1 / 4

Asigurarile de sanatate scad cu circa 20% in 2010

“Piata asigurarilor de sanatate o sa scada anul acesta cu aproximativ 20% fata de 2009, ceea ce inseamna ca piata se intoarce la nivelul din 2005 (cand primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor de sanatate a fost de 5,2 milioane de euro n.r.). Poate piata locala o sa treaca usor peste nivelul de 5 milioane de euro, dar nu cred ca va depasi 6 milioane de euro in 2010”, a declarat Carmen Radu (foto), in cadrul unui seminar organizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

Anul trecut, companiile active pe segmentul politelor de asigurare de sanatate private au subscris in total prime in valoare de 6,8 milioane de euro, in cadere cu 39,7% fata de 2008, cand nivelul sbscrierilor a fost de 9,5 milioane de euro. In primul trimestru din 2010 nivelul primelor brute subscrise de industrie pe sectorul asigurarilor private de sanatate a fost de 1,41 milioane de euro, comparativ cu 1,69 milioane de euro in primele 3 luni din 2009, o scadere de aproape 20% din primul trimestru.

Scaderea de anul acesta va veni, potrivit explicatiilor oficialului Eureko, de pe segmentul corportate, in conditiile in care orice angajator, din dorinta de a tine sub control costurile pe fondul recesiunii economice, va renunta sa mai ofere beneficii salariale angajatilor, beneficii cum sunt asigurarile private de sanatate, astfel ca lupta asiguratorilor se va da pe segmentul retail. “Retailul va fi cel care va reusi sa mentina piata la un nivel cat de cat acceptabil si cred ca si anul viitor vanzarile noi vor veni cu preponderenta tot de pe segmentul persoanelor fizice”, a estimat Radu.

In acelasi timp, spune Radu, cei care au accesat si au beneficiat de o asigurare de sanatate nu vor renunta la aceasta chiar daca angajatorul le taie acest beneficiu. “Am vazut cazuri in care anagajatorul a renuntat la polita, iar clientul, persoana fizica, a venit singur sa continue polita de asigurare de sanatate, chiar am observat acest trend. Desigur, este posibil sa achizitioneze polita cu mai putine servicii pentru a plati o prima mai mica, dar nu vor renunta la aceasta de tot. Romanii au inteles ca este mai buna preventia in cazul sanatatii”, explica oficialul Eureko.

Evolutia pietei asigurarilor de sanatate 2005-2010 T1



Surse grafice: Eureko Asigurari Romania

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri