1 / 7

Imaginea sistemului de pensii de stat

In prezent in Romania sunt 5,6 milioane de pensionari si 4,4 milioane de salariati. „Aceste doua cifre ne arata imaginea clara a sistemului de pensii de stat, a poverii care apasa pe economia romaneasca si pe salariatii romani”, a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu (foto), in cadrul unui eveniment organizat de Societatea Academica Romana (SAR).

"Avem 1,8 milioane de pensionari cu stagiu complet de cotizare si 2,2 milioane de pensionari cu stagiu incomplet (cei pensionati pe caz de boala circa 900.000 si cei pensionati anticipat). Nu cred ca e cazul sa acuzam pe cineva pentru abuzurile din sistemul de pensii, insa in cazul pensionarilor pe caz de boala a fost o complicitate intre functionarii guvernamentali si medici. Din pacate, nu se stie cati dintre pensionarii pe caz de boala au fraudat sistemul, pentru ca exista asemenea cazuri. Mai sunt romani care figureaza ca pensionari si care in realitate muncesc in Spania si Italia", a mai comentat reprezentantul Administratiei Prezidentiale.

Potrivit celor spuse de Lazaroiu, Administratia Prezidentiala mai este ingrijorata si de tendintele pe termen mediu si lung. "E vorba de tendintele demografice, despre care s-a tot scris si vorbit in mass-media. Impactul demografic (imbatranirea populatiei, cresterea numarului de pensionari in raport cu numarul de salariati n.red) asupra sistemului de pensii este urias si in legatura cu care nu s-a facut nimic in Romania. In plus, scaderea cu 15% (a pensiilor n.red.) nu rezolva in perspectiva problema sistemului de pensii, ci evita colapsul sistemului doar pe termen scurt", a mai explicat Lazaroiu, adaugand ca este necesara reformarea sistemului.

Consilierul prezidential s-a declarat surprins neplacut de o ultima decizie a Comisiei pentru Munca din Parlament care vorbea despre o varsta de pensionare de 63 de ani in loc de 65. „Nu vreau sa critic Parlamentul, dar am fost neplacut surprins de o decizie a Camerei Muncii, care a votat un proiect ce prevedea o varsta de pensionare de 63 de ani in loc de 65, si trebuie semnalat ca in acest fel nu proiectam si prevenim impactul puternic negativ al trendului demografic de imbatranire a populatiei”, a mai spus Lazaroiu.

Desi, conform legii, varsta de pensionare pentru barbati este de 64 de ani, varsta medie de pensionare reala in randul populatiei masculine este de 57 de ani.

La femei varsta legala de pensionare este de 59 de ani, insa, a atras atentia Lazaroiu, varsta medie de pensionare reala a femeilor este de 56 de ani. „Cand deja avem aceste discrepante, varsta de pensionare trebuie crescuta, nu scazuta, mai ales in contextul tendintei demografice negative. In viitoarele decizii, in lege vor fi luate in considerare toate aceste aspecte precum si cel demografic”, a mai declarat Lazaroiu.

Consilierul prezidential a incheiat mentionand faptul ca presedintele Traian Basescu a atras atentia inca din 2007 asupra dificultatilor in care se afla sistemul de pensii. „Presedintele a spus la acea data ca majorarea punctului de pensie nu este sustenabila, ca punctul de pensie aflat la acel nivel nu putea fi suportat de buget in urmatorii trei ani. Au fost trei ani electorali in care partidele s-au jucat cu viitorul Romaniei, crescand punctul de pensie din motive electorale”, a subliniat Lazaroiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri