Transmiterea majorarii TVA in preturi nu s-a finalizat

Transmiterea majorarii TVA in preturi nu s-a finalizatEfectele majorarii cotei TVA cu cinci puncte procentuale s-ar putea vedea in inflatie si in ultimele luni din acest an, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. El a aratat in cadrul unei conferinte de presa ca majorarea cotei TVA s-a transmis, pana in prezent, in proportie de 61% in preturile bunurilor de consum.

"Coeficientul de transmitere a majorarii TVA in preturi este de 61% (n.r. - pana in septembrie), mai redus fata de estimarile initiale care aratau un coeficient de 70%", a declarat Mugur Isarescu, adaugand ca transmiterea cresterii TVA se realizeaza etapizat, motiv pentru care am putea sa asistam la presiuni asupra inflatiei si in ultimul trimestru din acest an.

Majorarea cotei TVA s-a transmis mai putin in preturile bunurilor de consum din cauza deficitului semnificativ de cerere.

"Deficitul de cerere este substantial, iar diminuarea marjelor de profit ale operatorilor a aratat ca o parte din cresterea TVA a fost suportata de ei", afirma Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai subliniat ca exista, insa, si presiuni inflationiste ce nu sunt generate de majorarea TVA.



Cota TVA a fost majorata la data de 1 iulie 2010 cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%. Rata anuala a inflatiei se situa in luna iunie (inainte de cresterea cotei TVA) la 4,38%, in iulie a crescut la 7,14%, in august a ajuns la 7,58%, iar in septembrie a crescut pana la 7,77%.

"Nu prea intelegem logica miscarii preturilor la combustibilii interni"

"Nu prea intelegem logica miscarii preturilor la combustibilii interni"Evolutia preturilor la combustibilii interni reprezinta o dilema pentru expertii de la BNR, chiar si pentru Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.

"Va spun ca nu prea intelegem logica miscarii preturilor la combustibilii interni. De ce depinde evolutia? Preturile titeiului, evolutia cursului? Variatiile oricum sunt mult prea mari la preturle interne ale fabricantilor si nu le gasim explicatii, decat ca exista anumiti factori divergenti care actioneaza", a explicat Isarescu.

Astfel, guvernatorul BNR a explicat ca preturile combustibililor de pe piata locala au o evolutie divergenta comparativ cu cea a principalilor factori care ar trebui sa le influenteze.

Guvernatorul BNR a adus in discutie dilema preturilor combustibililor in contextul in care exista presiuni inflationiste din partea acestora, dar si din partea preturilor la bunurile alimentare.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognozele de inflatie pentru 2010 si 2011, de la 7,8% la 8,2% la finalul acestui an si de la 3,1% la 3,4% pentru sfarsitul anului viitor. Guvernatorul BNR a explicat ca prognoza pentru 2010 a fost majorata deoarece au fost incluse si presiuni inflationiste generate de evolutia preturilor volatile la legume, fructe, oua. In prognoza pentru 2011 au fost luate in calcul si evolutii ale preturilor care provin din discutiile publice si din semnalele privind recolta agricola slaba din acest an.

"Introducerea acestor semnale este un mod de a spune societatii romanesti ca toata aceasta vorbaraie are costuri", a subliniat Isarescu.

BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2011 si 2012 la nivelul de 3%, iar din 2013 a decis trecerea la o tinta stationara de inflatie de 2,5%.


Isarescu vrea sa prinda euro nu ca guvernator, ci ca pensionar

Isarescu vrea sa prinda euro nu ca guvernator, ci ca pensionarBanca centrala a decis sa mentina tinta de trecere la euro in ianuarie 2015, insa guvernatorul BNR a subliniat ca procesul de aderare la zona euro depinde de procesul de consolidare fiscala. "Realismul tintei depinde in mare masura de acum incolo de capacitatea acestei tari de a se consolida fiscal. Ramane de vazut daca va suporta consolidarea fiscala...", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a spus ca, personal, doreste sa prinda adoptarea euro, chiar si din postura de pensionar.

"As vrea sa prind personal, nu cat sunt guvernator, ci cat sunt pensionar, adoptarea euro", a declarat guvernatorul BNR. Mugur Isarescu si-a inceput anul trecut al patrulea mandat de guvernator, care expira in 2014.

Pe de alta parte, Isarescu a criticat bancile ce acorda dobanzi excesive la depozitele in valuta, explicand ca, probabil, acestea se bat pentru clienti.

"Observam ca exista rate de dobanda excesive la depozitele in valuta fata de ce este pe plan international. Sunt banci care ofera 4-5% la depozitele in euro. Cred ca sunt extrem de generoase. Se bat pentru clienti, probabil ca asta este o explicatie", a declarat seful bancii central

OUG 50 a fost o intrecere in a penaliza bancile

OUG 50 a fost o intrecere in a penaliza bancileGuvernatorul BNR a atins si subiectul OUG 50/2010 privind creditele de consum, dar a precizat si ca supravegherea bancilor trebuie sa fie facuta de o institutie care sa inteleaga cel putin cum functioneaza un bilant de banca.

Isarescu a precizat ca in implementarea directivei europene ce impune costuri bancare transparente a fost o intrecere in a penaliza bancile si s-a ajuns dintr-un exces intr-un alt exces.

"Din pacate, a fost o intrecere de tipul haideti sa penalizam bancile si s-a sarit dintr-un exces intr-un alt exces. Nu poti sa ataci un domeniu sensibil cum este sistemul bancar, unde poate sa apara oricand o panica", a declarat Mugur Isarescu, adaugand ca BNR va face prezenta curand o opinie fata de OUG 50/2010.

De asemenea, Isarescu a explicat ca din discutiile cu Guvernul s-a inteles ca ordonanta urmeaza sa fie modificata astfel incat ea sa transpuna doar carul directiei europene aflata la baza, mai exact sa se aplice doar creditelor noi si nu si celor aflate in derulare.

Isarescu catre presa: Faceti stiri de senzatie. Foarte bine! Sa stiti ca ele au un cost

Isarescu catre presa: Faceti stiri de senzatie. Foarte bine! Sa stiti ca ele au un costPresa din Romania contribuie la deteriorarea anticipatiilor inflationiste din cauza ca urmareste doar "vanzarea de stiri" prin care de dimineata pana seara se vorbeste de majorari de preturi, considera Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, este de parere ca presa locala trebuie sa se disciplineze si sa invete sa selecteze informatiile pe care le publica pentru "nu orice trancanitor are dreptul sa se duca la televizor sa-si promoveze interesul".

"Daca vreti sa traiti intr-o tara cu o inflatie scazuta, disciplinati-va va rog, selectati mai bine mesajele", a declarat Mugur Isarescu la adresa jurnalistilor prezenti la o conferinta de presa organizata de banca centrala.

Isarescu a precizat ca anticipatiile inflationiste se deterioreaza puternic pentru ca in presa "de dimineata pana seara se vorbeste despre cresteri de preturi".

"Faceti stiri de senzatie. Foarte bine! Sa stiti ca ele au un cost. Acesta este mesajul pe care va rog sa il transmiteti. Aveti oameni care zilnic ne vorbesc despre deprecierea leului. Cautati-i la conturile in valuta sa vedeti cata valuta au. Trebuie spus ca lipsa de disciplina in dialogul public are niste costuri. Voi credeti ca sunteti mimoza publica si puteti spune ce vreti si nu o sa va zica nimeni nimic. Uite, va zic eu acum!", a declarat Isarecu.

Seful BNR a aratat ca, spre exemplu, nivelul datoriei publice este redus, de circa 30%, dar nivelul CDS (n.r. - Credit Default Swap) se mentine ridicat, peste 300 de puncte de baza.

"Aveti si dumneavoastra (n.r. - jurnalistii) o contributie la ceea ce se intampla, cel putin acest lucru trebuie sa il acceptati, ca nu sunteti numai de mangaiat pe crestet si dat mana cu dumneavoastra", a spus Isarescu.