Cand am auzit ca se inchide, nu m-am gandit la nimic. Am unde sa ma angajez

Cand am auzit ca se inchide, nu m-am gandit la nimic. Am unde sa ma angajez“Miercuri ne-au sunat si ne-au zis de sedinta. Stiam ce o sa se intample. Cand am auzit ca se inchide nu m-am gandit la nimic. Pentru ca am unde sa ma angajez. De exemplu, pot sa merg la Emerson (n.red.: un concern american care are mai multe centre de productie in Cluj-Napoca)”, spune un tanar care lucreaza la departamentul de reparatii al companiei.

De altfel, la Emerson lucreaza majoritatea fostilor colegi de facultate ai tanarului care s-a angajat la fabrica Nokia din Jucu anul trecut, cand a absolvit facultatea.

Nu se astepta ca fabrica sa se inchida dupa doar trei ani si jumatate de functionare, desi, in ultimele luni, in companie au tot aparut zvonuri legate de inchiderea unitatii de productie. Dar nici nu se astepta ca Nokia sa ramana foarte mult in Romania.

“Au stat trei ani si jumatate. Cat au zis la inceput ca raman? Cinci ani? Stiam ca in Germania au stat zece. Mi se pare ca au stat atata timp cat a fost profitabil. Cand am primit vestea in cadrul sedintei, a fost o senzatie de stupoare. Exista un zvon prin februarie si era cumva logic daca au inchis si centrul de cercetare”, explica tanarul.

Daca il intrebi de ce crede ca s-a inchis fabrica, o sa iti spuna ca nu din probleme financiare, ci, pur si simplu, pentru ca telefoanele produse la Jucu nu se vand in Europa. Practic, mizeaza pe explicatia finlandezilor.

“Cred ca asta este adevarul. Nu prea discutam intre noi, dar cred ca si ceilalti colegi au aceasi parere”, mai spune angajatul.

A fost recrutat de Nokia dupa ce a aplicat pentru unul dintre posturile libere ale companiei, iar apoi a trecut testul tehnic si interviul cu un manager de la resurse umane.

Ii place ceea ce face, iar leafa il multumeste. Spune ca face ceea ce a invatat la scoala, “dar la un stadiu mai redus. “Nu sunt circuite electrice, dar vorbim despre aceleasi circuite de baza”, afirma tanarul caruia i-ar placea sa lucreze la Electrica ori Electrogrup.

Iar in ceea ce priveste salariul, declara ca acesta este unul bun pentru Romania, peste media pe economie, care este in jur de 1.400-1.500 de lei net.

Majoritatea angajatilor Nokia primesc un salariu de 750-800 de lei net pe luna. Acestia lucreaza in general 12 ore, apoi au liber 24, dupa care se reintorc la munca pentru 12 ore pentru ca ulterior sa aiba liber 48 de ore. Practic, se lucreaza in patru ture, inclusiv in weekend.

Inca nu au fost stabilite pachetele compensatorii, dar spune ca nu poti avea pretentiile nemtilor cand s-a inchis fabrica Nokia de la Bochum pentru a fi relocata la Jucu. Acestia ar fi primit atunci in jur de 60 de salarii compensatorii.

“Germania e Germania. Romania este Romania”.

Insa dintre toti investitorii despre care s-a spus ca ar putea veni la Jucu (Bosch, Samsung, ZTE, Huawei si chiar IBM), ar prefera sa lucreze la Bosch.

“Eu am terminat Energetica si este mai aproape de domeniul meu. Nimeni nu stie cine va veni. Si despre IBM s-a zis ca ar investi aici. Nu se stie”, afirma tanarul.

Desi a terminat o facultate care l-ar ajuta sa gaseasca usor un job in Bucuresti si poate pe un salariu mai mare decat in Cluj, spune ca nu-l intereseaza Capitala. Ar prefera sa plece “in strainatate, in Vest”.

Daca va asteptati sa aiba un telefon Nokia, ei bine nu este asa. Tanarul are un Huawei, un terminal produs de o companie chineza care se extinde tot mai mult si in Romania. China este una dintre tarile spre care se indreapta acum si finlandezii… in fond aici se lanseaza un telefon in acelasi interval de timp in care angajatii Nokia fac un Power Point, dupa cum spunea in urma cu cateva luni Stephen Elop, directorul general al Nokia.

“Nu mi-a placut niciodata Nokia”, isi explica tanarul alegerea.

Observatie: Informatiile despre numele si varsta angajatilor Nokia citati in acest articol nu au fost oferite pentru a pastra confidentialitatea datelor personale ale acestora. Imaginile din articol nu reprezinta fotografii ale persoanelor care au raspuns pentru realizarea lui.

Mi-a placut pentru ca am avut colegi buni si sefii ne-au sprijinit

Mi-a placut pentru ca am avut colegi buni si sefii ne-au sprijinit“Ce am putea face? Chiar nimic. Suntem multi care am ramas fara locuri de munca. Nu ma asteptam sa se inchida. Mai ziceau unii oameni ca se inchide fabrica, dar se lucra. Miercuri ne-au sunat si ne-au zis ca a doua zi dupa-amiaza este sedinta. Atunci m-am gandit ca numai de rau o sa fie, din moment ce au cheamat toate schimburile intr-o sedinta”, afirma o femeie care lucra de peste doi ani la Nokia.

Va mai avea job doar cateva saptamani pentru ca “la sfarsitul lui octombrie se termina”. Iar sedinta a fost tot cu Stephen Elop, directorul general al Nokia Corporation, insa dupa-amiaza, si nu dimineata, cum a fost in cazul majoritatii salariatilor.

Asta pentru ca pe langa cei 2.200 de angajati permanenti ai fabricii de la Jucu (care vor lucra pana la finalul anului), Nokia mai avea si in jur de 1.000 sau chiar mai multi salariati temporari care erau recrutati prin companii de leasing de personal precum Lugera & Makler, Adecco Resurse Umane si Trenkwalder.

Desi lucreaza cate 12 ore in picioare, spune ca salariul net de 750-800 de lei pe luna este acceptabil. In unele luni a primit si un bonus de aproximativ 250 de lei.

Spune ca insa erau diferente intre felul in care erau tratati angajatii permanenti si cei externi.

“Cei de la Nokia luau mai mult. Cand erau sedinte mai aparte, chemau doar oamenii de la Nokia. Pe noi ne lasau jos. Daca nu erau externii...ei trageau ca sa isi faca targetul. La inceput m-a deranjat, dar dupa aceea stiam ca ceea ce faceam, faceam bine si eram multumita”, spune femeia.

Va primi si salariul pentru octombrie, dar pentru noiembrie nu crede ca va fi platita. Sotul sau este sofer si impreuna au doi copii: o fetita in clasa a V-a si un baiat la liceu, la Cluj.

“Daca dumneavoastra credeti ca ne putem descurca cu doi copii, dintre care unul face naveta…pentru baiat trebuie sa fac doua abonamente la transport. Ce putem face? Incercam sa traim din salariul sotului si din somaj. Sa treaca iarna si vedem la primavara”.

Spera insa ca in curand isi va gasi un nou loc de munca pentru ca cei de la firma de recrutare care i-a incheiat contractul cu Nokia au spus ca o vor ajuta sa se reangajeze. Pana cand a lucrat la Nokia a fost casnica, pentru ca vrut sa aiba grija de copii.

“Cand m-am angajat m-am bucura pentru ca stau aproape (n.red. lucreaza intr-unul dintre satele din apropierea fabricii). Suntem la doi pasi. A fost bine. Mi-a placut acolo pentru ca am avut colegi buni cu care m-am inteles bine si sefii ne-au sprijinit”, mai spune angajata.

Timp de un an a lucrat ca operator de linie, adica sa ocupa de asamblarea de telefoane. A lucrat si in in departamentul de impachetare, insa nu poate sa spuna unde lucreaza in prezent. Adauga doar ca in acel departament sunt si barbati si femei, dar mai multe femei.

Nu are voie sa spuna ce telefoane fac angajatii si nici nu le cunoaste dupa nume, dar afirma ca de aproape un an se fac si telefoane cu ecran tactil.

Crede in afirmatiile autoritatilor ca acum se negociaza cu zece companii care ar putea investi in regiune? Sau ca Bosch este in discutii avansate pentru a deschide o fabrica la Jucu?

"Pana nu vezi, nu crezi. Nu ne putem lua doar dupa vorbe. Deocamdata nu stim nimic”.

Un raspuns asemanator are si in privinta unor plati compensatorii: “Se va discuta. Pana cand? Pana nu vedem, nu credem”.

De ce a plecat Nokia? “Nu stiu de ce vor pleca. Nu stiu ce si cum sa fie”, mai spune femeia, gandindu-se probabil ca mai are un loc de munca sigur doar pentru cateva saptamani.

Chiar nu ii condamn cu nimic. Asa ar fi facut oricine.

Chiar nu ii condamn cu nimic. Asa ar fi facut oricine.Vrea sa plece in Germania sau Italia pentru ca are “cunostinte acolo” si crede ca in Romania nu ar avea unde sa isi gaseasca un alt loc de munca.

“Momentan nu mi-am cautat job, dar nu prea sunt posturi libere. Nu am unde sa ma angajez. Este foarte greu sa gasesti un angajator. Singura varianta ar fi sa plec din tara”, afirma un tanar angajat al companiei care lucreaza la fabrica Nokia inca din 2008 si care locuieste cu parintii, ambii pensionari.

De la inceput a lucrat ca tehnician, ocupandu-se de repararea telefoanelor cu probleme, dar spune ca pana de curand a fost platit ca operator, adica asamblator de telefoane. Care este diferanta? Un tehnician castiga aproape dublu decat un asamblator, care incaseaza net in jur de 750-800 de lei pe luna.

“Sindicatul nu s-a luptat pentru asta. Spuneau ca trebuie sa se aprobe global. Pentru cei externi (n.red.: angajatii temporari plasati de companiile de recrutare de personal), firmele isi dadeau mai mult interesul si ei avansau mai repede ca un angajat permanent Nokia”, explica salariatul.

El adauga ca nu l-a surprins deloc decizia conducerii Nokia de a inchide fabrica din Jucu. Se astepta la acest lucru inca din primavara de cand a fost facut anuntul ca se va inchide centrul de cercetare si dezvoltare.

“S-a intamplat din cauza problemei cu smartphone-urile. Daca nu se cumpara in Europa? Chiar nu ii condamn cu nimic. Asa ar fi facut oricine daca in Asia este piata de desfacere pentru telefoanele de la Jucu. Totul a pornit de la noi. Nu au stiut sa negocieze cu Nokia si nu au stiut sa apere angajatii. De exemplu, cum au facut in Germania. Noi le-am dat liber sa vina si sa plece cum vor, fara daune. Iar in Codul Muncii nu mai sunt diferente intre angajatii permanenti si cei temporari. Toti sunt la fel de usor de concediat. Sindicatele nu a facut nimic. Puteau sa isi dea mai mult interesul, sunt doar de forma”, afirma tanarul.

Cu toate ca se plange de salariu, de felul in care cele doua sindicate (Nokia Metal si Sindicatul Liber Nokia) isi reprezinta angajatii si de felul in care se faceau unele angajari, ii place sa lucreze la Nokia, sa repare acele telefoanele noi care au probleme.

“Am terminat un liceu in domeniul tehnic si este interesant, descoperi lucruri”, mai spune angajatul departamentului unde lucreaza circa 80 de persoane in patru ture.

Ce crede despre posibilitatea ca Bosch sa deschida o fabrica la Jucu? “Sa zicem ca se apropie din nou alegerile si incep din nou promisiunile”.

Are patru telefoane: Nokia, Samsung, Sony Ericsson si iPhone.

Iar dintre toate acestea cel mai mult ii place Samsung.