1 / 6

Gameleon

“Chiar si bunica ar putea sa faca un joc atata timp cat poate sa foloseasca un mouse”, a afirmat Victor Popescu, CEO si cofondator al Gameleon, o platforma prin care oricine, inclusiv o persoana fara cunostinte tehnice, isi poate crea rapid propriul joc. Tot despre Gameleon, Popescu mai spune ca este o solutie pentru democratizarea productiei de jocuri sau un fel de “Wordpress pentru creatorii de jocuri”.

Desi sunt romani si lucreaza din Bucuresti, Victor Popescu (dreapta) si Vlad Radu (stanga) au reprezentat Bulgaria in finala Intel Business Challenge Europe, o competitie de start-up-uri tehnologice. De asemenea, ei sunt si singurii romani dintre cele cinci echipe europene are s-au calificat in finala globala a acestui concurs, etapa care are loc in octombrie in Berkeley, California.

Cum se face ca, desi sunt romani, reprezinta Bulgaria?

Cei doi tineri au participat anul trecut la mai multe evenimente prin care puteau atrage atentia investitorilor si astfel au ajuns la fondul de investii Eleven din Bulgaria. Fond care pentru a face investitia si-a dorit ca Gameleon sa fie infiintata in Bulgaria, iar ca echipa de antreprenori sa stea cateva luni in tara vecina.

Practic, compania a fost fondata in Bulgaria in luna ianuarie a acestui an, iar de atunci si pana la finalul lunii mai, Gameleon a primit in doua etape o finantare de 50.000 de euro din partea celor de la Eleven.

Evaluare de 500.000 de euro

“Ei ne-au evaluat compania la in jur de 500.000 de euro. Am lansat firma in Bulgaria pentru ca fondul de investitii si-a dorit sa poata avea control legal pe entitatea in care investeste. Ei au investit cash pana acum 50.000 de euro si au zis ca ne mai dau inca 150.000 de euro daca fie reusim sa avem un contract bomba, adica, niste companii precum Disney sau Warner considera ca ceea ce facem noi este fain si incepem sa colaboram, sau gasim alti parteneri care sa vina si ei tot cu o investitie de 150.000 de euro”, a explicat Popescu.

In prezent, Victor Popescu (foto dreapta) detine 77% din Gameleon, fondul Eleven- 13%, iar ceilalti fondatori controleaza restul de 10% din companie. Ceilalti trei fondatori sunt Vlad Radu, Mihaela Epuran si Adrian Calotescu.

Deocamdata proiectul este in varianta Beta si are in jur de 800 de utilizatori, acestia testand serviciile oferite pe site.

O cifra de afaceri de 250.000 de euro

Modelul de business se bazeaza pe doua tipuri de venituri: o taxa de licentiere de 250 de euro pe an pentru acei dezvoltatori care vor sa si vanda jocurile pe care le creeaza prin intermediul Gameleon si o taxa per tranzactie.

“Atunci cand creezi un joc ai nevoie de imagini, sunete, poze, grafica, modele 3D, iar cand cineva isi face un joc poate sa le ia de la alti utilizatori care le-au realizat deja,si, astfel, noi luam o parte din tranzactie. Probabil, in jur de 10% din veniturile noastre vor fi din aceasta piata”, explica Vlad Radu (foto stanga).

Fondatorii Gameleon estimeaza ca in aproximativ trei luni vor incepe sa taxeze dezvoltatorii de jocuri care vor sa isi si comercializeze produsele. Cei doi antreprenori mizeaza pe o cifra de afaceri de circa 250.000 de euro pentru primul an de functionare din momentul in care vor incepe sa isi taxeze clientii.

“Estimam sa avem 10.000 de oameni care se inregistreaza pe site si aproximativ o mie sa plateasca taxa de 250 de euro pe luna”, mai spune Vlad Radu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri