Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote Romania & Romtelecom

Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote Romania & RomtelecomEste dificil de estimat cum va evolua piata in 2013, chiar si cu ultimele achizitii de spectru. Luand in considerare vitezele de transfer pe care reteaua LTE le va permite, putem prevedea o crestere importanta a consumului de aplicatii si servicii mari consumatoare de date.

Piata romaneasca este una dominata de televiziune, iar serviciile de TV si de continut video vor continua sa fie serviciile centrale pe piata in anii urmatori.

De asemenea, mai multi consumatori vor merge catre 3G datorita scaderii preturilor, odata ce au fost lansate serviciile 4G. Vanzarea de smartphone-uri va continua sa creasca si ne vom axa pe furnizarea de pachete de smartphone-uri special create, pentru a permite o acoperire mai mare a nevoilor clientilor.

Jean-Franois Fallacher, CEO Orange Romania

Serviciile de internet mobil au un potential de crestere considerabil, pe masura ce tot mai multi clienti incep sa foloseasca servicii de date in fiecare zi, o tendinta care este sustinuta de dezvoltarea dispozitivelor smart. De exemplu, vanzarile in volum de telefoane smart au crescut in trimestrul al treilea din 2012 cu 45% comparativ cu T3 2011, iar traficul de date mobile a crescut cu 50% fata de aceeasi perioada. Acest trend de crestere va continua in 2013 si in anii urmatori. In plus, tehnologia 4G va permite operatorilor sa ofere utilizatorilor de date mobile o experienta imbunatatita. In acelasi timp, vocea mobila va continua sa fie cel mai popular serviciu si vom vedea rezultate bune si in aceasta zona.

Inaki Berroeta, presedinte si CEO Vodafone Romania

Inaki Berroeta, presedinte si CEO Vodafone RomaniaDaca in 2012 am vazut o oarecare stabilizare a pietei de telecom, premisele pentru 2013 sunt incurajatoare. Datele mobile, noile servicii 4G, nevoia companiilor si a utilizatorilor de a fi conectati oriunde si oricand sunt factori care vor incuraja gradul de utilizare a serviciilor.

Cresterea industriei va depinde insa, intr-o mare masura, de politica de reglementare si de cat de mult va continua sa erodeze aceasta din veniturile noastre, prin scaderea ratelor de terminare.

Vor creste utilizarea internetului mobil, adoptia accelerata a smartphone-urilor, diversificarea aplicatiilor pe mobil si a serviciilor de plata cu telefonul mobil si utilizarea serviciilor de acces la informatie, de divertisment, de televiziune pe mobil.

Fotografie realizata de Mircea Dragos (fotografii-profesionale.ro)

Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS&RDS

Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS&RDSProbabil vom inregistra o crestere a pietei de telecomunicatii in 2013 si speram ca utilizatorii vor avea parte de servicii mai bune la aceleasi preturi accesibile. Cresterea va veni din lansarea de aplicatii noi, din lansarea de continut, dar si din cresterea conectivitatii, pentru ca deocamdata in Romania inca nu avem conectivitate pentru toata lumea. Penetrarea internetului este inca sub media Uniunii Europene si cresterea conectivitatii ar putea duce la o crestere a domeniului. Internetul este cheia pentru dezvoltarea industriei de telecom, iar acesta trebuie sa fie accesibil ca pret.

Severina Pascu, CEO UPC Romania

Severina Pascu, CEO UPC RomaniaCred ca vom vedea o mai buna integrare a serviciilor, noi aplicatii care vor intensifica activitatea in mediul online si mobil si va continua procesului de adoptie a smartphne-urilor si smart TV-urilor.

Observam, la nivel de consumatori, cerinte si dorinte din ce in ce mai avansate, pe toate segmentele, axate tot mai mult pe interactivitate, interconectivitate si personalizare.

Segmentul care va impulsiona dezvoltarea pietei de telecomunicatii este si cel cu potentialul de dezvoltare cel mai mare, si anume internetul. O alta zona care poate sustine dezvoltarea pietei este reprezentata de serviciile premium. Estimez ca televiziunea HD va castiga tot mai multi adepti in 2013.