1 / 4

Impozitele platite de banci se vor majora dupa trecerea la IFRS

Statul roman nu ar trebui sa suprataxeze bancile in conditiile in care sectorul bancar autohton nu a beneficiat de ajutor, cum s-a intamplat in alte state din Uniunea Europeana, si, in plus, s-a dovedit a fi cel mai solid in perioada de criza financiara, sustine Laszlo Diosi (foto), seful OTP Bank Romania.

"In Marea Britanie si in Statele Unite ale Americii s-au cheltuit multi bani publici pentru a fi ajutate bancile, iar acum ii vor inapoi. Dar cine a ajutat bancile in Romania? In Marea Britanie inteleg o asemenea taxa, dar in Romania de ce?", intreaba Diosi.

Seful susidiarei locale a grupului bancar OTP a subliniat ca oricum impozitele platite de bancile din Romania vor creste dupa ce se va trece la standardele internationale de contabilitate (IFRS) pentru ca bancile vor raporta profituri mai mari. Bancile utilizeaza, in prezent, standardele locale de contabilitate care le obliga sa constituie provizioane mai mari decat daca ar utiliza standardele internationale de contabilitate.

In plus, scopul acestei taxe nu este definit in Romania, iar banii care s-ar strange din aceasta nu se stie pentru ce vor fi utilizati.

"Ungaria vrea sa foloseasca aceasta taxa suplimentara pentru banci ca sa compenseze o reducere a taxelor pentru companii si pentru populatie. Dar bancile din Romania cu ce scop sa o plateasca? Si de ce? Bancile din Romania au fost cele mai stabile pe timp de criza pentru ca au fost bine capitalizate, dar daca vor fi suprataxate este posibil sa necesite capitalizare suplimentara si sa decida sa isi schimbe strategiile", a detaliat Diosi.

Bancile din statele membre ale Uniunii Europene vor avea in curand de platit o noua taxa, dupa ce liderii din UE au decis ca este necesara constituirea unui fond de salvare pentru bancile care se afla in dificultate.

Citeste si articolul "UE impune o noua taxa bancilor. Cine o va suporta?"

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri