De ce avem nevoie de o rata de economisire mai mare?

De ce avem nevoie de o rata de economisire mai mare?Economia romaneasca s-a dezvoltat, in principal, pe baza resurselor financiare atrase din exterior, adica pe baza economiilor strainilor. Deficitul de cont curent al Romaniei s-a adancit in 2007 pana la aproape 14%, importurile masive stimulate de cererea pentru consum depasind cu mult exporturile.

“Oamenii trebuie sa economiseasca, nu doar sa consume banzandu-se pe cresterea liniara a veniturilor. Este clar ca Romania are nevoie disperata de o rata de economisire mai mare decat cea pe care o are in momentul de fata. In plus, prin economisire s-ar putea ajunge la o reducere a cheltuielilor pentru consum si, astfel, nu s-ar stimula cresterea pe baza de consum”, sustine Lucian Anghel (foto), economistul sef al BCR.

Anghel considera ca autoritatile trebuie sa se gandeasca la modalitati prin care sa stimuleze economisirea pe termen mediu si lung.

Economistul sef al BCR a mai explicat ca studiile arata ca persoanele sarace inregistreaza o rata de economisire redusa si, din acest motiv, trebuie construite parghiile necesare pentru ca persoanele cu venituri reduse sa economiseasca.

El sustine ca in Romania nevoia pentru investitii este imensa si nu poate sa fie acoperita prin resurse interne. Diferenta dintre rata de investire interna si rata de economisirea interna poate sa fie acoperita doar din resurse externe, la un cost ce este influentat de perceptia investitorilor straini fata de Romania.

“Investitiile pe care le realizam cu bruma de economisire pe care o avem si cu resursele externe trebuie sa se realizeze cat mai eficient, adica sa investim in capacitato de productie care sa genereze valoare adaugata pe termen mediu si lung. Acestea sunt prioritatile pe care trebuie sa le realizeze Guvernul”, a declarat Lucian Anghel.



Sistemul de economisire creditare din Romania, incotro?

Dezvoltarea sistemului de economisire - creditare (Bauspar) pentru domeniul locativ se realizeaza prin sustinerea statului. In sistemul de economisire – creditare din Romania exista doua banci – BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, iar potentialul acestei piete este considerat a fi ridicat.

“In Romania exista potential enorm pentru dezvoltarea sistemului de economisire – creditare. Nu trebuie sa uitam ca Romania se imprumuta din extern pentru a-si finanta cheltuielile de pe plan intern. Noi ne imprumutam din extern pentru a aduce resurse financiare, platim dobanzi la extern pentru a aduce resurse, in timp ce alte state stimuleaza puternic economisirea”, a adaugat economistul sef al BCR.

Peste 1 milion de persoane sunt interesate de produsele de economisire – creditare pentru domeniul locativ. Clientii tinta pentru sistemul Bauspar sunt familiile cu venituri medii si sub-medii (circa 600 de euro/luna/de familie).

Numarul persoanelor care au contractat un produs Bauspar in Romania a crescut constant si ar putea ajunge de la peste 100.000 in anul 2007, la circa 375.000 – 400.000 la finalul anului 2011. Totusi, gradul de acoperire a pietei in Romania este in prezent de circa 1,5%, mult mai redus decat in alte state din regiune sau decat in economiile dezvoltate.

Portofoliul de clienti din sistemul de economisire – creditare existent la finalul anului 2010 era de peste 320.000 de clienţi, cu depuneri totale de peste 700 milioane lei. Lucian Anghel estimeaza ca depunerile vor creste pana la aproximativ 1 miliard de lei la finalul acestui an.

“Bauspar este singurul sistem prin care statul, in momentul de fata, sustine economisirea pe termen lung prin prima pe care o plateste depunatorilor”, a explicat economistul sef al BCR, adaugand ca ar fi ideal daca statul ar putea sa aloce constant si fara intarzieri prima de la stat.

Contractele de economisire-creditare pleaca de la ipoteza ca o persona economiseste o perioada, timp in care primeste o dobanda si o prima de la stat, dupa care poate lua un credit la o dobanda fixa pentru a completa suma economisita si a reamenaja, reabilita sau achizitiona o locuinta.


Cerere de locuinte, conditionata de economiile cumparatorilor

Cerere de locuinte, conditionata de economiile cumparatorilorAproximativ 64% dintre cei care au investit in piata rezidentiala au ales sa isi renoveze locuinta, in timp ce doar 36% s-au indreptat catre achizitia unui nou apartament, arata datele furnizate de BCR si Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Din totalul de 36% de cumparatori, circa 60% au cumparat pentru a-si imbunatati modul de viata, trecand, de exemplu, de la un apartament cu doua camere la unul de trei. Alti 20% au facut o schimbare, renuntat la o proprietate mai mare pentru a cumpara doua mai mici, iar restul de 20% au cumparat pentru prima data o locuinta.

Ca potential, 15% din totalul tranzactiilor au la baza un credit ipotecar, in timp ce 85% dintre clienti dispun de cash. Pe partea de cerere insa, 75% din familiile cu venituri de peste 600 euro/luna intentioneaza sa cumpere o locuinta prin credit, in timp ce doar 25% dintre potentialii cumparatori au cash.

Pe acest segment, tranzactiile cu locuinte pot exploda in urmatoarea perioada, spune Valentin Ilie (foto), CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, intrucat cererea exista, insa depinde de ce economii are fiecare client in parte.

“Sunt oameni care se califica pentru un credit, dar le este teama, majoritatea fiind detinatori de locuinte care vor sa faca un upgrade. Locuinta o gasesc repede, in circa doua saptamani. Procesul decisional dureaza inca trei luni de zile. Fara un unchi care se pricepe putin la constructii, fara o matusa care sa fie intr-o banca, romanul nu prea decide repede sa isi cumpere o locuinta”, explica Ilie.

In prezent, numarul ofertelor de locuinte este destul de mare pe piata, adauga seful Coldwell Banker, iar oamenii au de unde sa isi aleaga. De obicei, un cumparator cu venituri de circa 600 de euro vede intre cinci si 10 apartamente, potrivit estimarilor Coldwell Banker.