu si efectivul salariatilor pe economie a scazut cu 8,36% (decembrie 2009-decembrie 2008), iar rata de ocupare a locurilor de munca vacante pe economie a fost de numai 0,8% (trimestrul III 2009)”, explica arbitrul pietei pensiilor private.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri