Ronald Binkofski, CEO Microsoft Romania

Ronald Binkofski, CEO Microsoft RomaniaIn 2013 speram intr-o crestere usoara a pietei de software. In prezent cele mai mari investitii in tehnologie sunt facute de companiile mijlocii care au devenit mari in ultimii ani, dar care nu sunt inca la nivelul bancilor ori a companiilor de productie. Dar sunt companii moderne, foarte active, care au iesit din Romania, care devin internationale si care inteleg puterea IT-ului in cresterea businessului. De asemenea, cresterea pietei de software ar putea veni din zona de IMM-uri care intra in scenariul cloud. Evident, aceasta piata este inca subdezvoltata si trebuie investit in educatie. Dar vedem semne foarte pozitive in aceasta zona.

Valentin Jurcut, enterprise sales and services director Romania and CEE in cadrul Bitdefender

Valentin Jurcut, enterprise sales and services director Romania and CEE in cadrul BitdefenderPiata de securitate din Romania, formata in principal din software de securitate, fara a include serviciile, a fost estimata la 6,5-7 milioane de euro in 2011. Pentru 2012 am estimat o crestere sub 10% fata de anul precedent si un avans de 10-15% pentru 2013.

Domeniul este in crestere in randul consumatorilor individuali, iar tendinta urmareste migrarea clientilor de la produse piratate la cele gratuite si de la cele gratuite la cele platite.

Pe de alta parte, cea mai importanta evolutie pentru 2013 si pentru urmatorii 2-3 ani va fi migrarea catre solutii de virtualizare.

Irina Socol, presedinte si director general SIVECO Romania

Irina Socol, presedinte si director general SIVECO RomaniaPiata de software si servicii se afla intr-o perioada de consolidare. Potrivit analistilor, valoarea pietei de servicii IT a fost estimata pentru 2012 la 492 milioane de dolari, intr-o crestere usoara fata de 2011, cand a fost apreciata la 482 milioane de dolari.

Se remarca cateva tendinte clare: preocuparea de a mari exporturile, dar si gasirea de noi nise de piata, respectiv furnizarea de solutii extrem de nisate. Studiile realizate de analistii pietei IT indica ca pana in 2015, in tara noastra vor fi cresteri ale vanzarilor pentru IT in domeniul transporturilor, comunicatiilor, utilitatilor si productiei. De asemenea, se anticipeaza ca, sanatatea si educatia vor necesita extinderi in ceea ce priveste solutiile IT.

Liviu Dragan, director general TotalSoft

Liviu Dragan, director general TotalSoftPentru 2013, la fel cum a fost si 2012, ma astept la o crestere rezervata, in jur de 3%, a cheltuielilor, bugetelor companiilor alocate investitiilor in tehnologie. Sunt mai multi factori care pot determina aceasta evolurie, factori precum cresterea economica generala, increderea mediului de afaceri in stabilitatea fiscala si politica, programele de finantare pentru IMM-uri prin fonduri europene si/sau cheltuielile IT din sectorul public. In sectorul privat, cred ca firmele din zona serviciilor financiare, productiei si retailul vor continua sa investeasca in IT.

Cresteri se vor inregistra in zona solutiilor de smart computing, business intelligence, analiza CRM si aplicatii colaborative, in adoptia tehnologiilor de cloud computing si a tehnologiilor mobile.

Valentin Tomsa, director general SAP Romania

Valentin Tomsa, director general SAP RomaniaPiata software de aplicatii de business se afla intr-o usoara crestere, sub 10%, si cred ca aceasta crestere va continua si anul viitor, dar nu vom asista la majorari spectaculoase.

Evolutia pietei va ramane destul de volatila, deoarece orice proiect de amploare are sansa sa destabilizeze prognozele pentru anul viitor. In ceea ce priveste valoarea pietei, in ultima perioada, aceasta s-a situat constant in jurul valorii de 100 de milioane de euro (software si servicii ERP), cu mici variatii negative sau pozitive.

Posibil ca anul acesta piata sa se situeze in jurul aceleasi valori, insa cu aceeasi precizare a volatilitatii pietei.