1 / 4

Marius Pahomi: Pentru a contracara cresterea Android, Apple va trebui sa se reinventeze

Pe piata din Romania se afla circa 2 milioane de smartphone-uri, pana la finalul anului urmand a se vinde inca aproximativ 5-600.000 de noi terminale mobile inteligente, conform lui Bogdan Matei, directorul retelei de magazine Vodafone. In ceea ce priveste sistemele de operare, desi lider de piata ramane Symbian al Nokia, atat pe plan local cat si international, din urma vine puternic Android, adoptat de tot mai multi producatori de terminale mobile. Matei considera ca aproximativ 20% dintre utilizatorii romani de smartphone-uri detin un telefon cu Android.

Nu trebuie neglijata insa prezenta Apple pe piata locala. Toti operatorii mobili majori de pe piata locala distribuie terminalul iPhone, la acestia adaugandu-se retailerii IT&C si electronice precum Altex, eMag sau iStyle. Desi nu exista studii oficiale privind vanzarile de produse mobile ale Apple, si in special iPhone si iPad, cel mai probabil numarul de terminale Apple se ridica la cel putin cateva sute de mii. iStyle, distribuitor Apple in Romania, a comercializat in magazinele proprii circa 300.000 de huse pentru iPhone, conform Dorei Popeneciu, general manager iStyle Romania

Marius Pahomi (foto), head of MEC Interaction la agentia Mediaedge:cia a testat mai multe terminale mobile – HTC Desire, Samsung Galaxy S, Sony Ericsson Experia, Motorola Droid, Nokia X6, Nokia N900 etc si pe moment foloseste in mod frecvent un iPhone 4, in scopuri personale, si pentru serviciu un Blackberry Bold 8700. Pe langa acestea, detine si un iPad, de altfel unul dintre gadget-urile lui preferate.

“Intre iOS al Apple, Google Android, Windows Phone 7, Symbian sau sistemul de operare al Blackberry eu prefer sistemele Apple”, spune el pentru Wall-Street.ro. “Imi place la iOS simplitatea si stabilitatea. Nu imi place dependenta de iTunes, faptul ca nu suporta formatul Flash si nu are USB”, mai spune el.

Marius Pahomi considera ca Android va continua sa castige cota de piata in special datorita parteneriatelor cu majoritatea producatorilor de terminale, in vreme ce iOS va pierde cota din cauza faptului ca este prezent doar pe terminale Apple. “E foarte greu de anticipat cine va avea castig de cauza in viitor, este probabil una dintre cele mai dinamice categorii de produse din lume, in care orice se poate intampla. Cred insa ca pentru a contracara expansiunea Android, iOS va trebui la un moment dat sa se reinventeze”, considera Pahomi.

Din punct de vedere al cotei de piata cel mai important factor este distributia sistemului de operare la care se adauga acordurile incheiate cu producatorii de terminale. Conteaza insa foarte mult inovatia si marketingul, doua capitole la care Apple exceleaza, spune Marius Pahomi.

La Android apreciaza integrarea foarte buna atat cu produsele Google cat si cu social media (Facebook, Twitter etc). De asemenea, Android ofera o flexibilitate sporita a platformei – de exemplu capacitatea de a tine informatii pe home screen precum info meteo, curs valutar etc. -, o mai buna capacitate de personalizare prin intermediul widgeturilor. Pe partea de multimedia Pahomi considera ca “mai este loc de imbunatatit”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri