Andreea Barbu, Avangate: fetele programator, mai ambitioase

Andreea Barbu, Avangate: fetele programator, mai ambitioase

In anumite parti ale Europei, femeile acopera mult din piata totala de munca. De exemplu, in Marea Britanie, conform unui studiu al lui Jane Richardson, regional director la Oracle, 47% dintre job-uri sunt ocupate de femei insa, in IT, mediul este dominat clar de barbati. In aceasta zona, doar 18% sunt femei.

In viitorul apropiat, aproape orice job va avea un element IT. Comisia Europeana estimeaza ca pana in 2015, 90% dintre job-uri vor necesita aptitudini IT. Companiile de pe intreg Globul cauta oameni competenti pentru a angaja in domenii lucrative precum arhitectura cloud, programare, dezvoltare de aplicatii. Oportunitati de acest fel nu se gasesc doar in companii de tehnologie ci si in aproape orice alt sector – retail, turism, manufactura, FMCG si asa mai departe.

Atata timp cat industria si sistemul educational vor face eforturi pentru a sublinia si femeilor ca aceste posturi nu sunt aproape exclusiv adresate barbatilor, vom reusi sa corectam lipsa de echilibru in ceea ce priveste dominanta masculina din cadrul departamentelor IT. Mai mult, oferta va fi mai ridicata, ceea ce va usura mult cautarile angajatorilor si va duce la cresterea dinamicii pietelor.

Wall-Street.ro a discutat cu mai multe doamne si domnisoare ce ocupa pozitii de programatori sau dezvoltatori de aplicatii pentru a sublinia, inca o data, ca aceste functii nu sunt, sub nicio forma, “proprietatea” aproape exclusiva a barbatilor.

Andreea Barbu, Avangate: fetele programator, mai ambitioase

Andreea Barbu are 26 de ani si a terminat in 2009 facultatea de Cibernetica Statistica si Informatica Economica (CSIE) din cadrul ASE. Pentru a isi definitiva studiile, Andreea s-a inscris si in cadrul programului de master – Aprofundare Informatica Economica. Si nu a regretat niciun minut.

In prezent, Andreea detine pozitia de integration team leader in cadrul echipei din Romania a Avangate, lucrand in industria de software de 5 ani.

“Mi-am dorit inca din clasa a noua sa fiu programator. Ma fascineaza ce poti realiza dupa cateva ore de concentrare, de scris cod, indiferent de limbajul folosit. Ma motiveaza foarte mult modul de a crea in mod organizat, dupa reguli bine scrise”, spune ea.

Ea recunoaste faptul ca, daca e sa iei in calcul exclusiv numarul de angajati, IT-ul este o lume dominata de barbati.

“In majoritatea echipelor de programatori, unde exista si fete, acestea ajung relativ rapid in pozitii cheie. Din experienta mea, fetele programator demonstreaza mai multa ambitie si sunt in general mai serioase, mai ambitioase, dorind sa isi demonstreze abilitatile profesionale si sa se faca remarcate”, subliniaza ea, spunand de asemenea ca se simte excelent in mediul in care lucreaza.

I-a trebuit insa timp pentru a se acomoda si a se elibera de anumite pareri preconcepute. “Ca orice angajat, trebuie sa-ti cunosti foarte bine calitatile si sa ai incredere in ceea ce aduci echipei in care lucrezi”.

Un alt zid de care te poti lovi la inceput este varsta.

“De la bun inceput, mi-am dorit sa fiu cea mai buna din echipa, sa livrez cel mai repede si cu cele mai putine bug-uri, fiind unul dintre cei mai tineri membri ai echipei. Iar pentru a ajunge in pozitii cat mai importante este nevoie de foarte multa munca si experienta”, mai spune tanara.

Adriana Lungu, Siveco: cu perseverenta, poti avea rezultate foarte bune

Adriana Lungu, Siveco: cu perseverenta, poti avea rezultate foarte bune

Adriana Lungu are 30 de ani si a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii “Politehnica” Bucuresti.

Ea considera ca, in pofida tendindei de a se considera ca lumea IT este dominata de barbati, exista destul de multe femei care demonstreaza ca lucreaza cu succes in acest domeniu.

“Desi se spune ca femeile apartin unui grup vulnerabil si nu au inclinatii spre tehnologie, consider ca daca dai dovada de perseverenta, rabdare si minutiozitate si esti pasionata de ceea ce faci, poti avea reusite foarte bune in IT”, spune ea.

La serviciu nu se fac diferente legate de sex, accentul se pune pe munca in echipa si pe colaborare pentru obtinerea de rezultate bune. “In plus, am avut norocul sa lucrez in echipe in care colegii au dat dovada atat de constiinciozitate, cat si de simtul umorului, astfel incat mediul de lucru este unul placut”, mai spune ea.

Principala provocare ce trebuie depasita atunci cand lucrezi ca programator este lupta cu propria persoana – trebuie sa fii mereu dornic sa descoperi lucruri noi, sa inveti tehnologii variate, sa ai o mare capacitate de a absorbi informatii, dar si putere de sinteza, astfel incat sa extragi elementele esentiale din explicatii si articole, mai spune Adriana Lungu.

De asemenea, trebuie sa pui pasiune in ceea ce faci, sa nu devii comod, sa lupti mereu pentru cea mai buna solutie pentru o anumita functionalitate, sa fii comunicativ cand lucrezi in echipa, sa inveti de la colegi si, la randul tau, sa ii inveti pe altii. “Principala satisfactie pe care o am este aceea de implinire personala, senzatia ca las ceva in urma mea, produse pe care alte persoane chiar le folosesc in viata de zi cu zi. De asemenea, este foarte important pentru mine sa stiu ca fiecare zi la serviciu imi rezerva ceva nou, o provocare ce alunga monotonia”, incheie tanara programatoare.

Stancila Mihaela, Infinit: programarea, o activitate umana ce presupune logica

Stancila Mihaela, Infinit: programarea, o activitate umana ce presupune logica

Stancila Anca Mihaela are 25 de ani si a absolvit Facultatea de Finante-Banci din cadrul ASE Bucuresti. Inainte de a ajunge sa lucreze in IT, a trecut prin mai multe etape si slujbe in domeniul economic-financiar.

“La unul din joburile cu profil financiar mi s-a oferit oportunitatea de a ma implica in reorganizarea si actualizarea siteului companiei respective. Acela a fost momentul in care mi-am spus clar: “Asta vreau sa fac!”. Am inceput imediat sa acumulez cunostintele necesare in aceasta directie fiind mereu motivata de fiecare provocare pe care o depaseam, spune ea.

Astfel, pas cu pas, a invatat sa realizeze site-uri web si mobile din ce in ce mai complexe. Punctul culminant a fost atunci cand a intrat in echipa de programatori de la Infinit Solutions.

“Bineinteles ca la inceput, vazand ca sunt singura fata din echipa de programare, am avut oarecare temeri, insa ulterior s-au dovedit a fi nefondate. Astfel, nu am avut dificultati de comunicare si colaborare cu colegii mei, ba mai mult, beneficiem de o atmosfera foarte placuta”, puncteaza ea.

In integrarea tinerei a avut un rol important si head-ul departamentului de dezvoltare care a inclus-o in mai multe proiecte provocatoare si care a incurajat-o inca de la inceput sa se implice in toate etapele proiectelor derulate.

“Desi in programare sunt mai multi barbati decat femei, aceasta nu este o regula, ci tine mai degraba de alegerea fiecaruia. Pana la urma programarea, dincolo de un limbaj specific sau altul, este o activitate umana ce presupune logica si acuratete in gandire, ambele fiind insusiri atat ale femeilor cat si ale barbatilor, in egala masura”, considera tanara.

In aceasta meserie, provocarile sunt la ordinea zilei, mai ales datorita proiectelor din ce in ce mai complexe cat si datorita clientilor care sunt din ce in ce mai la curent cu ultimele tehnologii.

“O alta provocare reprezinta faptul ca programatorii trebuie sa fie intotdeauna la curent cu ultimele noutati si tehnologii, pentru a ne asigura ca oferim cea mai buna solutie tehnica posibila”, mai spune ea.

Cea mai mare satisfactie ramane insa faptul ca face ceea ce ii place.

Andreea Plesea, TotalSoft: programarea, o meserie de care nu te plictisesti niciodata

Andreea Plesea, TotalSoft: programarea, o meserie de care nu te plictisesti niciodata

Andreea Plesea are 28 de ani. In 2008 a absolvit ca sef de promotie Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, specializarea Informatica Economica. In 2010 a obtinut diploma de Doctor in economie, specializarea Informatica Economica (inteligenta artificiala), cu teza “Business Ontologies for Small and Medium Enterprises”.

Tanara lucreaza la TotalSoft de cinci ani, timp in care s-a si format ca programator.

“Programarea este o meserie de care nu te plictisesti niciodata. Presupune un proces continuu de invatare si o multime de provocari, iti structureaza modul de a gandi, implica creativitate si inovatie”, considera ea.

Cu toate ca lucreaza intr-un mediu in care barbatii sunt majoritari, s-a integrat destul de repede. “Chiar mi se pare mai usor sa comunic cu baietii decat cu fetele. In plus, baietii au un simt al umorului mai dezvoltat”, spune ea, zambind.

Din punctul ei de vedere, in IT ca si in aproape orice domeniu, trebuie sa conteze entuziasmul, profesionalismul, calitatile umane, dedicarea, si nu “sexul sau culoarea”.

In spatele fiecarui proiect sunt ore multe de munca, oameni pasionati, fluxuri variate de business care trebuie intelese, proiectate si eficientizate. Satisfactiile nu intarzie nici ele sa apara, de la realizarea unui task care nu te-a lasat sa dormi noaptea, pana la finalizarea cu succes a unor proiecte mari, spune Andreea Plesea.

Corina Belciu, Star Storage: apreciez modul direct al barbatilor de a comunica si actiona

Corina Belciu, Star Storage: apreciez modul direct al barbatilor de a comunica si actiona

Corina Belciu are 29 de ani si a terminat facultatea de Automatica si Calculatoare, specializarea Automatica din cadrul UPB dupa care a urmat masterul „Managementul informatizat al proiectelor” in cadrul facultatii de Cibernetica din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti.

Tanara lucreaza la Star Storage de 7 ani si „imi place ca sunt nevoita sa inovez des pentru a acoperi varietatea de nevoi din zonele de business a firmei”, spune ea.

Corinei ii place sa activeze intr-o lume dominata de barbati intrucat apreciaza modul direct de a comunica si de a actiona. „Nu am intampinat dificultati in a relationa ci dimpotriva, am fost norocoasa sa lucrez cu oameni extraordinari de la care am avut foarte multe de invatat si care au avut rabdarea sa ma invete. Deseori chiar observ ca colegii mei sunt mai atenti cand vorbesc pentru a nu ofensa intr-un fel sau altul”, puncteaza ea.

Principarea provocare consta in gasirea de solutii tehnice la diverse dificultati specifice fiecarui proiect in parte.

„De multe ori, mi se pare incredibil cand observ ca rodul muncii mele este folosit de cineva caruia ii face placere sa o foloseasca, iar peste ani de zile o foloseste si o gaseste utila in continuare”, incheie tanara.

Cristina Ion, Oracle: din facultate am fost primita in gasca baietilor programatori

Cristina Ion lucreaza in domeniul dezvoltarii software de peste 10 ani, inca din perioada facultatii. De-a lungul carierei, a lucrat la proiecte software in diverse domenii – de la telecomunicatii la analiza de cod legacy, specializandu-se in dezvoltare de aplicatii enterprise cross-platform.

In Oracle lucreaza din 2006. Ea a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul UPB, in 2002, avand si un Master in Arhitecturi Avansate de Calcul.

Inca din copilarie m-a atras sa inteleg fenomenele si cauzele lor, domeniul stiintei mi se parea fascinant, iar domeniul IT incepuse sa ia amploare si la noi in tara, astfel ca am vazut o cariera in acest domeniu ca fiind alegerea fireasca. Ulterior, am descoperit ca, pe langa cunostintele tehnice necesare, e nevoie de o gandire analitica foarte buna, de o capacitate de luare a deciziilor rapid si de o intelegere cat mai buna a serviciilor din punct de vedere comercial, iar asta m-a atras din ce in ce mai mult si m-a facut sa-mi doresc mult mai mult de la job decat partea tehnica”, subliniaza Cristina.

Desi este foarte probabil ca in Romania majoritatea angajatilor din IT sa fie barbati, raportul de putere si cunostinte i se pare in cele mai multe cazuri egal.

“N-am simtit niciodata o atitudine de superioritate din partea colegilor barbati. Din contra, inca din facultate ma tratau ca facand parte ‘din gasca’, iar eu n-am avut nici o problema in a ma integra in grup, oriunde am lucrat. In acelasi timp, in cei 7 ani de cand sunt la Oracle am avut destul de multe colege, iar in prezent avem doua femei pe linia directa de management”, spune ea.

Cristina Ion considera ca, asa cum se intampla si in viata, in orice domeniu femeile si barbatii se completeaza reciproc, iar concurenta sau lupta pentru putere nu-si au locul.

Doina Cosovan, BitDefender: mai usor sa explici unui computer ce sa faca, decat oamenilor

Doina Cosovan, BitDefender: mai usor sa explici unui computer ce sa faca, decat oamenilor

Doina Cosovan este nascuta in 1988 si vine din Republica Moldova. Anul acesta s-a inscris la doctorat in cadrul Facultatii de Informatica din Iasi. Ea a absolvit atat studiile de licenta cat si cele de Master la aceeasi facultate.

“Nu stiu exact ce anume m-a determinat sa aleg acest domeniu insa decizia de a urma Facultatea de Informatica am luat-o rapid si intuitiv in ultima jumatate a clasei a 12-a. Acum, insa, imi este foarte clar ca nu mi-ar fi placut sa fac altceva”, spune ea.

Ce o atrage la job-ul de virus analyst? In primul rand, nu presupune sa faci in fiecare zi acelasi lucru ci mai degraba sa inveti ceva nou cu fiecare proiect, cu fiecare idee.

“Apoi, calculatoarele sunt logice; odata ce le intelegi e mai usor sa le explici lor decat oamenilor ce anume trebuie sa faca. Dar sa nu ma intelegeti gresit, imi place sa explic si oamenilor - motiv pentru care tin si cateva laboratoare la facultate. Incercam doar sa evidentiez faptul ca fiecare om are propria sa logica. De exemplu, daca scrii o secventa de cod, aceasta va fi interpretata la fel de toate calculatoarele, dar daca oferi o explicatie mai multor persoane, exista sanse mari ca fiecare dintre ele sa inteleaga altceva”, explica Doina.

Desi mereu s-a considerat ca exista profesii pentru barbati si profesii pentru femei, acest lucru incepe sa se schimbe, considera ea.
“Domeniul IT-ului este intr-adevar considerat mai potrivit barbatilor, motiv pentru care o femeie care alege acest domeniu de activitate va fi privita cu reticenta. Din aceasta cauza, o femeie trebuie sa depuna mult mai mult efort pentru a fi luata in serios. In biroul in care lucrez, raportul fete baieti este de 3 la 40 si pot spune ca noi fetele suntem rasfatate. Colegii sunt intotdeauna atenti la felul in care vorbesc si se comporta cu si in prezenta noastra. Cateodata ma simt privilegiata tocmai pentru ca sunt fata. Insa, eu nu consider ca acest lucru ar trebui sa se intample. Daca tot incercam sa reducem cat mai mult diferentele dintre barbati si femei, atunci femeile trebuie sa fie dispuse sa renunte la privilegiile de femeie odata cu primirea drepturilor egale cu cele ale barbatilor”, subliniaza ea.

Fiind un domeniu in continua dezvoltare si schimbare, este o adevarata provocare sa tii pasul cu el si sa fii mereu la curent cu noile tehnologii, puncteaza Doina Cosovan. O alta provocare consta in gasirea de modalitati de a rezolva o problema intr-o maniera sigura, eficienta si performanta in acelasi timp.

Sentimentul finalizarii unui proiect este insa pe masura eforturilor – “este comparabil cu sentimentul unui artist care finalizeaza o lucrare si o ofera publicului”, incheie tanara.

Adriana Barzoiu, Siveco: nu se pune problema diferentierii intre sexe

Adriana Barzoiu, Siveco: nu se pune problema diferentierii intre sexe

Adriana Barzoiu are 31 de ani si este technical leader in cadrul departamentului Siveco Applications. Atributiile ei sunt de dezvoltare si coordonare a activitatilor de dezvoltare, legate de o parte din componentele ERP Siveco Application – Managementul Resurselor Umane, Managementul Performantei Angajatilor si Modulul de Acces On-line la Informatii Angajati (Employee Self-Service), Managementul Salarizarii Personalului, Managementul Contractelor. Ea a absolvit in 2005 Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, ulterior urmand un master in Managementul Informatizat al Proiectelor, tot in cadrul ASE.

Ea lucreaza la Siveco inca din timpul facultatii, din anul 2004, parcurgand etapele firesti in dezvoltarea profesionala a oricarui programator: de la nivelul profesional de junior, la regular si apoi la programator senior, dupa acumularea experientei practice si a specializarii profesionale.

Activitatea de programare, facand parte dintr-un domeniu tehnic, este deseori incadrata a fi specifica barbatilor. Insa din experienta mea, situatia nu este in acest fel. Interactionez zilnic cu fete/femei programator, care sunt la fel de profesioniste precum colegii si colaboratorii nostri, barbati. Nu se pune problema unei astfel de diferentieri, cel mai mult conteaza nivelul de pregatire, experienta si implicarea in realizarea sarcinilor de serviciu. Relationarea este una fireasca, aptitudinile de comunicare ale fiecaruia dintre noi fac echipele sa isi realizeze scopurile propuse”, spune ea.

Una dintre provocari, pe langa a fi la curent cu noile tehnologii si procese informatice, este de a livra produsele la timp, avand calitate ridicata.