5 / 7

Un "barometru" al apartamentelor sub 80.000 euro

Desi Prima Casa a debutat prost, cu cozi interminabile la sediul Fondului National de Garantare, cu lipsa de incredere a clientilor sau termene prelungite enorm, Andrei Sarbu (foto), vicepresedinte in cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, spune ca odata cu trecerea timpului programul s-a imbunatatit in mod vizibil.

“Din octombrie 2009, procesul de acordare a creditelor Prima Casa s-a dovedit a fi din ce in ce mai simplu, eficient si rapid, astfel incat astazi avem clienti care au cumparat apartamente in mai putin de 30 zile chiar de la momentul semnarii antecontractului, depunerii actelor pana la acordarea propriu-zisa a creditului si pana la semnarea propriu-zisa a contractului de vanzare-cumparare”, explica Sarbu.

Specialistul Coldwell Banker considera ca programul guvernamental a fost un "barometru" al segmentului de piata cu preturi de pana in 80.000 euro. Compania a intermediat tranzactii la preturi asemanatoare cu aceleasi tipuri de apartamente atat in 2009, cat si in 2010. Negocierile de preturi s-au purtat in jurul unui procent de aproximativ 5% din pretul cerut pentru un apartament.

De exemplu, in luna septembrie 2009, a fost intermediata o tranzactie pentru un apartament cu doua camere, decomandat, etaj intermediar, bloc dupa 1980, amplasat pe bulevardul Banu Manta, pentru suma de 82.000 euro. In iunie anul curent compania a tranzactionat pentru 79.500 euro un apartament similar cu cel din septembrie 2009.

“Ambele tranzactii au fost efectuate prin programul Prima Casa. Acelasi lucru se intampla si in cartiere precum Crangasi sau Militari. Aici preturile la apartamentele cu doua camere au fost si sunt «reglate» de suma pe care statul roman o garanteaza: 60.000 euro”, concluzioneaza Sarbu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri