Pulsul pietei de M&A

Pulsul pietei de M&APiata de M&A (fuziuni si achizitii) din Romania se afla intr-o stare slaba, iar al doilea semestru din 2010 va aduce o scadere a apetitului pentru tranzactii.

Aceasta a fost concluzia sondajului realizat de publicatia online de business Wall-Street.ro in randul a peste 50 de profesionisti din zona de private equity si consultanta financiara si legala.

Astfel, 56% dintre raspunsurile panel-ului de specialisti consultati de Wall-Street.ro au mentionat ca piata romaneasca de M&A este in prezent slaba, in timp ce 23% au considerat ca este satisfacatoare. De asemenea, 17% dintre respondenti au raspuns ca piata de fuziuni si achizitii se afla intr-o stare buna si doar 4% considera ca nivelul acesteia este excelent.

Estimari pesimiste pentru semestrul II

Estimari pesimiste pentru semestrul IIPentru al doilea semestru din 2010, aproape jumatate dintre respondenti (45%) anticipeaza o scadere a numarului de tranzactii, iar 48% prevad un declin al valorii tranzactiilor.

In ceea ce priveste numarul tranzactiilor incheiate in doua parte a anului, 23% dintre specialistii consultati vad o crestere, iar 32% previzioneaza stagnare comparativ cu primul semestru.

In privinta valorii totale a pietei de fuziuni si achizitii, 17% dintre respondenti vad un declin, iar 35% anticipeaza o stagnare fata de primul semestru.

Cumparatorii au puterea

Cumparatorii au putereaIn ceea ce priveste raportul de forte pe piata romaneasca de M&A, 74% dintre specialisti considera ca piata apartine cumparatorilor, iar 27% afirma ca vanzatorii au cea mai mare putere.

Domenii atractive pentru tranzactii

Domenii atractive pentru tranzactiiSegmentul healthcare/servicii medicale va fi cel mai bogat sector in ceea ce priveste numarul fuziunilor si al achizitiilor din al doilea semestru (38% dintre respondenti), locul al doilea fiind ocupat de Industria tehnologica/Media (15%).

Masurile de austeritate ii sperie pe investitori

Masurile de austeritate ii sperie pe investitoriEfectele generate de masurile de austeritate reprezinta cel mai important obstacol care sta in calea dezvoltarii pietei de M&A, potrivit a 47% dintre specialistii consultati.

Potrivit panel-ului de profesionisti, 28% dintre respondenti considera ca principala bariera din calea dezvoltarii pietei de M&A este criza financiara, iar 25% dintre specialisti au nominalizat refuzul vanzatorilor de a vinde la multiplii oferiti de potentialii cumparatori.

Despre Studiile Outlook Wall-Street.ro

Despre Studiile Outlook Wall-Street.roWall-Street.ro este cel mai citit cotidian online de business din Romania, proiect dezvoltat de InternetCorp inca din 2005.

Studiile Outlook Wall-Street.ro sunt cercetari care isi propun sa ia constant pulsul mediului de afaceri din Romania prin consultarea celor mai importanti specialisti si jucatori din toate segmentele de business.

Studiul M&A Outlook 2010 a fost realizat prin consultarea a 53 de specialisti din piata de M&A (reprezentanti ai fondurilor de private equity, bancheri de investitii, consultanti financiari si avocati de business).