1 / 5

Ce inseamna scaderea contributiilorpentru investitori si economie?

PETITIE: NU scaderii contributiilor la pilonul II!

Inca de la startul sistemului de pensii private obligatorii industria locala incepea activitatea cu un mare dezavantaj, o contributie a carui nivel era si ramane cel mai mic dintre tarile care au implementat modelul multipilon de pensii private propus de Banca Mondiala. Un nivel mic al contributiei din venitul brut al contribuabilului la sistem se reflecta intr-o pensie mica la sfarsitul perioadei de cotizare. Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a atras atentia asupra acestui aspect atat la startul sistemului, cat si ulterior, in repetate randuri.

Chiar si in acest context, executivul a inghetat nivelul contributiei la 2% in februarie 2009, pentru ca anul acesta, in urma insistentelor industriei de profil si conform prevederilor acordului cu FMI (Fondul Monetar International), contributia a crescut la 2,5% (desi acordul cu FMI prevedea un nivel de 3% pentru 2010 al contributiei n.r.) urmand ca in primul an de crestere economica sa fie reluat calendarul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania. Nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.

Cu toate acestea, MFP a venit cu propunerea de taiere a contributiilor la pilonul II al pensiilor private obligatorii de la 2,5% la 0,5% in urmatorii 2 ani. O astfel de masura se traduce in opinia specialistilor in pensii printr-o nationalizare mascata a sistemului de pensii private.

Specialistii in economie si pensii private au explicat ca astfel de masuri luate in numai 2 ani de la lansarea sistemului creeaza un mediu de afaceri instabil, in care Romania isi pierde credibilitatea in fata posibililor investitori straini. Masura reprezinta, conform APAPR, falimentarea cu buna stiinta a fondurilor de pensii private si a celor peste 5 milioane de participanti, cat si distrugerea a 12 ani de constructie legislativa si institutionala in domeniul pensiilor private.

Pe fondul acestei decizii, o parte dintre administratorii de fonduri de pensii private obligatorii, mai ales cei din a doua jumatate a clasamentului, s-ar putea retrage de pe piata daca se va reduce contributia, pentru ca actionarii nu vor sustine o afacere fara certitudinea recuperarii investitiilor intr-un interval de timp rezonabil sau macar predictibil.

"Prin reducerea contributiei, cheltuielile administratorilor nu se mai pot sustine din veniturile acestora, din comisioanele percepute conform legii in vigoare. In acest caz, administratorul fie cere, din nou, bani actionarilor, fie intra in faliment", a declarat Crinu Andanut (foto), presedinte APAPR in cadrul unui eveniment organizat de Mediafax si Eureko.

Astfel, a mai explicat el, actionarii administratorilor se vor gandi de doua ori daca mai aloca bani pentru un business care va intra pe profit (break-even) peste 20 sau chiar 30 de ani, si nu in 10 ani, cum s-a estimat initial.

"Marii investitori nu vor merge pe mana micilor politicieni romani. Din perspectiva intereselor unui investitor, putem asista la decizii drastice, inclusiv de retragere de pe Pilonul II din Romania, mai ales din partea celor aflati in a doua parte a clasamentului. Este greu sa accepti ca business-ul in care ai investit iti va returna banii peste 30 de ani, dupa ce, initial, in urma calculelor, ai estimat ca atingi punctul de breakeven (momentul in care veniturile sunt egale cu cheltuielile n.r.) peste 10 ani", a subliniat Andanut.

Crinu Andanut, care conduce, de asemenea, si compania de pensii numarul doi de pe piata locala a grupului financiar Allianz a mentionat ca urmatorul pas pe care APAPR il va face in vederea neaplicarii masurii de scadere a contributiei aferente pilonului II va fi ridicarea problemei la nivel politic european.

„Administratorii au investit jumatate de miliard de euro pentru a implementa acest sistem si se confrunta cu un mediu de afaceri foarte instabil. In calitate de companie-investitor esti pregatit sa-ti asumi riscuri operationale sau ale pietelor financiare, dar acest gen de risc politic este foarte daunator industriei si desigur nu aceasta este solutia pentru Romania. La finalul saptamanii vom avea o intalnire cu actionarii si atunci vom vedea cum vom trata aceasta situatie. Sa speram ca discutia cu FMI va influenta aceasta decizie in sensul neaplicarii ei”, a declarat la randul sau Frans van der Ent, presedintele Eureko Romania, pentru Wall-Street.

Intrebarea care ramane, potrivit sefului Eureko Romania, companie prezenta pe piata pensiilor private atat pe pilonul II, cat si pe pilonul III (pensii private facultative ), este daca reducerea contributiei cu 80% este solutia cea buna, pentru ca statul ia din banii care ar putea fi investiti prin pietele de capital, in viitorul romanilor.

“Lipsa de dezvoltare a sistemului de pensii private din Romania poate crea un handicap suplimentar pentru dezvoltarea economica a Romaniei si maturizarea pietelor sale financiare in comparatie cu vecinii sai mai avansati”, a adaugat Radu Craciun, director de investitii in cadrul Eureko, care a detaliat ca in viitor Romania va trebui sa mizeze, in dezvoltarea si cresterea sa economica, pe valorificarea propriilor capitaluri, lucru pe care fondurile de pensii il fac.

“Trebuie sa folosim cu inteligenta capitalul romanesc, mai ales ca epoca de aur a investitiilor straine in Romania a trecut, fapt dovedit de scaderea acestora cu 50% in primul trimestru din acest an in comparatie cu primele trei luni ale anului trecut”, a explicat directorul de investitii al Eureko.

PETITIE: NU scaderii contributiilor la pilonul II!


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri