Costul unei refinantari poate anula castigul de dobanda

Costul unei refinantari poate anula castigul de dobandaPentru toate tipurile de credite de pe piata exista posibilitatea de a le refinanta prin noi credite, obtinute la o dobanda mai scazuta, insa clientii trebuie sa analizeze foarte clar daca acest proces este eficient din punct de vedere financiar. In unele cazuri, costurile unei refinantari pot anula castigul de dobanda care se obtine din schimbarea creditului, in final clientii ajungand sa plateasca si mai mult.

“Pentru toate tipurile de credite exista posibilitatea de a le refinanta, dar trebuie analizat daca merita acest lucru si costurile unei refinantari nu depasesc castigul de dobanda care s-ar obtine”, explica Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Creditele in sold fie sunt cu rata variabila, fie ajustabila, fie fixa. La primele doua categorii de imprumuturi pot aparea modificari de dobanda pe perioada contractului de credit, iar in ultima categorie lucrurile sunt clare, iar dobanda ramane fixa.

Dobanda medie la creditele in lei aflate in soldul bancilor comerciale s-a redus in perioada martie 2009 – februarie 2010 cu mai putin de 3 puncte procentuale, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, in timp ce dobanda medie la creditele in lei noi a coborat in acest interval de timp cu peste 6,5 puncte procentuale.

“Atunci cand se analizeaza optiunea unei refinantari este important sa fie evaluate toate costurile aferente unui nou credit (inclusiv comisionul de acordare, de analiza dosar, de gestionare cont, precum si altele), dar si costul cu rambursarea anticipata a vechiului credit”, a explicat Nicolae Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania.

Banca Nationala a Romaniei a inceput sa reduca nivelul dobanzii de politica monetara in februarie 2009, iar de atunci dobanda cheie s-a redus cu 3,75 puncte procentuale, pana la 6,5% pe an. Teoretic, dobanda la creditele acordate de bancile comerciale trebuie sa se situeze usor peste nivelul dobanzii de politica monetara, iar cele platite de banci pentru depozitele clientilor ar urma sa fie usor sub nivelul dobanzii cheie.

“Din pacate, dobanda de politica monetara, datorita istoriei, nu mai ofera un caracter de predictibilitate pentru banci. Bancile au o anumita retinere in a scadea mai repede dobanzile, iar asta se datoreaza si apetitului lor scazut de risc, dar se datoreaza si volatilitatii pietei interbancare pentru ca ele nu pot sa reduca foarte mult dobanzile la credite si ulterior sa se trezeasca ca piata monetara ofera dobanzi mai mari decat cele preconizate”, sustine Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.

In realitate, bancile se ghideaza dupa nivelul dobanzilor de pe piata interbancara, care nu sunt intotdeauna corelate cu nivelul dobanzii de politica monetara stabilita de banca centrala.

Reinscrierea ipotecii nu este deloc ieftina

Reinscrierea ipotecii nu este deloc ieftina

Primul cost intalnit la refinantarea unui credit este comisionul de rambursare anticipata, ce variaza intre 1% si 5% in functie de banca. Ulterior, daca se discuta despre refinantarea unui credit ipotecar, atunci lucrurile se complica din cauza costurilor ridicate cu reevaluarea si inscrierea ipotecii.

“Daca se doreste refinantarea unui credit ipotecar sau de consum trebuie luat in considerare si faptul ca exista un comision de rambursare anticipata aferent creditului ce se doreste a fi incheiat. Valoarea comisionului va compensa o parte din diminuarea de dobanda castigata prin refinantare. In plus, la creditele ipotecare sau de consum garantate cu ipoteca apar si cheltuieli suplimentare legate de reevaluarea ipotecii si reinscrierea ei, costuri a caror valoare nu este deloc neglijabila”, subliniaza economistul Ionut Dumitru (foto).

Costurile cu resinscrierea ipotecii pe numele unei alte banci nu sunt neglijabile, iar durata de timp necesara acestui proces nu este nici ea scurta.

“In plus, la refinantarea unui credit ipotecar se va realiza si o reevaluare a ipotecii, in urma careia s-ar putea ajunge la o valoare a acesteia mai mica decat cea initiala”, explica Dumitru. Spre exemplu, o proprietate ipotecata evaluata initial la 100.000 de euro ar putea valora, in cazul unei revaluari, doar 70.000 de euro, iar clientul nu ar mai putea contracta un credit de o valoare la fel de ridicata ca cea initiala.

“Daca m-as refinanta as putea sa castig 2 puncte pocentuale la dobanda, dar exista riscul sa suport costuri mai mari cu refinantarea", atrage atentia economistul sef al Raiffeisen Bank.

Refinantarea, o solutie buna in cazul creditelor de consum

Refinantarea, o solutie buna in cazul creditelor de consumRefinantarea este mai utilia si mai putin costisitoare in cazul creditelor de consum, insa si aici clientii pot intampina probleme deoarece bancile se arata tot mai reticente in a acorda noi credite de consum.

“In cazul creditelor de consum fara garantii trebuie facut un calcul pentru a vedea, in functie de nivelul dobanzilor si al comisionului de rambursare anticipata, daca este avantajoasa refinantarea", explica Ionut Dumitru.

Bancile au inceput sa reduca dobanzile la creditele de nevoie personale, cea mai buna dobanda nominala la creditele in lei din piata fiind de 7% (DAE - 14%), insa nu mai acorda asemenea credite la fel de usor ca in trecut, dupa ce vechile portofolii au devenit neperformante si au obligat institutiile de credit sa constituie provizioane.

“La creditele in sold cu rata ajustabila dobanzile nu se vor misca la fel de rapid precum la cele noi.
Cand nivelul indicelui ROBOR a crescut, bancile nu au crescut dobanzile proportional. Nu aveau cum sa transfere o crestere a dobanzilor de pe piata de 7-8 puncte procentuale clientilor pentru ca ii puneau in default. La fel, nici cand dobanzile din piata scad, bancile nu vor ajusta dobanzile imediat”, detaliaza economistul Raiffeisen.

Astfel, desi creditele de consum in lei s-ar ieftinit si o refinantare s-ar justifica, este destul de dificil de a obtine un nou credit de consum in prezent, in conditiile in care riscul asociat acestora este tot mai mare pentru banci.

"Multe banci, desi au ieftinit creditele de consum fara garantii,
nu mai acorda asemenea imprumuturi, conditiile de acordare fiind mai stricte", a subliniat Nicolae Chidesciuc, economist in cadrul ING Bank Romania.

Creditele in lei raman mai scumpe decat cele in euro

Creditele in lei raman mai scumpe decat cele in euroIn sens opus, refinantarea nu este o solutie buna atunci cand se doreste schimbarea unui credit in euro cu unul in lei, desi clientii bancilor ar rezolva astfel problema riscului de curs de schimb.

“Prin refinantarea unui credit in euro cu unul in lei se rezolva doar problema riscului de curs valutar, insa costul imprumuturilor in lei este, in continuare, mai ridicat decat cel aferent imprumuturilor in euro”, sustine Ionut Dumitru.

Dobanzile variabile la creditele in euro se afla la un nivel foarte scazut in acest moment, fapt datorat nivelului redus al indicelui EURIBOR, care a scazut chiar si sub 1%.

“Creditele in lei o sa devina la fel de competitive ca si cele in euro abia atunci cand o sa ne apropiem de aderarea la zona euro, iar dobanzile la lei o sa convearga catre cele la euro. Atata timp cand inflatia din Romania este mai mare decat inflatia din zona euro creditele in lei o sa ramana clar mai scumpe", considera economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Rata anuala a inflatiei din Romania se plasa in martie la nivelul de 4,2%, pe un trend descendent, iar tinta de inflatie a Bancii Nationale pentru acest an este de 3,5% cu un interval de variatie de plus sau minus 1 punct procentual.

"Pariul meu este ca in 12 - 18 luni dobanzile la lei vor concura cu dobanzile la euro. Creditele in lei ar putea ajunge atractive chiar mai devreme deoarece intotdeauna la un credit in euro exista si o expunere valutara. Un credit in lei poate costa un pic mai mult decat unul in euro, dar aceasta diferenta poate fi compensata de eliminarea riscului valutar", este de parere Radu Craciun (foto), directorul de investitii al Eureko Pensii.