3 / 4

Problemele bugetului nu au nicio legatura cu bancile

Presedintele Traian Basescu sustine ca in perioada 2007-2008 s-a inregistrat o crestere economica "bolnava", stimulata si de bancile "care acum tipa si ne dau lectii" si care arata o "obraznicie a celor care au dezechilibrat bugetul Romaniei".

Dominic Bruynseels, presedintele celei mai mari banci de pe piata, a reactionat la declaratia presedintelui Romaniei atragand atentia ca trebuie sa se faca o distinctie clara intre bancile care au creditat responsabil si cele care au actionat iresponsabil, acordand spre exemplu imprumuturi in monede exotice.

"Problemele bugetului Romaniei nu au nicio legatura cu bancile. Este vorba de un dezechilibru intre veniturile si cheltuielile statului. BCR este chiar una dintre bancile care finanteaza cel mai mult deficitul bugetar prin cumpararea de titluri de stat, in timp ce alte banci isi reduc expunerea pe statul roman", a explicat seful bancii.

Bruynseels s-a arat suparat si a mentionat ca este frustrant sa imprumuti statul cu miliarde de euro si sa nu se vada rezultate.

"Suntem suparati, spre exemplu, pentru ca in ultimele luni nu s-a construit nici macar un kilometru de autostrada", a spus seful BCR.


Bancherul aflat la conducerea BCR a mai explicat ca investitorii analizeaza Romania in comparatie cu alte tari vecine (Bulgaria, Ungaria, Polonia) si, din pacate, tara noastra iese prost in aceasta analiza.

Finantele au imprumutat la sfarsitul lunii iulie peste 1,2 miliarde de euro de la bancheri, la un randament mediu de 4,9% pentru titlurile de stat denominate in euro. Emisiunea a fost suprasubscrisa de 3 ori, desi bancherii nu se inghesuie la licitatiile pentru titluri de stat in lei.

Presedintele BCR a explicat ca nu mai este posibila o astfel de licitatie daca banca centrala nu va reduce nivelul rezervelor minime obligatorii la valuta deoarece nu exista suficienta lichiditate in euro in sistem.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri