Cresterea preturilor ii descurajeaza pe romanii care vroiau credite

Cresterea preturilor ii descurajeaza pe romanii care vroiau crediteAmplificarea riscului de credit, dar si a celui valutar, dublate de incertitudinile legate de evolutia economiei, ar putea sa ii determine pe bancheri sa majoreze dobanzile la credite, dupa ce acestea s-au aflat pana acum pe un trend descendent pe masura ce banca centrala reducea nivelul dobanzii cheie.

Majorarea dobanzilor la credite ar bloca activitatea de creditare, care si asa abia indica usoare de revenire, in special pe partea de imprumuturi in valuta.

“In momentul de fata ne aflam intr-o perioada in care asistam la un inceput timid de crestere a creditarii. Imprumuturile sunt destul de ieftine acum, iar eliminarea comisionului de rambursare anticipata incurajeaza potentialii clienti”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Cretu (foto), directorul de retail din cadrul OTP Bank Romania.

Desi admite ca situatia actuala este delicata, bancherul de la OTP Bank nu se asteapta la o crestere a costurilor, desi exista riscuri pentru asa ceva.

Lumea nu stie ce se va intampla cu ziua de maine. In plus, cresterea preturilor va descuraja oamenii care doreau sa obtina un credit. Totusi, observam ca oamenii care chiar au nevoie de un credit sunt mult mai decisi acum”, a explicat Cretu.

Nici Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, nu se asteapta la o perioada foarte buna pentru activitatea de creditare.

Contextul actual este dificil si nu vad o cerere mare pentru credite. Oamenii au devenit mult mai prudenti, mai ales dupa restructurari si dupa majorarea TVA”, a declarat Rekkers pentru Wall-Street.

Afla din slide-ul urmator care era rolul comisionului de rambursare anticipata in strategia bancilor.

Bancile trebuie sa isi schimbe strategiile de business

Bancile trebuie sa isi schimbe strategiile de businessPe de alta parte, majorarea dobanzilor la credite s-ar putea dovedi o strategie gresita pentru unele banci in conditiile in care eliminarea comisionului de rambursare anticipata faciliteaza operatiunile de refinantare.

“Cred ca multe banci vor recurge la majorarea dobanzilor la imprumuturi, dar eliminarea comisionului de rambursare anticipata constituie o premisa pentru cresterea competitiei din sectorul bancar”, considera Laurian Lungu (foto), managing partner in cadrul Macroanalitica.

Laurian Lungu este de parere ca in urmatoarea perioada vom vedea schimbari de strategii la banci, pentru ca acestea trebuie sa dea credite daca vor sa obtina profituri.

Bancherii spun ca in business comisionul de rambursare anticipata avea un rol de protectie pentru banci, mai ales in perioada promotiilor la dobanzi.

“Pana in urma cu cativa ani, bancile ofereau credite cu dobanzi promotionale. In perioada de promotie, banca “subventiona” dobanda pentru a atrage clienti, apoi isi recupera “subventia” respectiva dupa trecerea la o dobanda in concordanta cu piata, eventual putin peste acest nivel.

Comisionul de rambursare anticipata avea rolul de a proteja bancile impotriva eventualelor pierderi pe care le-ar fi realizat daca un client lua un credit in perioada de promotii de dobanda de la o banca, apoi dupa terminarea acestei perioade se refinanta la alta banca aflata tot in perioada de promotie si asa mai departe”, a explicat pentru Wall-Street Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

Legea care elimina sau limiteaza comisionul de rambursare anticipata la maximum 1% de la o medie a pietei de 4-6%, creeaza premise teoretica a mutarii clientilor creditati de la o banca la alta, sau de la un produs de creditare la altul, fie si in cadrul aceleiasi banci.

Totusi, presedintele Bancpost este de parere ca eliminarea comisionului de rambursare anticipata va duce la eliminarea creditelor cu dobanda promotioanla din ofertele bancilor.

Citeste in urmatorul slide mai multe detalii despre cum au evoluat dobanzile la creditele in lei.

Creditele in lei se scumpesc

Creditele in lei se scumpescBancile de pe piata locala au majorat in luna mai a acestui an dobanzile la credite in moneda nationala, atat la cele aflate in sold, cat si la finantarile noi, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

“Pana in urma cu circa o luna, dobanzile la creditele pentru persoane fizice se inscriau pe un trend usor descendent, datorita unei usoare diminuari a costului resurselor, respectiv a dobanzilor la depozite, cu toate ca riscul de credit nu parea sa se fi redus, judecand dupa datele publicate de BNR privind evolutia creditelor restante”, explica Mihai Bogza (foto), presedintele Bancpost.

De asemenea, analistul Laurian Lungu este de parere si ca in urmatoarea perioada am putea vedea majorari de dobanzi.

Rata medie a dobanzii la creditele in lei aflate in sold s-a majorat in luna mai cu 0,03 puncte pana la 14,26%, in timp ce rata medie a dobanzii la creditele nou acordate a crescut cu 0,51 puncte, la 11,69%. Pe de alta parte, rata medie a dobanzii la creditele in euro a continuat sa scada usor.

Ajustarea masiva si necesara de altfel a sectorului public prin reducerea salariilor celor care lucreaza in acest sector ar putea conduce la o noua crestere a creditelor neperformante, la care este probabil ca bancile vor reactiona ridicand din nou dobanzile”, a adaugat Bogza.

In plus, presiunile inflationiste generate de majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale au pus banca centrala in pozitia in care nu mai poate relaxa politica monetara. BNR a decis in ultima sedinta de politica monetara sa mentina nivelul dobanzii cheie la 6,25%.