Despagubiri pentru 495 de victime ale accidentelor rutiere in 2010

Despagubiri pentru 495 de victime ale accidentelor rutiere in 2010
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) si Politia Rutiera au dat startul unei noi etape a campaniei de informare „Direct la tinta”, inceputa in anul 2008 si continuata de-a lungul anilor 2009-2010. Aceasta campanie este destinata informarii publice cu privire la drepturile cetatenilor de a fi despagubiti in cazul accidentelor rutiere cu autor necunoscut sau fara asigurare de raspundere civila auto (RCA).

In aceste conditii, Fondul de Protectie garanteaza despagubirea persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate. Astfel, FPVS, in calitatea sa de Organism de Plata a Despagubirilor, a realizat plati in valoare de 4,55 milioane de lei persoanelor pagubite, in primele opt luni din acest an, in crestere de aproape 3 ori, sau cu 182%, fata de aceeasi perioada din 2009, cand au fost platiti 1,61 milioane de lei.

Totodata, FPVS a avizat un numar de 495 de cazuri in primele 8 luni ale anului (pana la 31 august), diferentiate, pe de o parte, in functie de tipul prejudiciului suferit de persoana vatamata (326 -daune materiale si 169 - vatamari corporale sau deces), iar pe de alta parte, de vehiculul implicat in accident (492- neasigurat RCA si 3 - neidentificat).

Din despagubirile achitate in acest an, platile pentru daune materiale au fost de 1,84 milioane de lei, iar cele pentru vatamari corporale sau deces au cumulat 2,7 milioane de lei.

„FPSV are curacter social, actionand ca o plasa de siguranta pentru pagubitii din accidente rutiere care nu isi pot recupera prejudiciile in baza unei asigurari facultative sau pentru ca vinovatul nu este cunoscut ori nu este asigurat RCA. Despagubeste persoanele vatamate dar aceste sume sunt recuperate cu daobanzi si alte costuri de la persoanele vinovate care aveau obligatia sa incheie o asigurare si nu a facut-o. Se despreinde o concluzie este mai ieftini sa te asigurari decat sa mergi neasigurat”, a declarat presedintele FPVS, Ovidiu Ciobanu.

„Existenta Fondului nu inseamna ca cei care au obligatia de a se asigura RCA pot sa ignore aceasta obligatie, pentru ca in cazul in care provoaca accidente ei vor trebui sa restituie Fondului cheltuielile cu despagubirile platite plus alte cheltuieli legate de instrumentarea si lichidarea daunelor si dobanda legala aferenta”, a mai spus el.

Numarul de cazuri avizate in 2009, in cazul carora s-au deschis dosare de dauna a fost 608, din care dupa tipul prejudiciului suferit de persoane vatamata, acestea au fost 440 pentru daune materiale si 168 pentru vatamari corporale sau deces. In funtie de vehiculul vinovat pentru producerea accidentului, in 603 cazuri acestea nu era asigurat RCA, iar 5 nu au fost identificate.

Anul 2008 - an in care au fost distribuite pentru prima data in sectiile de politie din toata tara materiale informative despre F.P.V.S. si s-au desfasurat primele programe de informare a personalului Politiei Rutiere depre conditiile in care Fondul acorda despagubiri - s-a incheiat cu un numar de 383 avizari din partea persoanelor pagubite. Astfle, cresterea a fost semnificativa in urmatorul an, 2009, cand s-au deschis 608 dosare de dauna. O comparatie intre numarul de daune avizate in intervalul ianurie-august 2009 si perioada similara din anul 2010 scoate in evidenta o crestere de inca 30%.

Veniturile FPVS. provin in principal din contributii ale companiilor care emit RCA pe teritoriul Romaniei. Asiguratorii RCA sunt obligati sa contribuie la Fond cu un procent din incasarile provenite din vanzarea Asigurarii obligatorii de Raspundere Civila Auto. Nivelul contributiei este de maxim 5% din primele RCA incasate, in prezent acesta fiind de 0,3%.


Evolutia accidentelor grave de circulatie in 2010

Evolutia accidentelor grave de circulatie in 2010

O analiza efectuata de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) asupra dinamicii accidentelor de circulatie grave produse in cursul primelor opt luni ale anului curent, raportat la aceeasi perioada de anul trecut, releva un trend descendent al tuturor indicatorilor specifici, respectiv reducerea numarului accidentelor grave cu 11,9% - de la 6.522 la 5.740- , al persoanelor decedate cu 16,7% - de la 1.711 la 1.424 - si cel al ranitilor grav cu 8,9 % - de la 5.882 la 5.356.

SURSA : IGPR

Din punct de vedere al principalelor cauze ale accidentelor grave, se observa faptul ca in continuare, viteza (sub cele doua forme: neadaptata si neregulamentara) se afla in fruntea clasamentului cauzelor generatoare de accident, fiind urmata de traversarea neregulamentara a drumului public, neacordarea prioritatii de trecere pietonilor si respectiv vehiculelor, situatia fiind asemanatoare cu cea inregistrata anul trecut.
SURSA: IGPR

In privinta distributiei accidentelor grave pe categorii de drumuri, cele mai multe accidente grave au avut loc pe strazi (2332), dupa care urmeaza in clasament drumurile nationale (2102 accidente) si drumurile judetene (949). Se observa insa, faptul ca urmarile cele mai grave se produc in continuare pe drumurile nationale, unde se inregistreaza mortalitatea cea mai ridicata (793 de persoane decedate).

Tot in primele 8 luni din 2010 se mentine situatia inregistrata in perioada similara a anului trecut, cand majoritatea accidentelor grave s-au produs in mediul urban, iar accidentele cu cele mai grave consecinte au avut loc in mediul rural, unde mortalitatea a fost mai mare.
SURSA: IGPR

De asemenea, cele mai multe accidente au survenit in intervalul orar 14:00-22:00, in care s-au produs 2.983 accidente grave, soldate cu 964 morti si 2.783 raniti grav, pe fondul oboselii si stressului acumulat in cursul zilei, reflectate in scaderea capacitatii de concentrare a atentiei participantilor la trafic, in contextul grabei de a ajunge la destinatie.

Din analiza distributiei accidentelor grave de circulatie pe zilele saptamanii, rezulta ca vinerea ramane ziua cu riscul cel mai ridicat, urmata indeaproape de sambata, in timp ce lunea continua sa ocupe locul al treilea cu valori sensibil egale fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Din punct de vedere al distributiei pe luni, perioada in care se inregistreaza cele mai multe accidente grave din intregul interval este luna august, singura luna cand a fost depasit nivelul anului anterior fiind luna martie.

URSA: IGPR


FPVS a notificat 400 de persoane pentru recuperarea despagubirilor

FPVS a notificat 400 de persoane pentru recuperarea despagubirilorDe la infiintarea Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), in luna februarie 2006, un numar de 400 de persoane au fost notificate de acesta pentru plata despagubirilor in urma accidentelor rutiere provocate, potrivit reprezentantilor Fondului si ai Politiei Romane.

Astfel, in semestrul intai din acest an, au fost recuperati peste 160.000 de lei de la persoanele vinovate de accidente, bani care au reintrat in structura Fondului si devenind disponibili pentru eventuale despagubiri viitoare.

"Daca persoana in cauza nu are asigurare, incercam recuperarea banilor pe cale amiabila, dar daca nu este posibil, actionam in instanta persoanele respective. Din cele 400 de cazuri, un numar de 150 au fost rezolvate pe cale amiabila, iar restul de 250 se afla pe rol in instanta sau in faza de executare. Avem, totusi, un bun procentaj a cazurilor finalizate pe cale amiabila", a declarat Marian Motoc, comisar sef in cadrul Politiei Romane.

Fondul de Protecie garanteaza despagubirea persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate.

Daca accidentul a fost provocat de un vehicul neasigurat, din categoria celor pentru care legea din Romania prevede obligativitatea incheierii asigurarii RCA, se garanteaza si se platesc despagubiri pentru daune materiale cat si pentru vatamari corporale si decese.

In cazul in care accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, din categoria celor pentru care legea din Romania prevede obligativitatea incheierii asigurarii RCA, regula este ca se garanteaza si se platesc despagubiri numai pentru vatamari de persoane sau decese; pentru daunele materiale produse prin accidente de vehicule neidentificate, se garanteaza si se platesc despagubiri numai daca in accident, cel puin o persoana a suferit vatamari care sa necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale, caz in care se retine o fransiza de 500 euro.

Termenul in care o persoana pagubita poate sa apeleze la FPVS este termenul general de prescr'+'iptie de 3 ani de la data accidentului.

Nu pot beneficia de despagubire din partea Fondului persoanele care detineau la data producerii evenimentului rutier o asigurare faculativa, cum ar fi asigurarea CASCO, in baza careia au posibilitatea de recuperare a prejudiciului suferit. ( Principiul subsidiaritatii interventiei Fondului).

Nu se acorda din Fond despagubiri pentru daunele provocate in una dintre urmatoarele situatii: accidente provocate de pietoni, biciclisti, carute sau orice alte vehicule care nu aveau obligatia legala de a incheia o asigurare RCA; masini gasite avariate in parcare; avariile au fost produse de: fenomene meteorologice, gropi, polei, mazga, pietre cazute de pe versanti, copaci daramati etc.

Asociatia Fondul de protectie a victimelor strazii - FPVS. a fost constituita in baza prevederilor art. 25^1 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii este reglementat ca institutie juridica sub forma de asociatie profesionala a tuturor asiguratorilor care au dreptul sa practice pe teritoriul Romaniei asigurarea de raspundere civila auto - RCA.

Prin norme emise in aplicarea legii, CSA a reglementat atributiile FPVS, modalitatea de constituire a veniturilor Fondului, procedurile de plata a despagubirilor si alte aspecte referitoare la activitatea acestuia. Astfel, FPVS, ca asociatie cont de asiguratorii care emit RCA, se afla sub controlul si supravegherea CSA.