1 / 6

Oamenii de afaceri: Inflatia va scadea, dar nu asa mult

Oamenii de afaceri se arata increzatori in strategia de politica monetara a BNR, insa nu considera ca inflatia se poate reduce atat de mult in acest an.

Radu Lucianu (foto), managing parter al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis si unul dintre cei mai experimentati manageri din real estate-ul local, spune ca este increzator in ceea ce priveste masurile politicii monetare a Bancii Nationale, dar trebuie luata in considerare si politica fiscala a Guvernului, care ar trebui sa convearga catre aceeasi tinta.

“Nu trebuie sa uitam nici economia, care raspunde intotdeauna cu oarecare intarziere la schimbari, mai ales in domenii care includ productia. Pe scurt, ma cam indoiesc ca inflatia sa ajunga chiar la jumatate. Pare plauzibila o reducere de maximum 25%”, afirma seful CBRE Romania.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul anului 2011 cu 0,2 puncte procentuale, de la 3,4% la 3,6%. Rata anuala a inflatiei a urcat pana la 7,96% la finalul anului 2010 pe fondul majorarii cotei TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%. Astfel, banca centrala estimeaza ca rata inflatiei va cobori de la aproape 8% in decembrie 2010, la 3,6% in decembrie 2011.

In ceea ce priveste credibilitatea bancii centrale, Lucianu admite ca politica monetara este stabilita de BNR, insa subliniaza ca politica fiscala o stabileste Guvernul. “Este bine ca BNR nu este subordonata Guvernului, dar masurile sale sunt, in general, de corectie si nu initiative sau masuri de stimulare a economiei, care cad in sarcina Guvernului”, spune el.

In sectorul imobiliar, Lucianu afirma ca marirea inflatiei va influenta pretul constructiilor, in contextul in care mare parte din materiale se importa, al TVA, precum si nivelul spezelor bancare si al taxelor. “Singurele tinute in loc sunt salariile si deci posibilitatea platii in rate catre banci. De unde si intrarea in incapacitate de plata a clientilor bancilor”, subliniaza Radu Lucianu.

Guvernul a majorat cota TVA cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2010, modificare fiind anuntata si implementata aproape peste noapte.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri