SMARTPHONE

SMARTPHONENevoile clientilor din Romania in ceea ce priveste utilizarea serviciilor de telefonie mobila au evoluat in ultimii ani in pas cu tehnologia, generand astfel o cerere din ce in ce mai mare de telefoane de tip smartphone. Factorul care a generat aceasta crestere a cererii este accesul facil la informatie oricand si oriunde, precum si numeroasele aplicatii ce pot fi instalate pe smartphone-uri, aplicatii care cu siguranta satisfac pana si cele mai diversificate cerinte.

Unul dintre cei mai importanti pasi in decizia de achizitionare a unui smartphone il reprezinta alegerea sistemului de operare cel mai potrivit nevoilor clientului, sunt de parere oficialii Cosmote Romania.

In momentul de fata smartphone-urile utilizeaza diferite sisteme de operare, de la popularele Android si iOS pana la Windows Mobile, Sumbian, Bada sau BB OS.

Totodata, clientii trebuie sa opteze pentru un plan tarifar adaptat nevoilor proprii deoarece orice smartphone are nevoie de date active pentru a fi conectat in permanenta la aplicatiile preferate oriunde si oricand.

La ce trebuie sa fie atenti clientii:
- Ca smartphone-ul sa aiba un sistem de operare dedicat nevoilor sale;
- Sa opteze pentru un plan tarifar de date corespunzator;
- Sa caute dispozitive cu o camera foto integrata de o buna calitate (daca sunt amatori de fotografie);

TABLETE

TABLETEIn decizia de achizitionare a unei tablete, clientii trebuie sa tina cont de cateva aspecte legate in principal de dimeniunea dispozitivului, sistemul de operare dar si conectivitatea si spatiul de stocare, potrivit The Phone Geeks, divizia tehnica a EuroGSM specializata pe toata gama de provocari ce pot aparea o data cu utilizarea telefoanelor sau a tabletelor.

Tableta e un accesoriu nou care nu vine sa inlocuiasca neaparat ceva si nici sa raspunda unei anumite nevoi sau sa umple o nisa anume. Reprezentantii The Phone Geeks sustin ca acest dispozitiv se bucura de atat de mult succes fiindca, desi nu inlocuieste ceva anume, ofera o alternativa excelenta la mai multe device-uri si servicii, o alternativa excelenta de a livra/consuma continut multi-media.

De ce trebuie sa tina cont clientii:
- Dimensiunea si greutatea: exista doua clase de tablete – de aproximatinv 7 inch si de aproximativ 10 inch. Dimensiunile mai mici permit folosirea mai comoda cu o singura mana, fac tableta mult mai usor de folosit in pat sau intins pe canapea, cresc mult mobilitatea – o fac mult mai usor de transportat.
- Sistemul de operare si ecosistemul de aplicatii:

iOS (Apple): Daca este o tableta iOS atunci este iPad. iOS are de departe numarul cel mai mare de aplicatii construite special pentru tablete. Ca regula generala, varianta iOS a oricarei aplicatii e mai frumos slefuita si mai bine optimizata decat variantele aceleasi aplicatii pentru alte sisteme de operare. O multime de aplicatii sunt disponibile direct de pe tableta fie gratis, fie contra cost.

Android (Google): O problema e ca nu toate tabletele sunt create egal, iar aici primesti in functie de cat platesti. Multe tablete ieftine sunt prost construite asa ca atentie. Exceptie (notabila!) fac tabletele produse de Google in colaborare cu parteneri – Asus pentru Nexus 7 si Samsung pentru Nexus 10. Aceste doua tablete au cracterisitici hardware bune, o calitate a constructiei foarte buna si un pret imbatabil.
O alta problema e ca nu toate tabletele bazate pe Android vor fi aduse la zi cu ultima versiune a sistemului de operare (iarasi o problema pe care seria Nexus o rezolva din start – update-urile vin direct de la Google)

In fine, ultima problema tine de aplicatii, care pe Android sunt in numar mai mic si mai prost optimizate pentru tablete. Acest lucru se schimba insa rapid. Cele mai multe aplicatii importante au versiuni dedicate care merg bine pe tabletele Android, iar numarul lor creste in fiecare zi. Ecosistemul (hardware & software) nu are inca maturitatea celui de la Apple, dar il prinde rapid din urma.
Conectivitatea si spatiul de stocare: Sunt tablete care dispun atat de conectivitate 3G sau 4G cat si de wireless. Daca veti fi mereu in preajma unei retele WiFi la care va puteti conecta (acasa, la birou de ex.) atunci variant care ofera doar WiFi e suficienta. Daca insa doriti sa calatoriti si sa aveti acces la internet si la fisiere din cloud, atunci 3G e o optiune valoroasa. Cand calatoriti in afara de exemplu, aveti optiunea de a cumpara un sim preplatita pentru a avea acces permanent la internet fara sa depindeti de WiFi.

Sfaturile specialistilor:
- Incercati sa nu cumparati tablete chiar inainte de o mare lansare fiindca in mod sigur preturile scad dupa anuntarea uni nou produs. Marii producatori tind sa lanseze tablete cu o anumita regularitate, ciclic, dar nu se sincronizeaza neaparat unii cu altii, si nici cu sarbatorile.

- Toti comerciantii incearca sa profite de sarbatori ca sa vanda cat mai mult. In Romania exista obiceiul enervant de a scumpi marfa inainte de sarbatori. In afara e invers. Cautati promotiile dar urmariti istoricul pretului. Unii comercianti scumpesc pretul cu o zi inainte de a lansa o promotie, astfel incat ceea ce-I trambitat ca reducere de 15-20% e de fapt o reducere de 5% sau chiar mai putin.

- Cumparati online! In primul rand fiindca pot fi gasite preturi mult mai bune. In al doilea rand fiindca produsul poate fi returnat fara explicatii cu banii inapoiati. Atentie insa de unde cumparati, care-s conditiile si taxele de livrare. Atentie si la felul in care arata pachetul care e livrat. Verificati continutul cutiei in prezenta agentului care face livrarea.

CAMERA FOTO / VIDEO

CAMERA FOTO / VIDEODaca opteaza pentru o camera foto sau una video, clientii ar trebui sa tina cont in principal de necesitatea unui astfel de dispozitiv, si anume sa urmareasca sa aiba o manevrabilitate ridicata, versatilitate, rezistenta la apa si socuri, touchscreen, wifi si altele, sustine Eugen Popa (foto), consultant in cadrul F64, unul dintre cei mai importanti retaileri de specialitate din Romania.

In al doilea rand, clientii trebuie sa verifice ofertele promotionale, reducerile de pret si orice alt aspect promotional care vizeaza aparatele dorite.

Nu in ultimul rand, clientii trebuie sa identifice gama de accesorii recomandate pentru aparatul foto/video dorit.

Care este cea mai buna perioada pentru achizitia unui astfel de dispozitiv?

Cea mai buna perioada de achizitionare a unui aparat foto/video este cu siguranta inainte de sarbatori deorece la inceputul lunii decembrie sunt lansate cele mai avantajoase oferte (reduceri de pret, pachete promotionale, diverse bonusuri, etc). Pentru cei care doresc sa isi faca un cadou de Mos Craciun putin mai tarziu nu este timpul pierdut fiindca promotiile dureaza in general pana la sfarsitul lui decembrie.

ULTRABOOK

ULTRABOOKUltrabook-ul este un concept lansat pentru a satisface nevoile utilizatorilor pentru dispozitive mai usoare, mai subtiri si mai performante. Printre cele mai importante aspecte pe care utilizatorii trebuie sa le aiba in vedere la achizitia unui Ultrabook sunt designul, performanta si beneficiile oferite de folosirea unui astfel de dispozitiv, este de parere Bogdan Georgescu (foto), channel account manager in cadrul Intel.

Care sunt cele mai importante aspecte la care trebuie sa fie atenti clientii?

- Ultrabook-urile pentru mediul business trebuie sa vina insotite de tehnologii precum Anti-Theft si vPro.

“Acestea securizeaza sistemul impotriva furtului de date, a identitatii, a conturilor bancare”, apreciaza Georgescu.

- Utilizatorii trebuie sa urmareasca specificatiile tehnice

“In cazul in care un utilizator nu-si poate da seama daca un sistem este sau nu un Ultrabook, el trebuie sa urmareasca specificatiile tehnice. Recomandarile Intel cu privire la Ultrabook-uri sunt o diagonala a ecranului nu mai mare de 14”, grosimea carcasei sa nu depaseasca 18mm, activarea sistemului din modul de hibernare in maxim 7 secunde. De asemenea, Intel recomanda o automonie a bateriei de cel putin 5 ore, port USB 3.0 sau Thunderbolt si tehnologie Anti-Theft", spune Bogdan Georgescu.

Care este cea mai buna perioada pentru achizitionarea acestor dispozitive?

“Perioada sarbatorilor de iarna este, de obicei, una plina de oferte din partea tuturor retailerilor, atat online, cat si a celor traditionali. Pentru a profita de cele mai bune oferte, solutia este ca utilizatorii sa se informeze mereu si sa urmareasca retailerii care comercializeaza produsele dorite. Persoanele care prefera experienta si recomandarile personale le sfatuim sa mearga in magazine, iar cele care nu au timp la dispozitie pentru a merge in magazine pot apela cu incredere la ofertele din online”, a mai precizat managerul Intel.

TELEVIZOARE / SMART TV

TELEVIZOARE / SMART TVIn alegerea unui televizor, principalele criterii de urmarit sunt tehnologia (LED, LCD, 3D), accesul la Internet si alte aplicatii (in cazul Smart TV), precum si bugetul, este de parere Catalin Marin (foto), product management director in cadrul Flanco.

La nivel de tehnologie, televizoarele LED au drept principal avantaj fata de cele LCD faptul ca imaginile sunt redate prin intermediul diodelor/LED-urilor si nu a neoanelor, fapt care ofera un contrast mai mare. De asemenea, LED-ul consuma considerabil mai putina energie decat LCD-ul. Pentru cei care isi doresc sa recreeze imaginea imersiva din salile de cinema, alegerea potrivita este cea a tehnologiei 3D.

Principalele caracteristici si servicii la care clientii trebuie sa fie atenti in achizitionarea unui Smart TV sunt:

- web browsing (full browser, compatibilitatea cu un kit wireless – tastatura, mouse – pentru usurinta in navigare)
- conectivitate Wi-Fi
- numar de widget-uri si aplicatii disponibile (pentru accesarea conturilor de retele sociale, pentru vizionarea de filme, pentru citirea presei etc).
- Wi-Di (Wireless Display) – permite afisarea contentului de pe tableta/notebook-uri, care au integrata tehnologia Wi-Di, direct pe televizoarele Smart care, de asemenea, dispun de aceasta tehnologie. Conectarea se face Wi-Fi, fara a necesita prezenta unui router wireless. Optiunea este disponibila pentru brandurile Toshiba si LG
- Wi-Fi Built-in – placa de retea Wi-Fi este integrata in televizor. Astfel, nu mai este necesar un cablu de retea (UTP) ci doar conexiune wireless la un router.

Bugetul


In ceea ce priveste bugetul, Catalin Marin incurajeaza consumatorii sa aiba in vedere faptul ca televizoarele Smart au devenit in ultimii ani tot mai accesibile la nivel de cost, pretul mediu fiind de circa 2.000 de lei. De asemenea, este important faptul ca trendul de scadere a preturilor este valabil si in zona de televizoare Smart cu diagonale mari, prin care se poate profita la maximum de avantajele oferite de noile tehnologii la nivel de calitate a imaginii.

Avantaje si dezavantaje


Principalele avantaje ale televizoarelor Smart sunt conectivitatea la internet, posibilitatea de accesare a unui numar in crestere de aplicatii si posibilitatea de accesare a fisierelor din alte dispozitive conectate la retea. De asemenea, cu ajutorul tehnologiei Smart consumatorii pot viziona un continut TV personalizat in functie de programul si preferintele proprii.

„Pana in urma cu cativa ani, probabil ca principalul factor restrictiv in achizitia unui televizor Smart era reprezentat de pret, insa odata cu dezvoltarea portofoliului de produse, acesta a devenit extrem de accesibil. Spre exemplu, pentru modelele cu diagonala 94 de cm preturile pornesc de la 2.000 de lei, iar pentru cele cu diagonala 117 cm de la aproximativ 3.000 lei”, apreciaza reprezentantul Flanco.