"Vom urmari acest domeniu in continuare"

"Vom urmari acest domeniu in continuare"Pe componenta finalizata in prezent, acuzatia adusa de autoritate este ca administratorii de pensii, prin intelegere intre ei, au modificat formula prin care trebuiau alocate mai multe dubluri, adica persoane care aveau mai mult de o optiune pentru un fond de pensii. Conform legii, cei care nu au optat pentru un singur fond (circa 78.000 de persoane) erau repartizati prin loterie.

In acest caz, Consiliul Concurentei a amendat cu peste 5,2 milioane lei (aproximativ 1,22 milioane euro) 14 agenti economici cu activitate pe Pilonul II. Amenda aplicata tuturor companiilor sanctionate a fost raportat la o baza diferita, respectiv la activele aflate sub administrare.

„Aceasta este o incalcare a legii, dar problema noastra nu este o incalcare a legii pensiilor, deoarece nu este treaba noastra sa administram legea pensiilor; problema noastra este ca aceasta modificare s-a facut printr-o intelegere intre administratorii fondurilor de pensii. Deci, ce incriminam noi este aceasta intelegere. Totusi, ce au facut firmele, am inteles ca s-a facut cu stiinta reglementatorului si din aceasta cauza am acordat o circumstanta atenuanta. Sanctiunile acordate variaza in jur de 2% din baza de calcul, care in cazul acestor societati este a zecea parte din valoarea fondurilor administrate”, a declarat Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei.

O a doua parte a investigatiei, priveste insa numai sase administratori de fonduri de pensii, acuzati ca in urma unor schimburi de informatii prin emailuri pe care le-au realizat intre ei, anterior perioadei de inscriere a participantilor la fondurile de pensii, s-a ajuns la o posibila situatie de practica concertata a societatilor-mama ale administratorilor privind nivelul comisioanelor de administrare, acesta fiind stabilit la nivelul maxim legal de 2,5% de toti agentii economici.

„Aceasta a doua componenta a investigatiei e importanta deoarece priveste o fixare de pret si daca este o sanctiune o aplicam nu administratorilor de pensii private, pentru ca nu activau cand a avut loc schimbul de informatii, ci societatilor mama, fie banci sau firme de asigurari”, a precizat Bogdan Chiritoiu.

Situatia in acest caz ar putea fi diferita, deoarece sanctiunile care ar putea fi acordate in cadrul acestei componente a investigatiei Consiliului Concurentei, s-ar aplica la baza de calcul (1/10) din tot de administreaza firma mama.

„Nu vrem ca aceasta investigatie sa fie un vot de blam pentru industria pensiilor private, una dintre reformele structurale majore facute in Romania”, a specificat Bogdan Chiritoiu, sustinand, de asemenea, ca actiunea autoritatii este importanta, deoarece pensiile private sunt un mecanism in care practic nimic nu este garantat pentru cetatean. Legea obliga indivizii sa opteze pentru un fond de pensii timp, dar acestia nu stiu de ce pensie vor beneficia. Rezultatul bun, conform presedintelui Consiliului Concurentei, este garantat numai de concurenta dintre administratori, ca sa atraga cat mai multi clienti.

„Vrem sa vedem ca fondurile de pensii sunt agresive si cauta sa recruteze noi clienti. Vom finaliza in cateva luni si cealalta parte a investigatiei si vom urmari acest domeniu in continuare”, a incheiat Bogdan Chiritoiu.







Sanctionarea administratorilor nu aduce atingere intereselor participantilor

Sanctionarea administratorilor nu aduce atingere intereselor participantilorReferitor la concluziile investigaţiei efectuate de Consiliul Concurentei privind mediul concurential din piata administratorilor de fonduri de pensii private, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) sustine ca masurile intreprinse privind sanctionarea societatilor de administrare a fondurilor de pensii private nu aduc nici o atingere intereselor participantilor la aceste fonduri, activitatii de administrare a activelor, rezultatelor financiare ale fondurilor de pensii private administrate de acestea sau functionarii sistemului de pensii private in general.

Un administrator de pensii private „este organizat intr-un mod complet separat de fondul pe care il administreaza, conform legilor in vigoare, fie ca este vorba de un fond de pensii administrat privat sau fonduri de pensii facultative. Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contributiile participantilor sunt puse la adapost de orice dificultati prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau actionarii acestora”, se arata in comunicatul CSSPP.




APAPR respinge declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei

APAPR respinge declaratiile presedintelui Consiliului ConcurenteiIn Romania functioneaza, incepand din 2008, un sistem de pensii private obligatorii (Pilonul II) implementat cu sprijinul si sub supravegherea Bancii Mondiale. Sistemul este de tip „contributii definite, cu garantii” si contine o multitudine de elemente de siguranta si garantii, care furnizeaza participantilor atat performanta, cat si siguranta banilor administrati.

„Consideram ca exprimarea parerilor personale ale domnului Bogdan Chiritoiu, despre aspecte care nu au nicio legatura cu subiectul investigatiilor in discutie, nu face decat sa de decredibilizeze institutia Consiliului Concurentei, din cauza lipsei evidente de informare si intelegere a mecanismelor sistemului de pensii private din Romania. Referintele domnului Chiritoiu la « garantarea beneficiilor » dupa perioada de contributie se refera la un cu totul alt sistem de pensii, anume cel intitulat « cu beneficii definite », care nu este implementat in Romania si care este in declin si in tarile din vestul Europei. Asemenea declaratii care vin din partea unui oficial al statului roman aduc grave prejudicii sistemului de pensii private, prin decredibilizarea acestui sistem aflat inca la inceputuri, in plin proces de consolidare, inclusiv a institutiilor responsabile pentru administrarea , controlul si reglementarea lui. Sistemul de pensii private reprezinta singura speranta pentru viitoarele generatii de pensionari romani de a-si asigura venituri decente pentru pensie, alaturi de ceea ce sistemul de stat va putea oferi”, se arata in comunicatul APAPR.

Despre concluziile formulate de Consiliul Concurentei, in urma investigatiei din piata de pensii private, APAPR sustine ca actiunile si operatiunile din piata de pensii private au fost efectuate exclusiv in conformitate cu legislatia aplicabila, cu respectarea indrumarilor CSSPP precum si avand in vedere cele mai bune interese ale celor cinci milioane de participanti la aceste fonduri de pensii.







ING Pensii: Solutia adoptata nu a urmarit obtinerea unor avantaje nejustificate

ING Pensii: Solutia adoptata nu a urmarit obtinerea unor avantaje nejustificate„In demersul de mediere a « dublurilor », ING a actionat cu buna-credinta, urmarind exclusiv interesul consumatorilor. In conditiile in care cadrul legal de la momentul respectiv nu prevedea proceduri clare de solutionare a situatiei participantilor care au semnat acte de aderare cu mai mult de un fond si a presiunii de timp, ING a actionat astfel incat sa se evite « sanctionarea » clientilor prin distribuirea catre un al treilea fond (care nu reprezenta nici una dintre optiunile lor initiale). De aceea, consideram ca acest demers a avut un efect pozitiv pentru participantii implicate”, a declarat Cornelia Aurelia Coman, presedinte al consiliului de administratie al ING Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat.

De asemenea, ING Pensii SAFPAP mentioneaza ca solutia adoptata nu a urmarit in nici un moment obtinerea unor avantaje nejustificate, asa cum nu a vizat restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei din piata.

„In urma acestei medieri ING nu a obtinut beneficii, ci dimpotriva, a primit un numar considerabil mai mic de participanti decat ar fi primit prin repartizarea aleatorie in functie de cota de piata”, sustine Cornelia Aurelia Coman.

"(...) vom demara demersurile legale necesare pentru contestarea sanctiunii aplicate ING Pensii SAFPAP", se arata in comunicatul companiei.

ING Fond de Pensii a primit cea mai mare amenda, de 1,573 milioane de lei, urmata de Allianz-Tiriac Pensii Private cu 1,259 milioane de lei si Generali Pensii Private cu 474.333 lei.