6 / 7

Constructorii: Prima Casa este un esec

Producatorii de materiale de constructii considera ca programul Prima Casa nu si-a atins obiectivele propuse, ci a ajutat doar agentiile imobiliare, care si-au adaptat ofertele pentru a vinde cat mai mult.

“Pana acum au fost vizibile doar lucrurile rele din cadrul programului, astfel ca se poate spune ca Prima Casa a fost un esec fundamental. Anul trecut, nu s-au cheltuit nici macar banii care au fost alocati initial, ceea ce arata ca cei care au elaborat acest program nu au facut un studiu pentru a vedea impactul sau direct”, spune Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).

Programul, gandit pentru a stimula vanzarea de locuinte catre cei care doresc sa isi cumpere pentru prima oara o locuinta, in conditii avantajoase din punct de vedere al dobanzilor.

Bugetul alocat in 2010 pentru sustinerea achizitiei primei locuinte este de 700 de milioane de euro, fata de fondurile de un miliard de euro alocate in 2009, an in care a fost lansat Prima Casa.

“Varianta de anul acesta a programului a mers la fel de prost ca cea din 2009 si a stimulat doar activitatea agentiilor imobiliare. S-a dorit ca noul program sa stimuleze vanzarea de locuinte noi, asa cum nu s-a intamplat anul trecut, insa nici acum nu s-a pus accentul foarte clar in lege pe constructiile noi. Tocmai de aceea, producatorii de materiale de constructii nu au avut de castigat de pe urma acestui program”, adauga Georgescu.

Prima varianta a programului presupunea ca persoanele pot accesa credite la dobanzi accesibile pentru achizitionarea unei locuinte cu un pret mai mic de 60.000 de euro. Ulterior, a doua varianta a prgramului a adus majorarea plafonului la 70.000 de euro.

Presedintele APMCR apreciaza ca Prima Casa, in forma lui actual, ar trebui oprit si inlocuit cu un altul, care sa fie axat doar pe construirea de locuinte noi.

“Avand in vedere ca, din informatiile mele, pana acum s-au cheltuit doar vreo 300 de milioane de euro din peste 700, programul Prima Casa 2 ar trebui stopat”, mentioneaza Georgescu.

Pe fondul distribuirii banilor catre constructiile vechi si mai putin catre locuintele vechi, companiile care activeaza in domeniul producerii materialelor de constructii au avut de profitat de pe urma Prima Casa in masura in care s-au axat pe zona de renovari.

“Este greu de cuantificat un asemenea beneficiu (obtinut datorita programului) in conditiile in care, impactul asupra constructiilor noi a fost destul de scăzut. Cu toate acestea, reluarea activitatii pe piata tranzactiilor imobiliare a influentat pozitiv evolutia pietei renovarilor, care generează o parte importantă din veniturile companiei”, spune Augustin Russu, directorul general al producatorului de materiale de constructii Baumix, cu afaceri de 36 mil. lei (8,5 mil. euro) in 2009.

In ciuda cresterii plafonului la 70.000 de euro pentru locuintele noi, reprezentantul companiei este reticent in ceea ce priveste stimularea investitiilor in proiecte noi, care sa genereze comenzi importante pentru producatorii de materiale de constructii, atata vreme cat nu exista o strategie coerenta in ceea ce priveste finantarea oferita de banci.

Unul din scopurile nedeclarate a programului Prima Casa a fost stimularea vanzarii locuintelor ANL, ceea ce nu s-a intamplat decat intr-o mica parte, pana in prezent.

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii si Turismului, declara ca a primit 6.000 de solicitari de vanzare a locuintelor ANL de la chiriasii acestora si estima ca vor fi vandute 22.000 de unitati.

“Prima Casa ar trebui sa fie si un vehicul pentru stimularea cresterii economice, nu doar pentru cresterea consumului, chiar daca acest program este gandit pentru a rezolva o problema sociala acuta, aceea a lipsei locuintelor. In acest sens, programul ar trebui reconfigurat in sensul incurajarii constructiei de locuinte noi. In plus, un astfel de program de tip <<prima casa>> ar putea fi conceput si pentru incurajarea IMM-urilor, in primii ani de functionare”, spune si Marcel Barbut, proprietarul producatorul de mortare uscate AdePlast Oradea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri