Cati olimpici lucreaza in marile companii de IT

Cati olimpici lucreaza in marile companii de ITAdobe Systems Romania, filiala celui mai mare producator de aplicatii de design grafic din lume, are 180 de salariati si in jur de 30% dintre ei au participat la cel putin o olimpiada.

Dintre acestia, 28% sunt fosti olimpici la informatica, 22% la matematica, 24% la fizica, iar restul de 26% se impart intre chimie, limba si literatura romana, stiinte sociale si limbi straine.

Datorita profilului companiei majoritatea sunt programatori, insa printre olimpicii companiei se numara si ingineri de asigurare a calitatii, manageri sau specialisti in resurse umane, afirma Delia Blajan (foto), manager de resurse umane la Adobe.

Tot un procent de 30% de angajati olimpici din numarul total de salariati este inregistrat si in cazul Bitdifender, cel mai important jucator pe piata locala de software de securitate IT, companie care are un personal de circa 400-500 de oameni in Romania.

Acestia sunt fosti olimpici la matematica, informatica sau fizica, iar cei mai multi lucreaza ca programatori, arhitecti de dezvoltare software si manageri de proiecte la departamente precum analiza antispam, antimalware, antiphishing, amenintari online.

Pe de alta parte, in cazul Totalsoft, unul dintre cei mai mari producatori romanesti de software, in jur de 10% dintre cei aproximativ 400 de angajati au participat la diverse olimpiade, in special de matematica si informatica.

“Acestia lucreaza pe majoritatea posturilor tehnice din companie, de la programatori la team leaderi, directori de dezvoltare”, afirma Oana Cutui, managerul de resurse umane al companiei.

Printre angajatii Totalsoft care au fost la diferite olimpiade se numara si Liviu Dan Dragan, directorul general si unul dintre fondatorii companiei, el participand la olimpiade de fizica si matematica.

Un procent usor mai mic, de circa 8,5%, este inregistrat in cazul Microsoft Romania, unde in jur de 30 dintre cei 350 de angajati ai companiei au participat la diferite olimpiade, in special la matematica.

In cazul Softwin, un alt mare producator local de software, dintre cei in jur de 200 de angajati, aproximativ 3-5% au ajuns cel putin pana la faza judeteana a unei olimpiade. In general acestia sunt specializati in domeniul dezvoltarii de software.

Diferente de pregatire intre olimpici si ceilalti angajati?

Diferente de pregatire intre olimpici si ceilalti angajati?“La angajare, candidatii trebuie sa treaca un test logico-matematic. Pana acum, intr-adevar olimpicii au obtinut punctaje mai mari la aceste teste si de aceea oportunitatea de a se angaja pentru acestia este mai mare. Exista insa si oameni care nu au fost olimpici si au avut rezultate de 80+ la test”, explica Mihaela Dan, directorul global de resurse umane al BitDifender.

Ea adauga ca printre cele mai importante beneficii ale unei companii care angajeaza olimpici sunt date de creativitatea si inovatiile aduse de acestia.

Si Delia Blajan, managerul de HR din cadrul Adobe Systems Romania, remarca faptul ca exista diferente sunt destul de mari intre olimpici si ceilalti angajati, dar atunci cand este vorba de proiecte de cercetare, cand se utilizeaza algoritmi complicati.

“Cand e vorba despre dezvoltarea unor produse sau servicii, diferentele se reduc substantial fiind substituite de experienta profesionala”, explica Blajan.

Care sunt principalele avantaje ale unei companii care are printre salariati fosti olimpici?

“Olimpicii sunt aproape intotdeauna angajati foarte pasionati de munca lor, competitivi, cu un drive inerent pentru succes, pentru rezultate de top si a da tot ce este mai bun din ei. Avand un nucleu de olimpici in firma, acestia nu numai ca se antreneaza reciproc pentru a produce rezultate exceptionale, dar ii ambitioneaza si pe ceilalti sa livreze la acelasi nivel sau chiar mai sus. Majoritatea olimpicilor livreaza foarte bine, diferenta intre performanta lor si a angajatilor fara astfel de rezultate este in medie mica. Olimpicii nu contribuie atat prin producerea de rezultate mai bune sau mai rapide, cat prin crearea unui mediu de lucru pasionat, care pune accentul pe rezultate”, mai spune oficialul Adobe Systems Romania

Pe de alta parte, Elvis Popovici (foto sus), coordonatorul departamentului de resurse umane din Softwin afirma ca angajatii care au participat la fazele nationale ale olimpiadelor de matematica sau informatica au foarte multe cunostinte teoretice si perioada de acomodare la cerintele companiei este de obicei mai scurta decat in cazul celorlalti salariati, olimpicii avand o capacitate mare de asimilare a informatiilor.

“Colegii care provin din aceste categorii au in primul rand o gandire structurata, orientata spre rezolvarea de probleme, ceea ce in cazul unei pozitii de programator poate aduce de multe ori rezultate imeditate”, adauga managerul companiei detinute de Florin si Mariuca Talpes.

In schimb, reprezentanta Totalsoft, afirma ca desi ar fi tentata sa spuna ca exista diferente intre angajatii obisnuiti si cei olimpici, acest lucru nu se aplica si in industria IT pentru ca aceasta este atipica.

“Este un domeniu care sta sub semnul pasiunii. Aici veti intalni probabil cele mai multe cazuri de autodidacti, oameni pe care nu ii veti intalni la concursuri, dar care au cunostinte deosebite”, explica Oana Cutui (foto jos).

Ea afirma ca printre avantajele unui angajator care recruteaza olimpici este faptul ca acesti salariati sunt preocupati de perfectionare, sunt foarte buni organizatori si perseverenti.

“Este un comportament care se cultiva de-a lungul anilor de concurs si care, ulterior, ii ajuta pe acestia sa acceseze cu usurinta posturi de team leaderi, manageri si chiar de CEO”, spune Cutui dandu-l ca exemplu pe Liviu Dan Dragan, directorul general al Totalsoft, fost olimpic la fizica si matematica.

Au companiile de IT programe de recrutare a olimpicilor la informatica, matematica?

Au companiile de IT programe de recrutare a olimpicilor la informatica, matematica?Niciuna dintre companiile intervievate nu are programe specifice pentru recrutarea de olimpici, insa foarte multe ofera internshipuri in cadrul companiei sau organizeaza diferite proiecte pentru recrutarea de tineri din facultatile de specialitate precum sunt cele de matematica-informatica sau cele de automatica, calculatoare.

De exemplu, Totalsoft organizeaza in prezent seminare impreuna cu AIESEC, una dintre cele mai mari organizatii studentesti la nivel mondial, dar si cu Asociatia “Voluntari pentru Idei si Proiecte” care organizeaza “Studentul Anului”, o competitie care premiaza excelenta in cadrul invatamantului universitar.

Pe de alta parte, BitDifender a lansat in 2009 programul Academica, prin care angajatii companiei sustin cursuri, seminarii si workshopuri in centre universitare pentru a educa studentii despre securitatea IT. De asemenea, compania pune la dispozitia studentilor programe de internship.

„In felul acesta, putem sa fim permanent in contact cu ei, sa ii cunoastem si sa ii pretestam inainte de a-i chema la un interviu. Pana acum, am reusit sa gasim cel putin un olimpic la fiecare proiect din cadrul Academica”, afirma oficialul producatorului de solutii de securitate IT.

“In plus, un candidat cu rezultate notabile la o olimpiada tehnica are sanse considerabil mai mari sa fie invitat in procesul de interviu”, spune si managerul de HR al Adobe Romania.