OTP vrea sa fie pestele cel mare care il inghite pe cel mic

OTP vrea sa fie pestele cel mare care il inghite pe cel micOTP Bank Romania, unul dintre jucatorii de talie medie din sistemul bancar autohton, cu o cota de piata de 1% dupa valoarea activelor gestionate, anunta in 2009 ca are in plan sa isi dubleze business-ul de pe plan local intr-o perioada de 5 ani.

“Planul A pe care il avem este sa crestem prin deschiderea de noi sucursale si crearea de business. Avem promisiunea actionarului nostru (grupul bancar OTP din Ungaria) ca vom obtine finantare cat sa putem acorda prin credite. Romania este una dintre pietele principale pentru OTP”, a declarat Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania.

In ultima perioada au aparut numeroase zvonuri in piata bancara conform carora OTP ar intentiona sa cumpere o alta banca locala, in speta Banca Comerciala Carpatica. “Unele zvonuri sunt false, majoritatea sunt adevarate, dar avem ca plan B achizitionarea unui business local. Sucursale poti sa deschizi foarte usor, dar daca vrei sa faci business iti trebuie timp ca sa il dezvolti”, a subliniat Diosi.

Seful subsidiarei locale a OTP sustine ca, din punct de vedere al preturilor, este un moment bun pentru achizitii in sectorul bancar, dar trebuie analizate foarte bine portofoliile de credite.

“Preturile sunt bune, dar problema este legata de calitatea portofoliului unei banci. Cand portofoliul de credite al unei banci este neperformant atunci se pierde business”, explica Laszlo Diosi.

El a mentionat ca a inceput procesul de crestere cu planul A, cel de majorare a numarului de unitati bancare, dar analizeaza si planul B. “Vrem sa aratam ca OTP este pestele cel mare care o sa inghita pestele mai mic si nu invers”, a spus Diosi.

Credite date salariatilor din sectorul public

Credite date salariatilor din sectorul publicSpre deosebire de alti bancheri care au evitat subiectul sau au spus ca nu provoaca probleme, seful OTP Bank Romania se arata foarte ingrijorat fata de impactul pe care il va avea reducerea salariilor din sectorul bugetar asupra calitatii portofoliilor de credite din sistemul bancar.

“Bancile din Romania au in portofoliul de credite intre 15% si 35% salariati din sectorul public. Reducerea salariilor acestora cu 25% va avea un efect negativ semnificativ. Suntem ingrijorati si este important sa restructuram creditele neperformante”, a explicat Laszlo Diosi.

El a mai mentionat, insa, ca sistemul bancar din Ungaria nu s-a confruntat cu probleme atunci cand guvernul a decis reducerea cheltuielilor bugetare si cresterea impozitelor.

Bancile comerciale din Ungaria se confrunta cu o posibila scadere a profitabilitatii in 2010, in contextul in care operatiunile financiare genereaza castiguri mai mici, iar creditarea va creste semnificativ abia din 2011. OTP Bank este cel mai mare creditor de pe piata bancara din Ungaria.

Majorarea cotei unice ar fi fost cea mai mare greseala

Majorarea cotei unice ar fi fost cea mai mare gresealaGuvernul ar trebuie sa se concentreze mai mult pe eliminarea evaziunii fiscale, una dintre solutiile posibile fiind impunerea platilor cu cardul pentru o anumita valoare.

“Reducerea evaziunii fiscale se poate realiza prin impunerea platilor cu cardul pentru sume mai mari. Sistemul bancar din Romania este pregatit din punct de vedere tehnic pentru o asemenea masura”, explica directorul general al OTP Bank Romania.

Guvernul roman a ales sa reduca semnificativ cheltuielile bugetare si sa pastreze nivelul actual al impozitelor, in timp ce guvernul ungar a ales si reducerea cheltuielilor, si cresterea impozitelor (au crescut nivelul TVA la 25%).

“Consider ca ceea ce a decis guvernul roman este bine. Au realizat ca nu mai trebuie sa cheltuie la fel ca in trecut. A se atinge de cota TVA era periculos pentru ca ar fi afectat si mai mult companiile si nu cred ca au vrut sa repete povestea cu impozitul forfetar. In plus, nu ar trebui sa renunte la cota unica de 16%, ar fi o greseala majora din punct de vedere al capacitatii de a atrage investitii straine directe”, a concluzionat Laszlo Diosi.

Totusi, desi masurile de austeritate adoptate de guvernul ungar au fost, de asemenea, dure si nepopulare, economia Ungariei pare sa fie pe drumul de iesire din recesiune