1 / 4

Boc vrea eliminarea comisionului de rambursare anticipata

Premierul Emil Boc si-a inceput ziua de ieri declarand ca sustine proiectul legislativ propus de Protectia Consumatorului privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata. Executivul isi propune sa elimine comisionul de rambursare anticipata atat la creditele cu garantii imobiliare, cat si la cele care nu au acest tip de garantie.

”Un proiect la care tin foarte mult, pentru ca va avea un efect ce va fi resimtit de sute de mii de romani, il constituie propunerea legislativa elaborata de ANPC cu sprijinul Consiliului Concurentei, ce vizeaza eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare. Ne propunem sa adoptam aceasta propunere extinzand eliminarea comisionului de rambursare anticipata atat asupra creditelor cu garantii imobiliare, cat si asupra celor fara acest tip de garantie”, a declarat Emil Boc la o intalnire cu Consiliul Concurentei.

Conform proiectului, bancile vor fi nevoite sa nu mai solicite comision de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, atat in cazul imprumuturilor negarantate, cat si a celor garantate cu ipoteca, indiferent de valoarea lor. Mai mult, daca proiectul legislativ va fi adoptat in forma propusa, bancile vor fi nevoite sa aplice aceleasi reguli si in cazul clientilor care au contractat credite in trecut.

Bancile sunt obligate, conform unei directive europene, sa limiteze comisionul de rambursare anticipata la 1%, dar autoritatile romane vor sa faca bancile sa renunte complet la acest comision.

Emil Boc sustine ca masura urmareste cresterea concurentei dintre banci, iar clientii bancilor vor beneficia de dobanzi mai mici si nu vor mai fi ”captivi unui credit defavorabil pentru 20 de ani”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri