Mihai Popescu, Aviva: Atitudinea fata de risc, gresita inainte de criza

Mihai Popescu, Aviva: Atitudinea fata de risc, gresita inainte de crizaOdata cu inceputul crizei financiare, o greseala frecvent intalnita la oamenii de business, in opinia lui Mihai Popescu (foto), CEO Aviva Romania, o reprezenta atitudinea fata de risc, care era mult subdimensionata fata de nivelul de incredere si optimisul in fata oportunitatilor oferite de afaceri.

„Criza m-a prins, ca si pe toata lumea, pe nepregatite si trebuie sa recunosc ca am fost foarte surprins. Nepregatit pe de o parte, pentru astfel de schimbari, semnificative si foarte bruste, si surprins pentru ca institutii financiare de calibru s-au prabusit peste noapte, fara sa existe analize care sa anunte asemenea situatii”.

De asemenea, "o greseala era ca abordarea fata de risc sau precautia era una subdimensionata in raport cu oportunitatile, optimismul si interesul pentru dezvoltare, foarte mare, pe care-l aveam ca manager, dar si la nivel de piata. Toti trebuie sa ne uitam mult mai atenti si sa depunem mult mai multa energie, astfel incat sa crestem prin mijloace mai variate si mai putin despre cum sa ne acoperim riscurile in cazuri nedorite sau neasteptate".

De atunci, „am trecut printr-un proces de reincadrare al necesitatilor, al costurilor etc. de la bunurile cele mai mai mari la cele mai mici si aceasta este un lucru sanatos in esenta. Stim ca nu este cel mai bun lucru atunci cand suprimam consumul, dar acest lucru este si o chestiune de responsabilitate individuala. Este un lucru pe care l-am facut pentru prima data cu totii in mod serios dupa 2008”, a mai spus el.

Ceea ce este cu adevarat dureros, mai spune seful Aviva, este ca nu exista o soliditate in actiunea lucrurilor, exista doar dorinta individuala de a realiza ceva si de a ne considera imuni sau rezistenti la schimbari adverse, cand de fapt criza ne-a aratat tuturor ca putem fi foarte fragili in conditii exceptionale si in sisteme diverse, nu numai in business.

"Criza ne-a invatat sa apreciem mult mai mult cresterile substantiale de esenta, decat cele conjucturale, explozive si foarte vizibile, dar fara fundamente foarte solide. Aprecierea unei cresteri durabile este mult mai importanta acum, insemnand pe principii economice solide, cu valoare adaugata reala".

Opus situatiei din Romania, in alte parti a existat o reactie mai buna la aceasta criza, din diverse motive, considera Mihai Popescu. Unul dintre acestea confirma ca in sisteme economice mai stabile astfel de curbe au mai existat si oamenii inteleg fenomenul de criza si de periodicitate. Acolo oamenii isi planifica mai mult la nivel individual viitorul financiar, investind in institutii puternice, cu experienta dovedita. "O astfel de planificare atenta ii face sa fie mai relaxati".

„Acum, o persoana care-si planifica viitorul profesional si financiar este cea mai afectata de criza, mai ales daca renunta la un plan de economisire pe termen lung si la pensie in particular, din motive de presiune financiara. „Fata de acesti oameni avem datoria sa explicam temporalitatea acestei crize, pe cand viitorul este inevitabil”.

„Peste 2-3 ani, lucrurile bune pe care le facem acum ne vor face sa privim in urma cu mandrie si respect, desi, poate in prezent, acestea au poate un impact redus. Insa, angajamentul, seriozitatea si responsabilitatea pe termen lung vor duce la mari schimbari de directie; fundamentata pe chestiuni strategice si durabile"

De asemenea, Mihai Popescu sustine, totodata, ca o mare parte dintre clienti interpreteaza aceste vremuri drept o oportunitate, in contextul in care, majoritatea romanilor au buna capacitate de intelegere a faptului ca lumea s-a schimbat.



Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.

Cornelia Coman, ING: Criza, o buna oportunitate pentru cei puternici

Cornelia Coman, ING: Criza, o buna oportunitate pentru cei puterniciPentru Cornelia Coman (foto), perioada in care criza economica a prins contur in Romania a coincis cu momentul in care a acceptat mandatul de CEO al ING Asigurari de Viata si considera ca deteriorarea conjuncturii economice si presiunile iminente intr-o astfel de situatie, te invata si te obliga, sa devii mai atent la lucruri care in trecut nu reprezentau prioritati.

„O directie importanta asupra careia ne-am indreptat mai mult atentia in tot acest context nou a fost aceea de eficientizare a activitatii noastre si de imbunatatire a proceselor interne – prin reducerea sau eliminarea anumitor categorii de cheltuieli care nu erau strict necesare”, spune Cornelia Coman, de asemenea, presedinte al consiliului de administratie al ING Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPAP).

"Anul 2010 a fost, in mod categoric, diferit de 2009, iar acest lucru s-a simtit la nivelul intregii organizatii. Nu as spune ca dificultatile care au aparut anul trecut ne-au luat prin surprindere – desi nimeni nu a anticipat amplitudinea recesiunii din 2009. Ne-am reamintit insa cu totii, si cred ca acest lucru este valabil pentru companiile din orice domeniu de activitate, sa ne stabilim asteptari la un nivel rezonabil, corespunzator contextului economic general. In opinia mea, presiunile si dificultatile apar atunci cand asteptarile de business nu sunt corelate cu situatia de moment, cu constrangerile care apar in anumite perioade, cu posibilitatile reale (si realiste) de dezvoltare. As spune ca momentul in care am inteles acest lucru, cand am inteles efectele iminente ale crizei economice pe termen scurt si faptul ca, pe termen lung oportunitatile de dezvoltare pe piata romaneasca sunt inca extrem de importante, a fost cel in care am invatat sa privesc aceasta criza ca pe o perioada grea, dar totusi trecatoare", a spus ea.

Totodata, ea mentioneaza faptul ca multe dintre situatiile cu care Romania se confrunta nu sunt unice, ele se petrec si in alte tari, si este bine sa invatam atat din experientele pozitive cat si din cele mai putin pozitive. In strainatate, oamenii sunt mai detasati si reusesc sa gaseasca un echilibru mai stabil intre viata personala si cea profesionala. "Acest lucru tine intr-o mare masura si de etapa de dezvoltare in care ne aflam – in Romania, lucrurile se intampla inca intr-un ritm mai accelerat, caracteristic unei economii in curs de dezvoltare".

De asemenea, un "adevar dureros" in ultimii doi ani, cu care a trebuit sa se confrunte mediul de afaceri, in opinia Corneliei Coman, a fost indiferenta pe care acesta a resimtit-o din partea autoritatilor, a Guvernului roman. „Multi ani la rand s-a spus ca, in Romania, mediul de afaceri a functionat decuplat de la mediul politic si toate framantarile care au existat in aceasta zona, iar acest lucru ne-a ajutat sa avem o economie functionala, o economie care ani la rand a crescut rapid – si, in opinia mea, acesta este un adevar. Din pacate, in momentul in care ne-am confruntat, cu totii, cu o perioada economica extrem de dificila, pe care nu a anticipat-o nimeni la adevarata amploare – si, cred eu, nici nu ar fi avut cum – mediul de afaceri din Romania a fost total lipsit de un sprijin real din partea autoritatilor. [...] Mediul privat a fost primul afectat de efectele crizei internationale si, o lunga perioada, a platit singur „pretul” crizei – un numar extrem de important de companii iesind, practic, din piata".

“Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca, desi dificila, o perioada de declin economic poate fi, pentru cei puternici, si o buna oportunitate de a-si contrui viitorul”, pentru ca, spune ea, flexibilitatea este un cuvant cheie indiferent de contextul economic, cu atat mai important insa in perioadele dificile.

In prezent, mediul de afaceri se confrunta cu o instabilitate legislativa crescuta – "cu legi care se adopta astazi, uneori in forme incomplete sau nefunctionale – si maine se abroga, pentru a aparea altele. Un exemplu elocvent il reprezinta situatia care afecteaza Pilonul 2 de pensii – avem o lege in vigoare care reglementeaza clar modul in care sistemul privat de pensii ar fi trebuit alimentat cu contributii, conform unui calendar clar si prestabilit. Totusi, contributiile au fost inghetate la niveluri cu totul diferite de cele stabilite prin lege inca din primii ani de functionare - atat in 2009 cat si in 2010. Aceasta situatie a indus o dezvoltate mai putin accelerata, cu implicatii pe termen lung pentru cei peste 5 milioane de participanti, pentru economie, dar si pentru investitorii din aceasta industrie, care nu mai au vizibilitate si predictibilitate in planurile de afaceri", a mai spus ea.

Din pacate, nici in aceasta perioada complicata nu am simtit ca Guvernul este interesat de investitorii straini, de opiniile acestora, de problemele lor – lipseste inca, cred eu, o consultare reala intre sectorul privat si autoritati, o consultare pe urma careia s-ar putea identifica si implementa masuri cu efecte reale pozitive pentru intreaga economie.

Totusi, una dintre vestile bune, mentionate de Cornelia Coman, se refera la revenirea la calendarul de crestere a contributiilor pentru Pilonul 2. "Este imbucurator faptul ca, pentru 2011, Guvernul a asumat in mod oficial majorarea contributiei la 3%, o decizie care, credem noi, este in avantajul celor peste 5 milioane de participanti la sistemul privat obligatoriu".

„Pe plan personal, in 2008 cand am preluat mandatul de CEO a coincis cu venirea pe lume a celui de-al doilea copil. As putea spune, asadar, ca perioada respectiva a inclus doua momente fericite din viata mea”.

"Fara doar si poate, experienta ultimilor doi ani a fost una extrem de interesanta si, totodata, dificila. Pentru mine, a reprezentat o lectie valoroasa si, totodata o experienta care m-a ajutat sa sar etape, sa invat accelerat lucruri pe care, intr-o situatie normala, probabil le-as fi acumulat intr-o perioada mai indelungata. Nu pot spune – si cred ca nimeni nu ar putea sa o faca - ca mi-as dori o alta situatie de acest fel insa, daca ea se va petrece, cu siguranta nu ma va lua prin surprindere", conchide Cornelia Coman.


Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.

Radu Craciun, Eureko: Lipsa capitalului isi va pune amprenta pe mediul economic

Radu Craciun, Eureko: Lipsa capitalului isi va pune amprenta pe mediul economicCriza si turbulentele din economie au atins, in mod inevitabil, si sistemul de pensii private din Romania, care abia incerca sa faca primii pasi spre maturizare. Mediul economic dificil si plin de schimbari din ultimii doi ani a afectat si activitatea Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP), povesteste Radu Craciun (foto), directorul de investitii al companiei.

„Pe de o parte am fost influentati din prisma cresterii numarului de participanti neplatitori si scaderii contributiilor ca urmare a ajustarilor salariale. In aceeasi categorie a evolutiilor negative poate fi inclusa si decizia guvernului de a intarzia cu un an cresterea preocentului din salariu brut virat in contul participarii la Pilonul II. Al doilea tip de influenta a fost asupra strategiei de investitii pentru fondul de pensii. Volatilitatea mare a pietelor, alternanta stirilor pozitive si a celor negative, surprizele au adus un plus de stres si risc in procesul de investire cu succes a activelor aflate in administrarea noastra”, explica Craciun.

Directorul de investitii al Eureko Pensii considera ca cel mai dificil moment prin care a trecut in acesti doi ani a fost cel in care Guvernul a analizat posibilitatea de a se micsora contributiile la Pilonul II de la 2,5% la 0,5%.

“O astfel de decizie punea in discutie viabilitatea intregii afaceri. Intr-un astfel de moment trebuie sa iei decizii foarte dificile si cu impact pe termen lung, dilema fiind daca este un moment sa iesi din afacere ca sa iti minimizezi pierderile sau este un moment prielnic ca sa iti cumperi ieftin concurentii?”, considera el.

Craciun mai spune ca lipsa si costul ridicat al capitalului vor fi principalii factori care isi vor pune amprenta pe mediul economic in urmatoarea perioada.

“Bancile sunt prea putin dornice sa reia creditarea in acest moment si arata acest lucru prin dobanzile mari pe care le cer. BNR pare sa nu realizeze ca politica pe care a avut-o in ultimii 10-15 ani - de franare a consumului si creditarii excesive in scopul tinerii sub control a inflatiei - nu mai are nici o justificare acum. Politica fiscala ramane impredictibila datorita incertitudinilor legate de succesul aplicarii masurilor planificate, fapt ce complica si mai mult activitatea companiilor si orice plan de redresare”, conchide Radu Craciun.


Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.