Polaroid 600

Polaroid 600

Camera foto ce scotea fotografiile in aproape 3 minute era foarte la moda in anii ’80. Unele camere aveau sonar autofocus si lentile din sticla, desi cele mai multe aveau lentile din plastic si un focus fix la cativa metri. Camera era masiva, fiind necesar sa o tii cu doua maini pentru a realiza o fotografie.In aceeasi perioada, la mare cinste in Romania erau aparatele foto rusesti, precum Smena sau Zorki.

Sursa foto

Macintosh-ul original

Macintosh-ul original

La o distanta foarte foarte mare de design-ul actual al MacBook Pro, Macintosh-ul original pare foarte masiv comparat cu computerele de astazi, cantarind peste 7 kilograme. La acea vreme insa, consumatorii spuneau ca este o minunatie tehnologica. Includea 128K de memorie, revolutionar la standardele din 1985, o interfata prietenoasa si elemente revolutionare precum posibilitatea de a trage in jos meniurile si iconitele. Review-urile de la acea vreme spuneau ca usurinta in folosirea era marele plus in fata concurentei, citand “mouse-ul si iconitele” ca fiind avansuri tehnologice majore.

Commodore 128

Commodore 128

Cu trei ani mai tanar decat best-seller-ul Commodore 64, Commodore 128 a fost ultimul produs pe 8 biti scos pe piata de CBM. Desi ecranul cu 80 de coloane si hard disk-ul mare erau esentiale pentru business, C128 nu oferea multe upgrade-uri pentru gameri, principalii clienti pentru C64. Desi era compatibil cu modelele anterioare, C128 nu s-a vandut decat in 4 milioane de bucati (comparat cu 17 milioane pentru C64), dar C128 a introdus keyboard-ul prezent inca in multe PC-uri ale IBM din zilele noastre, cu patru taste directionale. In 1989, C128 era aproape complet depasit, piata fiind dominata de sisteme pe 16/31 de biti.

In Romania, probabil mai cunoscute au fost sistemele HC sau CIP.

Sursa foto

Sony Discman D-50 MK2

Sony Discman D-50 MK2

Discman-ul de la Sony a introdus o noua era a muzicii si a fost un upgrade masiv langa clasicele Walkman-uri cu caseta pe care cei nascuti in anii ’80 sigur le-au avut. Discman rula CD-uri care, in SUA, au devenit faimoase in anul 1982 si au atins vanzari mari odata cu lansarea playerelor mobile. Nu incerca insa sa alergi sau chiar sa mergi repede tinand un Discman intrucat Sony Discman a devenit faimos si pentru ca “sarea” melodii.

Sursa foto.

Casio SK-1

Casio SK-1

Versiunea mai mica a popularului SK-5 a fost unul dintre cele mai indragite instrumente in anul 1985. Un keyboard de mici dimensiuni, SK-1 a fost si unul dintre cele mai ieftine de pe piata. Foarte portabil si avand un microfon incorporat dar si functii de sintetizare, Casio SK-1 a ramas unul dintre cele mai populare instrumente “de casa” in anii ’80 si ’90. Astazi, unii muzicieni inca folosesc SK-1 datorita calitatii sunetului, intimitatii oferite, in ciuda tehnologiei mult mai avansate.

Fuji ES-1

Fuji ES-1

Desi in Romania la acea data erau populare aparate foto rusesti, in State si Asia modelul Fuji ES-1 din 1985 oferea fotografilor profesionisti posibilitatea de a lua o pauza de la constantele “excursii” la companii ce developau film. Un precursor al camerelor digitale, acest aparat permitea utilizatorilor sa surprinda fotografii de 640x480px. Fotografiile puteau fi apoi salvate pe diskete de 3,5 inci intr-un format revolutionar – JPEG.

Amiga 1000

Amiga 1000

Amiga, asa cum era cunoscut in 1985, a fost precursorul sistemelor multitasking, atat de avansat incat nici echipa de marketing nu stia ce sa faca mai intai cu el. Venind in urma Commodore 64, Amiga a fost un upgrade masiv si avea sunet stereo, memori de 512 Kb si moduri video ce permiteau pana la 4026 de culori simultane, facandu-l cel mai avansat computer al erei. Desi a devenit un favorit al graficienilor si animatorilor, din cauza marketing-ulu sarac, niciodata nu a devenit un hit adevarat. Privind insa retrospectiv, Amiga a fost un pas urias in fata si in 2006, PC World l-a clasat pe locul 7 in topul celor mai bune PC-uri din istorie. Este pacat ca aproape nimeni nu stia de el, lasand usa deschisa pentru Apple. La mai putin de o decada, Commodore intra in faliment.

Sursa foto

Nintendo NES

Nintendo NES

Inainte de Zynga si OMGPOP, exista o companie japoneze numita Nintendo, ale carei computere de familie (Famicom) erau livrate in SUA, bucurandu-se de mare succes, mai ales datorita modelului NES din 1985. Consola de jocuri pe 8 biti a revolutionat lumea gaming-ului si a oferit un suflu nou dupa “crashul jocurilor video” din 1983. A devenit in scurt timp cea mai bine vanduta consola de jocuri a vremurilor. Jocurile veneau sub forma unor casetute care intrau intr-un slot special – uneori era necesara fortarea lor, este adevarat.

Sursa foto.

Mobira Talkman al Nokia

Mobira Talkman al Nokia

Primul telefon mobil din lume cantarea aproape cinci kilograme si avea nevoie de o geanta mare pentru a fi mutat si o masina pentru a-l reincarca. Spre surprinderea criticilor, vanzarile Talkman au fost foarte mari si a avut succes masiv intre anii 1984 si 1987, cand a fost inlocuit de un model mai mic.

Sursa foto

Apple LaserWriter

Apple LaserWriter

Nu multi stiu ca printarea laser a inceput inca din 1969 dar nu a fost disponibila in birouri decat in 1985, odata cu lansarea LaserWriter a Apple. Printer-ul a solidificat pozitia companiei americane pe segmentul de design – nu doar ca permiteau specialistilor sa creeze modele superioare, acum le puteau si printa. A fost de asemenea si prima imprimanta in retea asa ca desi era mai scumpa ca a concurentei, putea fi folosita de o intreaga echipa.