1 / 12

Ungaria

In Ungaria actul privind creditele de consum prin care se implementeaza Directiva CE extinde unele prevederi ale acesteia la creditele ipotecare si la contractele de leasing.

Actul prevede doua drepturi esentiale pentru consumatori:
- dreptul de a renunta la contractul de credit, fara nicio justificare, in termen de 14 zile de la incheierea contractului;
- dreptul de a rambursa anticipat oricand creditul, comisionul de rambursare anticipata perceput de creditor fiind limitat.

In Ungaria este stabilit un nivel maxim al comisionului in cazul rambursarii partiale sau totale a creditului, inainte de expirarea perioadei: nu poate depasi 1% din suma platita in avans, in cazul creditelor pentru consum, si 2% in cazul creditelor ipotecare.

Reglementarea mentioneaza, de asemenea, ca pentru portofoliul de credite ipotecare in baza carora se emit obligatiuni ipotecare comisionul pentru rambursarea anticipata nu poate sa depaseasca 2,5% din suma platita, potrivit informatiilor furnizate de Consiliul Concurentei.

In plus, in Ungaria sunt impuse reguli mai stricte cu privire la obligatiile creditorilor de a respecta atat conditia de transparentizare a formulei de calcul a dobanzii anuale efective, cat si cuantumul acesteia, reprezentand totalitatea costurilor. Autoritatile ungare au mai inasprit si cerintele pentru verificarea bonitatii debitorilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri