Probabilitatea este mica, dar exista

Probabilitatea este mica, dar existaParerile privind motivele care au condus la aprecierea leului cu aproape 4% de la inceputul lui 2010 si cu 5% fata de nivelul de acum un an sunt impartite in randul economistilor, unii considerand ca aprecierea se datoreaza sentimentului pozitiv al investitorilor, iar altii fiind de parere ca este doar ceva temporar.

Un lucru este cert: leul castiga teren in fata euro si, desi sansele sunt mici, de Paste romanii ar putea cumpara euro chiar cu mai putin de 4 lei.

"Probabilitatea de a ajunge pe termen scurt la un curs de schimb mai mic de 4 lei pentru un euro este mica. Aprecierea aceasta rapida a leului si coborarea cursului de la 4,09 lei/euro la 4,06 lei/euro s-a produs pe fondul unei majorari mari de capital realizata de o banca din piata", explica Ionut Dumitru (foto), economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Cursul de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei a coborat in ultima saptamana de la 4,0824 lei/euro pana la 4,0653 lei/euro.

"Cred ca strategia BNR va fi de a mentine dobanzi mai mici pe piata monetara pentru a tempera presiunile de apreciere a leului, dar si pentru a contribui la revigorarea creditarii", a mai adaugat Dumitru.

Euro o sa ajunga mai ieftin de 4 lei in 2010

Euro o sa ajunga mai ieftin de 4 lei in 2010Daca pe termen scurt probabilitatea de a vedea un curs sub nivelul de 4 lei pentru un euro este redusa, cu siguranta pana la finalul anului leul va trece si de acest prag, sustin unii economisti.

"Pe termen scurt nu cred ca vom vedea un curs sub 4 lei pentru un euro, dar pana la sfarsitul anului este posibil sa vedem 3,8 lei pentru un euro. Probabil Banca Nationala a Romaniei va lua masuri astfel incat pe termen scurt cursul sa nu scada sub 4 lei/euro pentru ca ar fi o aprecierea prea brusca", a declarat Dragos Cabat (foto sus), presedintele CFA Romania.

Presiunile de apreciere s-au accentuat in ultimele zile, cursul de schimb coborand cu circa 2 bani in doar o saptamana. La case de schimb bancile deja cumpara euro cu 3,98 - 3,99 lei si vand euro cu 4,09 - 4,10 lei.

"Exista o presiune pe aprecierea leului in acest moment. Cu cat va ajunge mai tarziu cursul sub 4 lei pentru un euro, cu atat este mai bine. Cu siguranta va ajunge in 2010 sub acest nivel, dar este bine sa se intample cat mai tarziu pentru ca nu este avantajos", sustine Lucian Anghel (foto stanga), economistul-sef al Bancii Comerciale Romane.

Un nivel al cursului de schimb EUR/RON mai scazut decat cel de acum, de 4,0653 lei pentru un euro nu a mai fost anuntat de banca centrala din ianuarie 2009. Cursul a trecut de pragul de 4 lei/euro din prima zi a lui 2009 si de atunci nu a mai coborat sub acest nivel.

Care sunt riscurile unei aprecieri puternice?

Care sunt riscurile unei aprecieri puternice?Aprecierea leului are o latura pozitiva, dar si una negativa. Pentru oamenii care au de platit rate la credite in euro si au venituri in lei scaderea cursului este ideala, dar pentru companiile care realizeaza exporturi situatia este tocmai invers, mai ales acum in conditiile in care exporturile sunt considerate a fi un punct de sustinere a economiei romanesti.

Nici ING Bank Romania nu exclude pe termen scurt un curs de schimb mai mic de 4 lei pentru un euro, dar spera sa nu se intample acest lucru.

"Nu excludem un curs de schimb de 4 lei pentru un euro sau chiar mai mic, dar consideram, ca acest lucru o sa fie doar temporar, iar cursul se va intoarce peste 4 lei/euro, acolo unde si BNR il vrea sa fie pentru a nu se deteriora deficitul de cont curent. Un curs de schimb mai mic ar incuraja mult importurile, determinand un impact negativ asupra deficitului de cont curent, si, in acelasi timp, ar defavoriza exporturile", a declarat Nicolae Chidesciuc (foto), economistul-sef al ING Bank Romania.

In acest context, cel mai probabil este ca banca centrala o sa intervina pe piata pentru a stopa o apreciere prea puternica a leului, considera economistii.

“Desi din punctul de vedere al analizei tehnice cursul de schimb ar putea cobori sub nivelul de 4 lei pentru un euro, este greu de crezut ca acest lucru se va intampla, o apreciere excesiva a leului nefiind in favoarea economiei. Nu excludem posibilitatea ca banca centrala sa actioneze in sensul stoparii unei aprecieri puternice a leului ce ar putea pune in pericol fundamentele economice”, a explicat Florentina Manea, junior analist in cadrul RBS Romania.

Pe piata interbancara cursul de schimb a evolueaza la 4,0555 - 4,0677 lei/euro.

"Aprecierea leului din ultimele zile nu are nimic nou. Investitorii continua sa vina in Romania, iar piata valutara de la noi este destul de mica si nu este nevoie de sume foarte mari ca sa misti cursul", explica Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.