1 / 4

Toamna se numara creditele neperformante

Un nou val de credite neperformante va aparea in toamna, dupa ce romanii se vor intoarce din vacante si isi vor da seama ca trebuie sa ajusteze puternic cheltuielile. Seful Bancii Comerciale Romane, Dominic Bruynseels, se asteapta la o inrautatire a situatiei creditelor neperformante pana la finalul acestui an si considera ca banca centrala nu trebuie sa relaxeze sub nicio forma normele de provizionare.

"Este clar ca situatia economica din Romania este grea, una dintre cele mai dificile cu care se confrunta grupul (n.r. - Erste) si, din pacate, nu se vad imbunatatiri. Nu poti sa tai salariile bugetarilor cu 25%, sa majorezi cota TVA la 24% si sa speri ca nu o sa creasca creditele neperformante. In plus, sectorul IMM este afectat si de intarzierile cu care isi recupereaza banii de la stat", a declarat Bruynseels.

Presedintele executiv al BCR observase o imbunatatire a portofoliului de credite de retail cu dificultati inainte ca statul sa aplice reducerea de 25% la nivelul salariilor din sistemul bugetar, insa de la momentul adoptarii acestei decizii situatia s-a inrautatit.

"Am vazut clar ca oamenii isi ajusteaza cheltuielile. Nu e teribil, dar s-a inrautatit situatia. In perioada septembrie - noiembrie ma astept la dificultati pe segmentul de retail in ceea ce priveste evolutia creditelor neperformante, iar revenirea o vad posibila abia la inceputul anului", a spus bancherul aflat la conducerea BCR.

BCR este mai ingrijorata, insa, de calitatea creditelor acordate intreprinderilor mici si mijlocii, estimand ca va proviziona si mai mult pe acest segment in a doua jumatate a acestui an.

Bruynseels a mai declarat: "Situatia care ne ingrijoreaza cel mai mult este cea a intreprinderilor mici si mijlocii, unde rata de crestere a neperformantelor nu se reduce si nici nu cred ca se va reduce pana la sfarsitul anului".

Afla din slide-ul urmator cum ar putea incheia sistemul bancar anul 2010 in termeni de profitabilitate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri