1 / 5

Asigurare obligatorie sau facultativa?

Pe data de 13 decembrie 2010, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat un decret de modificare si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Prin acest act normativ de modificare a Legii, mai sus mentionate, se insera si prevederea conform careia “Nu intra sub incidenta legii persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile in asigurarea obligatorie”, potrivit unui comunicat, emis la acea data, de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), singura societate de asigurare reasigurare abilitate prin Legea nr.260/2008 cu gestionarea asigurarii obligatorii a locuintelor si aplicarea dispozitiilor acestei legi.

Astfel, Legea aflata in vigoare se poate aplica numai prin eforturile financiare realizate de cele 13 companii private, actionari ai PAID; companiile Groupama, Astra, Paltinum, Uniqa, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali, Carpatica Asigurari, RBC Asigurari – Reasigurari, Euroins, Grawe Romania si Credit Europe Asigurari –Reasigurari.

De asemenea, PAID sublinia, la data semnarii decretului, faptul ca, dupa modificarea legislativa si publicarea in Monitorul Oficial, persoanele ale caror locuinte sunt asigurate facultativ au astfel obligatia de a incheia asigurarea obligatorie numai la momentul expirarii valabilitatii politei facultative.

In acest context, principalul efect al adoptarii acestui amendament va fi acela ca va pune PAID-ul si societatile de asigurare in concurenta. In mod cert vor castiga societatile de asigurare, atuul lor constituindu-l flexibilitatea la care pot apela in ofertare, sustine Alin Bucsa, director general Euroins Romania.

"Apreciem ca este un amendament care nu ramane in spiritul social al Legii nr. 260/2008 si care nu va aduce beneficii, in special pentru clientii finali, proprietarii de locuinte. Acest amendament va genera o debalansare puternica, in special in ceea ce priveste PAD (n.r. polita de asigurare obligatorie a locuintei), si va expune asigurarea la riscurile ridicate de antiselectie. Fiind o asigurare ale carei prime au fost stabilite tinand cont de un grad de cuprindere de 100%, odata ce acest element esential se modifica, nu vor mai putea fi corelate elementele de baza – respectiv nivelul acoperirii in asigurare cu cel al primelor de asigurare; iar aceasta poate insemna ca acest proiect, dorit a fi unul social, sa nu mai poata oferi aceeasi acoperire la prime de asigurare accesibile, asa cum este cazul acum", a declarat, de asemenea, Iulia Nicola, chief underwriter in cadrul Platinum Asigurari.

Polita de asigurare obligatorie a locuintei acopera riscul de cutremur, alunecari de teren si inundatii. Insa, pentru acoperirea unor riscuri suplimentare, precum incendiul, explozia, inundatiile de la vecini, vandalismul si altele, este necesara o polita facultativa, incheiata in plus fata de cea obligatorie.

De aceea, cum politele PAD, de asigurare obligatorie a locuintelor, reprezinta un instrument de protectie financiara minima in cazul unui dezastru, asiguratorii membrii PAID evidentiaza necesitatea mentinerii unei mase critice a populatiei care sa incheie aceste polite, astfel incat sistemul sa ramana unul fezabil pe termen lung, iar ambele tipuri de asigurari de locuinte, obligatori si facultative, sa nu intre in concurenta.

"In principiu, piata asigurarilor obligatorii nu va fi afectata foarte mult, daca tinem cont de faptul ca raman de asigurat aproximativ 7 milioane de locuinte care nu au asigurare facultativa in acest moment. Poate ca tariful acestei asigurari (n.r. obligatorii) ar avea de suferit tinand cont ca el a fost calculat pentru o dispersie a riscului la opt milioane de locuinte", sustine Adrian Marin (foto), director adjunct Generali Asigurari.

Potrivit datelor furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in anul 2009 erau incheiate polite de asigurare facultativa pentru o pondere de 15% dintre locuintele din Romania, iar in prezent, procentajul atinge aproximativ 20% din cele peste 8.000.000 de locuinte.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri