1 / 4

Piata asigurarilor: Stagnare in 2010 si crestere in 2011

In viziunea directorului comercial al Eureko Romania, Shaun Russell (foto), anul in curs este unul in care jucatorii din piata autohtona vor fi nevoiti sa mizeze mai mult ca oricand pe retentia clientilor, in conditiile in care economia va da semne de redresare abia spre final de 2010.

„Ma astept ca piata asigurarilor sa reflecte dezvoltarea economica generala, ceea ce va insemna o stagnare in 2010 si o crestere in 2011. Nu ma astept ca in 2010 sa fie mai usor decat in 2009 asa cum preconizez ca vom observa o revenire a economiei la sfarsitul anului, motiv pentru care asiguratorii vor trebui sa se concentreze pe retentia clientilor existenti”, a declarat Shaun Russell.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a afisat prima data pentru 2009 o scadere de 1,1% a industriei asigurarilor, care a coborat la nivelul de 8,83 mld. lei. Sectorul asigurarilor generale a urcat cu 2%, pana la 7,21 miliarde de lei, in timp ce subscrierile din asigurari de viata s-au redus cu 13%, pana la 1,62 miliarde de lei.

Oficialul Eureko asteapta sa fie inregistrate cresteri in segmentul non-viata. Cat despre piata totala, oficialul Eureko crede ca poate fi stimulata chiar din 2010 prin introducerea deductibilitatilor fiscale asociate produselor de asigurari, pentru a le face astfel mai atractive pentru clientii romani.

In prezent insa, principalele linii de afaceri ale Eureko, in Romania, sunt asigurarile de viata si cele de sanatate dupa ce s-a decis, in luna mai 2009, sa se renunte la vanzarea de polite auto, cargo, bunuri si raspundere.

Pe segmentul asigurarilor de viata, cota de piata a companiei este de peste 2% una din cifrele pe care asiguratorul doreste sa le mareasca semnificativ in urmatorii ani.

In 2009 Eureko Asigurari a subscris cu 35% mai putine prime pana la valoarea de 52 milioane de lei (12,27 milioane de euro) de la 80,439 milioane de lei in 2008.

Din subscrierile de anul trecut 34 milioane de lei au fost reprezentate de asigurarile de viata, ceea ce reprezinta o scadere de aproape 10% fata de 2008 cand Eureko a subscris prime in valoare totala de 37,616 milioane de lei pe sectorul life, iar 18 milioane de lei au reprezentat subscrierile din asigurarile generale in scadere cu circa 58% in 2009 fata de anul precedent cand a subscris prime in valoare de 42,823 milioane de lei. Totodata, Eureko Pensii a incasat, in 2009, contributii in valoare de 69 milioane de lei.

„In ceea ce priveste piata asigurarilor de sanatate, ne bucuram sa constatam ca sunt facuti primii pasi spre reforma sistemului, asteptata timp de multi ani, insa lipsa unei reforme complete in ceea ce priveste piata asigurarilor private nu face altceva decat sa amane dezvoltarea acesteia pe termen lung”, adauga Russell.

Pe de alta parte, rezultatul acestor schimbari legistative, asteptate timp de multi ani, vor duce la o profitabilitate sporita asigurarilor private de sanatate pe termen lung, in cadrul careia Eureko estimeaza ca va fi un jucator important.

De altfel, compania are o cota de piata de circa 34% pe segmentul asigurarilor de sanatate, ceea ce face compania liderul acestui segment.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri