Sindromul vibratiilor

Sindromul vibratiilorConform unui studiu publicat in ianuarie de PLoS ONE, oamenii dependenti de internet ar putea experimenta schimbari chimicale la nivelul creierului similare cu cele ale unui om dependent de alcool sau droguri. Si nu vorbim aici doar de internet, ci si de alte forme ale tehnologiei de care ne lasam atrasi zi de zi.

Ti se intampla des sa duci mana la telefon si sa-l simti vibrand, ulterior dandu-ti seama ca doar ti s-a parut? Acesta ar putea fi numit “sindromul vibratiilor”, la extreme oamenii imaginandu-si ca pot simti telefonul, chiar daca este dat pe mute, chiar si de la distanta.

Sindromul poate fi comparat, in anumite limite, cu halucinatiile unui pacient caruia i-a fost amputat un membru sa simta in continuare ca si cum l-ar avea. In mod similar, cei ce sufera de sindromul vibratiilor simt terminalele mobile ca extensii ale corpului lor.

Conform cartii lui Larry Rosen, iDisorder, dintre cei ce depind de terminale mobile experimenteaza sindromul vibratiilor. Este o “boala” comuna si poti scapa de ea relativ usor, conform unui studiu.

Dependenta de internet

Dependenta de internetInternet addiction disorder (IAD) se refera la folosirea compulsiva a internetului, ajungand la nivelul la care interfereaza cu viata de zi cu zi. Studiile arata ca dependenta de internet poate cauza probleme sociale precum cele ale impatimitilor de jocuri de noroc.

Este important de notat insa ca acest sindrom nu este recunoscut oficial de Asociatia de Psihiatrie din SUA, dar este luat in considerare si ar putea intra in 2013.

Intr-un editorial din 2008 al Jurnalului American de Psihiatrie, Dr. Jerald J. Block a scris ca sindromul internetului poate fi caracterizat prin folosirea excesiva a Internetului, senzatii de greata/rau atunci cand esti privat de acces online, oboseala excesiva.

Utilizatorii patologici pot suferi de depresii severe.

Dependenta social media

Dependenta social mediaConsiderata o subdiviziune a dependentei de internet, dependenta social media este probabil una dintre cele mai intalnite, recent.

Cercetatorii de la Universitatea Chicago Booth School of Business au intervievat 250 de participanti. Conform studiului, a te opri din a te conecta la retelele de socializare si a vedea posturi/statusuri este mai dificil in unele cazuri decat a te lasa de alcool sau tutun.

In Norvegia, cercetatorii au inventat “Bergen Facebook Addiction Scale”, o scara a dependentei de Facebook. Este un test care te ajuta sa realizezi daca suferi de dependenta de retele sociale. Testul se bazeaza pe sase metrice, de exemplu folosirea Facebook pentru a uita de probleme reale sau a incerca sa renunti la Facebook, fara succes insa.

Dependenta de jocuri video

Dependenta de jocuri videoDependenta de jocuri video, ca si cea de internet sau altele, este caracterizata prin interferenta gamingului in alte aspecte ale vietii. Desi nu este considerata inca un sindrom de catre Asociatia Medicala din SUA, jocul excesiv poate avea consecinte grave.

In iulie 2011, un programator de 20 de ani a murit deoarece a stat prea mult nemiscat pe scaun, in fata computerului.

Cat inseamna “prea multa” tehnologie? Wall-Street.ro te incurajeaza sa iti spui parerea. Cand este cazul sa spunem STOP?