1 / 4

Testarea la stres a bancilor

BNR a realizat in luna iulie a acestui an cel mai recent exercitiu de testare la stres a bancilor pentru a evalua rezistenta la socuri macroeconomice pronuntate posibile, dar nu probabile, care nu reprezinta insa o prognoza, potrivit raportului de stabilitate financiara publicat, marti, de BNR.

Exercitiul de testare la stres a inclus institutiile de credit persoane juridice romane si a avut in vedere un orizont de doi ani, respectiv 2010 si 2011.

"Deteriorarea calitatii portofoliului de credite se datoreaza in special expunerilor fata de companii (in 2010), respectiv fata de populatie (in 2011). Cresterea cheltuielilor privind deprecierea activelor financiare (provizioane) este estimata la aproximativ 38% pentru 2010 (52% pentru expunerile fata de companii, respectiv 25% pentru cele fata de populatie), si la 21% pentru 2011 (11% pentru expunerile fata de companii, respectiv 31% pentru cele fata de populatie)", potrivit raportului.

Banca centrala noteaza ca variatia veniturilor din dobanzi are un efect marginal asupra profitului, in pofida scaderii ratelor de dobanda asumate in testare.

"In conditiile scenariului, rezultatul financiar cumulat la nivelul sistemului bancar la finele anului 2010 este unul nul, cu un reviriment in anul 2011", se spune in raport.

Citeste si BNR: Creditele in valuta cu restante de cel putin o zi au scazut puternic in iulie

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri