Informatii sustrase de pe email

Informatii sustrase de pe emailINTREBARE:

Buna ziua,cineva sustrage informatii din adresa mea de mail. Cum pot afla cine este si daca pot sa-l denunt la politie sau alt organ de justitie competent de aceste fraude electronice?

RASPUNSUL SPECIALISTULUI:


In cazul dumneavoastra poate fi vorba de o atentare asupra drepturilor de prelucrarii a datelor cu caracter personal.

Cel mai bine ar fi sa consultati legea nr. 506/2004, privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, pe care o puteti gasi aici.

Daca observati ca informatiile dvs. continua sa fie urmarite de catre cineva va trebui sa apelati la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice disponibil pe site-ul efrauda.ro, unde veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie.

Mai multe detalii gasiti aici.


Mutarea serverelor in cloud

Mutarea serverelor in cloudINTREBARE:

Activez in domeniul financiar-bancar si de curand am convenit mutarea bazei noastre de date in cloud. Este aceasta solutie mai sigura decat mentinerea informatiilor pe serverele noastre? La ce riscuri ma pot expune? Cristian B.

RASPUNSUL SPECIALISTULUI:

In cazul dumneavoastra va trebui sa urmariti cu atentie oferta pentru stocarea in cloud. Este extrem de important ca solutia oferita sa fie una completa si care sa permita criptarea datelor stocate.

O comparatie intre could computing si metodele standard de administrare a datelor este greu de facut, din moment ce in prezent exista riscuri la tot pasul.

Pentru acest lucru, cel mai bine ar fi sa consultati solutiile disponibile pe piata locala sau cele din strainatate sub indrumarea unui specialist care va recomanda cea mai buna varianta pentru domeniul dumneavoastra de activitate.

Cititi mai multe detalii aici.

Mesaj de phishing venit din partea FEDEX

Mesaj de phishing venit din partea FEDEXINTREBARE:

Am primit pentru a doua oara acest mesaj dar din locatii diferite.Nu am facut niciodata comanda online sau prin FEDEX.Nu am raspuns la invitatia de a printa mesajul..Intrebare: Poate fi un atac sau pur si simplu cineva incearca sa ma escrocheze? FedEx Tracking ID: 8821-75603448 Date: Monday, 18 February 2013, 10:22 AM Dear Client, Your parcel has arrived at February 20.Courier was unable to deliver the parcel to you at 20 February 06:33 PM. To receive your parcel, please, print this receipt and go to the nearest office. Print Receipt Best Regards, The FedEx Team."

RASPUNSUL SPECIALISTULUI:

n cazul dumneavoastra avem clar de-a face cu un mesaj spam.

Nu este un atac nou, fiind pentru prima oara detectat in luna noiembrie a anului trecut. Este practic vorba de un malware aparut in preajma sarbatorilor de Craciun cu scopul clar de a sustrage informatii de pe dispozitivul de pe care a fost accesat.

In acest caz este foarte important sa nu deschideti fisierul .zip sau .rar cu care vine insotit, intrucat accesarea acestuia va instala in sistemul dumneavoastra de operare un virus, aparent pasnic, dar care va afecta fisierul svchost.exe, responsabil de gestionarea celei mai mari parti a conexiunii la retea.

Mai multe detalii gasiti aici.


Accesul restrictionat la Yahoo!

Accesul restrictionat la Yahoo!INTREBARE:

Buna ziua. Pe 28 feb, dupa ora 18, n-am mai putut accesa e-mailul de la yahoo, desi cunosteam ID-ul si parola. Dupa 12 ore, am primit acces, doar daca raspundeam la intrebarile de securitate. Din pacate, nu mi-am adus aminte de raspunsul primei intrebari si acum, dupa ce am comunicat prin e-mail (alta adresa)cu echipa de la yahoo, am constatat ca acel cont care ma intereseaza este total blocat. Se poate face ceva in privinta asta? Se pot recupera informatiile din acea adresa de e-mail?

RASPUNSUL SPECIALISTULUI:

Problema pe care o semnalati dvs. nu tine de securitatea datelor din calculator, ci de o problema a serverelor Yahoo.

Au fost mai multi utilizatori ai acestui serviciu care s-au plans in ultima vreme ca nu isi pot accesa conturile.

Exista doua posibilitati: fie compania opereaza schimbari si atunci o parte dintre conturi sunt temporar blocate, fie grupul a fost tinta unui atac care a compromis mai multe conturi.

Personal va recomand sa incercati sa ii contactati pe cei de la Yahoo printr-un email de pe alt cont si sa vedeti care este motivul pentru care nu puteti folosi adresa respectiva.

Mai multe detalii gasiti aici.



Securitate pentru tranzactiile bursiere

Securitate pentru tranzactiile bursiereINTREBARE:

Pentru efectuarea unor tranzactii bursiere ce solutie imi recomandati sa instalez pe propriul laptop, astfel incat sa nu am surprize de furt?

RASPUNSUL SPECIALISTULUI:


In cazul in care lucrati in special cu bani virtuali prin tranzactiile bursiere sfatul nostru este sa apelati la o solutie antivirus completa si premium, care in pachetul sau ofera si monitorizare a procesului de transfer de bani.

Ideal ar fi sa aveti instalata si o solutie firewall dedicata. In general, solutiile AV premium contin si un firewall, care blocheaza in acest mod accesul unui potential raufacator la transferul de bani.

Este necesar ca aceasta optiune sa fie activa cat timp operati tranzactiile bursiere.

Securitatea de Facebook

Securitatea de FacebookINTREBARE:

Buna ziua, O parte din activitatea firmei noastre se petrece foarte mult pe Facebook. Avem o pagina de companie care si din cate am observat evolutia numarului de fani, primim foarte multe like-uri venite de la straini, cea mai mare parte dintre acestia fiind persoane cu origine indiana. Cum as putea bloca accesul acestora la cont? Ma tem ca nu cumva volumul mare al solicitarilor de prietenie venit cu precadere din tarile arabe sa nu fie un virus.

RASPUNSUL SPECIALISTULUI:


Intrucat o parte din activitatea companiei dumneavoastra are loc pe Facebook trebuie sa stiti de la bun inceput ca reteaua de socializare a fost in ultimele luni tinta mai multor atacuri informatice.

Este indicat atunci cand operati pe Facebook sa aveti pornita si o solutie de securitate care ofera monitorizare pentru social networking.

In cazul in care observati ca numarul de like-uri continua sa creasca in special din partea unor utilizatori dintr-o anumita regiune a lumii este indicat sa va adresati in mod direct reprezentantilor Facebook si sa le explicati problema cu care va confruntati, iar in acest mod ar putea fi evitate problemele la care va puteti expune.
Va multumim pentru intrebare.

Mai multe informatii gasiti aici.



Riscurile cand folosesti o retea de internet public

Riscurile cand folosesti o retea de internet publicINTREBARE:

Care sunt principalele riscuri la care ma expun atunci cand folosesc o retea de internet public? Mentionez ca lucrez foarte mult din cafenele.

RASPUNSUL SPECIALISTULUI:


In cazul dumnveavoastra este foarte important ca accesul la reteaua cafenelei sau spatiului in care va conectati sa fie protejata prin firewall si securizata cu o parola.

Riscul la care va expuneti conectandu-va device-urile la o retea nesecurizata poate varia.

Pentru un simplu browsing web in cautarea de informatii sau stiri, o retea nesecurizata nu reprezinta neaparat un pericol. Acesta poate aparea cand fie accesati anumite link-uri cu potential de risc ridicat sau cand descarcati anumite fisiere sau aplicatii care pot contine malware.

Indiferent ca sunteti conectat la o retea securizata sau nu, trebuie neaparat sa aveti PC-ul sau dispozitivul mobil echipate cu o solutie antivirus.

In cazul in care operati cu transferuri de bani este important sa stiti ca cel mai sigur modeste sa le efectuati este de la birou, unde reteaua de calculatoare este protejata suplimentar.

Mai multe detalii gasiti aici.

Solutie pentru calculatoarele care merg greu

Solutie pentru calculatoarele care merg greuINTREBARE:

Detin o companie care asigura consultanta in domeniul bancar. Avem in calculatoare date extrem de sensibile.Impinsi de nevoia de a ne securiza cat mai bine informatiile stocate pe PC-uri, am apelat pe rand in ultimii ani la solutii de securitate complete. Dupa ce am experiementat solutiile propuse de cele mai mari companii producatoare de software antivirus mi-am dat seama ca indiferent ce varianta as folosi, calculatoarele functioneaza foarte greu. Ce solutie am?

RASPUNSUL SPECIALISTULUI:

Este foarte adevarat ca solutiile de securitate complete au nevoie si de o performanta mai mare a calculatorului personal sau de birou. In fiecare an, companiile care produc software antivirus iau in calcul si optimizarea consumului de resurse, dar acest lucru variaza de la caz la caz.

Personal, vad doua variante. Puteti opta pentru upgradarea sistemelor de calcul (prin adaugarea de memorie RAM sau a unui procesor mai performant) sau puteti renunta la acele optiuni disponibile in pachetul de securitate care observati ca “mananca” foarte multe resurse si pe care le folositi doar ocazional.

O alta varianta ar fi aceea ca inainte de a achizitiona un produs de securitate sa asteptati sa apara si pararerile utilizatorilor pe forumuri, in tematicile care au legatura cu consumul resurselor din calculator.

Mai multe detalii gasiti aici.


Blocarea site-urilor periculoase

Blocarea site-urilor periculoaseINTREBARE:

Cum putem bloca anumite persoane sau site-uri care ne agreseaza zilnic cu tot felul de aberatii incercand sa vanda bunuri sau servicii. Si daca din greseala ai intrat in respectiva scrisoare iti apare(din fericire) anuntul de risc major?

RASPUNSUL SPECIALISTULUI:

In general, marea majoritate a solutiilor antivirus contin si un motor de filtrare si de blocare a site-urilor pe care nu doriti sa le accesati.

Totodata, in functie de clientul de e-mail pe care il folositi (Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, etc.) puteti, de asemenea, filtra mesajele care sa intre in casuta dumneavoastra de corespondenta si care sa nu intre.

Mai mult decat atat, daca tot va este invadata casuta de e-mail cu diferite mesaje de promovare trebuie sa stiti ca adresa dumneavoastra a fost selectata dintr-o baza de date. Puteti opri acest lucru prin dezabonarea (unsubscribe - engl.) de la newsletterele companiilor respective.

Mai multe detalii puteti gasi aici.


Posibil furt de date in firma

Posibil furt de date in firmaINTREBARE:

Am o retea locala de 3 PC, conectate la un Router Lynksys EA4500 in care intra internetul de la RDS-RCS (Hateg, Hunedoara). Inafara orelor de program calculatoarele au pornit, monitoarele se activau pana la fereastra cu contul de Admin si User si asta s-a repetat timp de cateva ore. Calculatoarele au fost cumparate in 2012, deci sunt destul de noi, am instalat Windows7 Ultimate cu licenta iar antivirus Microsoft Security Esentials. Ma tem ca cineva mi-a accesat calculatoarele. Este posibil?

RASPUNSUL SPECIALISTULUI:

Problema pe care o ridicati dvs. este posibil sa tina mai mult de sistemele de calcul in sine decat de un potential risc informatic.

Un inginer de sistem ar trebui sa isi dea seama daca nu cumva exista setata din BIOS o optiune pentru deschiderea automata a calculatoarelor la o anumita ora.

Pentru mai multe detalii accesati link-ul de aici.