2 / 7

Constantin Voiniciuc, 18 ani: Ma vad in cercetare, sa usurez viata oamenilor din jurul meu

STUDII: elev, clasa a 12-a, Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" – Botosani PROIECT: Robo Hand (Mana Robotica)

Constantin Voiniciuc este creatorul unei maini robotice ce poate fi utilizata cu succes in industria chimica sau medicina, dar mai are de lucrat pentru a deveni si mai precisa. “Cu ajutorul unor senzori amplasati la nivelul unei manusi, conectati prin intermediul unui cablu de date, sunt trimise comenzile la mana robotica, prin care se actioneaza dispozitivul. Utilitatea poate varia de la mediul chimic unde se lucreaza cu substante toxice sau corozive pana la cel medical sau militar”.

Nu este singurul proiect la care lucreaza, fiind preocupat de mai multe aparate de zbor si alte mecanisme conexe. Pasiunea pentru robotica a descoperit-o la varsta de 10 ani, cand a inceput sa participe la diferite concursuri de specialitate, a urmat o documentare pe internet pentru nenumaratele proiecte in care a fost angrenat. O mare parte din pricepere o datoreaza profesorului sau de la Palatul Copiilor din Botosani.

Cat timp a durat proiectarea mainii robotice? “Au fost mai multe incercari care s-au intins pe durata a sase luni. Prima data am facut un mulaj din silicon si nu am fost multumit de rezultate. Apoi am ajuns la o formula mai simpla, eficienta si mai ieftina, iar in final a rezultat proiectul de acum”.

Si cat te-a costat sa-l creezi? “Costul total de lucru - ceea ce presupune toate incercarile, materialele folosite s-a ridicat la aproximativ 2.000 de lei. Cel mai mult am lucrat la partea mecanica, unde multi s-au incurcat si au abandonat astfel de proiecte. M-am ambitionat si am zis ca se poate!”

De ce o manusa robotica? “Prima si prima oara am discutat cu un medic chirurg care mi-a dat un pont legat de o posibila operatie la distanta. Am inceput sa studiez, sa ma perfectionez si sper ca intr-o buna zi sa poata fi utilizat si in acest domeniu unde este nevoie de o precizie extrema.”

Unde ai vrea sa te perfectionezi? Ce facultate ai alege? “M-am interesat la Iasi, Suceava si Bucuresti, as opta pentru studiul in Capitala sau in strainatate. M-ar interesa o specializare in domeniul roboticii sau electronicii si exista cateva oportunitati pentru dezvoltare in strainatate. In orice caz, as vrea sa ma intorc in tara, unde sa pot pune in aplicare cele invatate. Ma vad peste ani lucrand in cercetare, sa usurez cat mai mult viata si activitatea oamenilor din jurul meu.”

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri