Estimari negre pentru 2011

Estimari negre pentru 2011In conditiile in care 2010 a adus o intoarcere a pietei de asigurari generale la nivelul inregistrat in 2007, companiile de profil estimeaza pentru anul acesta o scadere a primelor brute subscrise cuprinsa intre 5 si 10%, pe fondul reducerii tarifelor medii cu pana la 20% si a scaderii numarului de clienti.

"Piata de asigurari generale va suferi cel mai dur impact deoarece pe segmentul auto se observa reduceri seminificative la primele RCA si Casco. Va fi o scadere de doua cifre in euro", a spus Radu Mustatea (foto), presedinte directorat in cadrul Astra Asigurari, in cadrul conferintei organizata de Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor (APPA) si Revista PRIMM - Asigurari & Pensii.

El a mai mentionat ca incercarea unor asiguratori de a-si mentine numarul de clienti a condus la o scadere abrupta a primelor medii, in timp ce frecventa daunelor a sporit.

La randul sau, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), Cristian Constantinescu, considera ca actualul trend de reducere a primelor in piata cu pana la 20% va influenta valoarea primelor brute subscrise. In opinia sa, piata asigurarilor generale va scadea cu cel putin 5% in acest an, conform unui scenariu optimist.

Directorul general al Euroins, Alin Bucsa, s-a aratat pesimist cu privire la evolutia pietei de asigurari in acest an, estimand o reducere de pana la 15%. "Piata asigurarilor auto este extrem de afectata de reducerea preturilor si de contextul economic. In 2011 vedem o reducere continua a preturilor pe RCA si Casco din cauza concurentei acerbe, dar si o scadere a numarului de clienti, cu efecte majore asupra pietei de profil. Astfel, anul 2011 se anunta a fi unul definitoriu, in conditiile in care valoarea daunei medii continua sa creasca", a declarat seful Euroins.

Alin Bucsa argumenteaza ca exista un decalaj temporal real intre cresterea PIB si evolutia pietei de asigurari: o eventuala crestere a economiei se va reflecta in piata intr-un interval cuprins intre 6 si 12 luni.

Totodata, seful Allianz-Tiriac, Rangam Bir, a completat scenariul pesimist al asiguratorilor prezenti la eveniment, mentionand ca in lipsa unei sustineri a afacerilor prin contracte noi incheiate pe leasing sau in urma creditelor auto, piata isi va mentine tendinta de scadere si in 2011.

Brokerii raman pesimisti pentru 2011

"Pentru 2011 estimam chiar o scadere de 5-10% a pietei de asigurari", a declarat Liliana Lapadatoni, reprezentant Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare.

Victor Sraer, managing partner Otto Broker, a spus ca atat intre societatile de intermediere cat si intre asiguratori trebuie sa existe o concurenta din punct de vedere a calitatii serviciilor si nu din punct de vedere al pretului, cum se procedeaza in prezent. "Cu siguranta discutam despre scaderi, in aceasta perioada, dar depinde cum alegi sa scazi. Poti sa ai o scadere realizata prin mentinerea primelor si reducerea numarului de clienti, situatie in care profitabilitatea se deterioreaza cu cel mult 10%, iar pe de alta parte, poti avea o scadere abrupta a primelor, dar o mentinere constanta a numarului de clienti, ceea ce inseamna o comprimare reala a afacerilor de doua cifre", a precizat el.

Piata asigurarilor din Romania a scazut cu 5,1%, in primele noua luni ale anului trecut, la valoarea de 6,32 miliarde de lei, in urma reducerii subscrierilor din asigurari generale cu 6,8%, la 5,1 miliarde de lei. Pe de alta parte, segmentul asigurarilor de viata a inregistrat un avans de 2,9%, la nivelul de 1,22 miliarde de lei, in perioada mentionata.



Unii asiguratori ar putea iesi de pe piata

Unii asiguratori ar putea iesi de pe piataPiata asigurarilor a inregistrat pierderi in ultimii sase ani, iar 2010 nu a facut exceptie. In acelasi timp, sunt sute de milioane de euro aport la capitalul societatilor din partea actionarilor. "In 2011 ar trebui s-ar putea sa vedem si societati care vor disparea, din randul celor care nu conteaza la cota de piata. Situatia reala este mult mai grava decat cifrele auditate, deoarece an de an este evidenta subestimarea nivelului rezervelor", a spus Cristian Constantinescu (foto), presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR).

Dupa inca un an de criza, dominat de restructurari si regandiri de strategii, segmentul auto nu a mai fost "motorul de crestere" al pietei de asigurari. Aceasta situatie isi va pune amprenta asupra evolutiei pietei de asigurari in acest an, cand volumul de prime brute subscrise va cobori sub pragul de 2 miliarde de euro.

"Lupta pentru cota de piata nu a insemnat nimic altceva decat subscriere pe cash flow, care este viabila pe perioade scurte, dar numai in conditiile in care piata creste. In momentul in care cresterea este zero sau negativa, cum este acum, roadele acestei subscrieri pe cash flow se vor vedea foarte clar", a mai spus Constantinescu.

In aceste conditii, Radu Manoliu, director general adjunct in cadrul Credit Europe Asigurari, a argumentat ca asiguratorii ar trebui sa incerce popularizarea asigurarilor in randul romanilor si sa exploateze segmentele non-auto, precum asigurarile de locuinte.

Din punct de vedere al profitabilitatii, Radu Mustatea a consemnat anul 2010 drept unul advers rentabilitatii, "pentru ca de la jumatatea anului s-a majorat TVA-ul, cu impact major in cresterea costurilor, pentru ca toate serviciile pe care asiguratorii le platesc au fost incarcate de TVA". Astfel, asiguratorii vor cheltui mai multi bani pe segmentele auto, ceea ce va conduce, intr-un final, la servicii mai proaste oferite utilizatorului final, a mai spus Mustatea.

Nu in ultimul rand, el a sustinut ca influenta autoritatilor a suprimat avansul inregistrat de asigurarile obligatorii de locuinte, care ar fi putut reprezenta o relansare pentru piata de asigurari. "Amanarea penalitatilor, la 15 iulie 2011, de la 15 ianuarie, a consemnat un impact negativ si pentru piata de asigurari facultative", a incheiat seful Astra.


Miza pe planurile financiare pentru copii

Miza pe planurile financiare pentru copiiSegmentul asigurarilor de viata va continua sa creasca si in acest an, spun asiguratorii, dar avansul va fi mai mult marginal, sustinut de politele unit-linked (cu componenta investitionala) si de planurile financiare pentru copii. Insa, legislatia confuza si mediul economic ostil raman in continuare factori adversi pietei si nu pot sustine cresterea. "Atat timp cat somajul creste, veniturile populatiei scad, nu exista cerere solvabila pentru a achizitiona astfel de produse", a declarat Alexandru Apostol, director general al brokerului Maxygo.

Prezent la eveniment, Adrian Lupescu, chief insurance risk officer in cadrul ING Asigurari de Viata, a aratat ca se asteapta la o stagnare a rezultatelor pe segmentul asigurarilor de viata in 2010, desi dupa primele noua luni, piata a inregistrat un avans de 3%. "Masurile de ajustare economica luate de autoritati au afectat negativ piata in ultima parte a anului, iar acest lucru se va reflecta si in 2011", a spus el.

Lupescu a mai precizat ca la nivel de piata de asigurari de viata se observa, totusi, o imbunatatire semnificativa a ratelor de rezilieri (repunere in vigoare a contractelor), mentionand, totodata, ca in cazul companiei ING aceasta a fost de 30%. "Pe total, segmentul life va avea o crestere marginala si chiar daca economia isi revine, tot exista un decalaj intre revenirea acesteia si cea a pietei asigurarilor de viata, de la 6 pana la 12 luni".

De aceeasi parere a fost si Carmen Radu (foto), director adjunct Eureko, care a subliniat, insa, ca produsele unit-linked si cele de pensii viagere au fost foarte cautate anul trecut, iar in ceea ce priveste 2011, planurile financiare pentru copii vor avea cea mai mare cautare.

Piata asigurarilor de viata a inregistrat un avans de 2,9%, in primele noua luni din 2010, pana la nivelul de 1,22 miliarde de lei.