4 / 6

Castig bine incat sa-mi permit majoritatea mofturilor"

“Perioada de la lot a fost una din cele mai frumoase din tot liceul, gaseam multe ocazii de a ne simti bine, in niciun caz nu a fost o perioada doar de stres si munca pe branci”, afirma Virgil Palanciuc (foto), computer scientist in cadrul Adobe Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de aplicatii de design grafic din lume.

El adauga ca motivele pentru care mergea la diferite concursuri era faptul ca ii placea foarte mult informatica, dar si competitivitatea.

Tanarul de 34 de ani, care din 2001 este si profesor la Universitatea Politehnica din Bucuresti, a participat inca din clasa clasa a VI-a la diferite olimpiade de informatica.

A concurat la olimpiade la mai multe materii, ajungand pana la etapa nationala la matematica, chimie si informatica, dar cele mai bune rezultate le-a avut la informatica. In 1994 a obtinut medalia de bronz la olimpiada internationala de informatica, iar in 1995 medalia de argint.

Cat de mult l-au ajutat toate aceste competitii?

“In primul rand, au fost anumite avantaje materiale: sponsorizari de la Fundatia Soros Romania, premii (asa am avut calculatoare performante, care erau foarte scumpe la vremea aceea), iar cu banii stransi (o parte din ei, stransi din premii) am reusit sa cumpar un apartament chiar inainte de explozia preturilor. Apoi, a fost faptul ca am intrat intr-un anumit mediu, am cunoscut un anumit fel de oameni, mi-am facut prieteni pe care nu as fi avut cum sa-i cunosc altfel”.

Totodata, medaliile de la olimpiadele internationale de informatica au fost un avantaj foarte important pentru CV si i-au oferit tanarului un confort psihic foarte mare. “Am stiut oricand ca daca vreau, pot sa plec si maine din tara cu efort minim”, spune Palanciuc.

Insa principalul avantaj despre care vorbeste este legat de oamenii pe care i-a cunoscut, de prietenii pe care si i-a facut cand era in lotul olimpic.

“Ca fapt divers (din punct de vedere al carierei, nu personal), pe sotia mea am cunoscut-o tot la lot. Ea era in lotul de matematica”, explica informaticianul.

La fel ca mai toti tinerii care au avut performante deosebite, si Palanciuc s-a gandit sa emigreze si, chiar si acum, ia uneori in calcul aceasta posibilitate, dar afirma ca probabil nu va pleca cat timp in Romania nu se va intampla “ ceva foarte rau”.

“De ce nu am plecat? Cand am terminat liceul a fost si o ambitie personala, prea era <<la moda>> sa pleci in perioada aceea si cred ca mi s-a parut o provocare mai mare sa raman in tara. Foarte important a fost si faptul ca am avut mereu ocazia sa plec, stiam ca daca ma hoatarasc, <<a doua zi>> pot pleca. Inca mai primesc destule oferte nesolicitate de te miri unde”.

Ulterior au aparut alte motive: si-a dat seama ca in Romania are o viata confortabila, cu tot ce ii trebuie.

“Castig suficient de bine incat sa-mi permit sa-mi fac majoritatea mofturilor.
Pur si simplu, nu am motive suficient de puternice sa plec. Acum, ca am vazut cat de cat lumea, am constatat ca sunt intr-adevar locuri care-mi plac mai mult, suficient de mult incat sa mai visez ocazional ca <<poate ar fi bine sa plec>>, dar nu suficient de mult incat sa fac efortul efectiv de a ma <<reloca>>. Orice s-ar zice, nu e simplu sa pleci in alta tara, iar cand ai copii lucrurile sunt si mai complicate”, afirma Palanciuc.

Adobe Romania are 180 de salariati si in jur de 30% au participat la cel putin o olimpiada. Dintre acestia, 28% sunt fosti olimpici la informatica, 22% la matematica, 24% la fizica, iar restul de 26% se impart intre chimie, limba si literatura romana, stiinte sociale si limbi straine.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri