Florian Gheorghe, AMA: Noile console de jocuri vor schimba conceptul de gaming in 2014

Florian Gheorghe, AMA: Noile console de jocuri vor schimba conceptul de gaming in 2014

Florian Gheorghe (foto), senior producer in cadrul AMA, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de aplicatii si jocuri pentru platformele mobile, se asteapta ca in 2014 piata de gaming sa isi indrepte atentia in special catre consolele de jocuri “Next Gen” precum PlayStation 4 sau Xbox One.

„Introducerea noilor console va duce la un an 2014 in care vom vedea titluri din ce in ce mai interesante care vor profita de noile capabilitati in domeniul consolelor (multiplayer capabilities similar to PC computers).Practic utilizatorii de console vor putea juca MMO-uri (jocuri precum League of Legends, Dota 2 sau WoW). De asemenea din punct de vedere hardware aceste console sunt un mare pas inainte fata de vechea generatie si din acest motiv probabil ca accentul pe grafica si efectica va fi extrem de mare. In gengeral majoritatea titlurilor anuntate arata impresionat (Watchdogs, Destiny, Titan's fall etc)”, apreciaza reprezentantul AMA.

El a mai spus ca noile console vor avea nevoie de cel putin un an sa ajunga la maturitate iar in tot acest timp vor aparea titluri din ce in ce mai bune pentru ele chiar daca prima jumatate a anului va fi saracacioasa in titluri.

In ceea ce priveste jocurile pentru platformele mobile, senior producerul AMA se asteapta la doua directii principale: jocurile Free to Play (F2P) si cea a companions, aplicatii sau jocuri menite sa imbunatateasca experienta titlurilor de pe consola sau PC.

„Din punct de vedere al jocurilor pentru mobile, eu vad doua directii: jocurile F2P vor deveni din ce in ce mai complexe atat din punct de vedere grafic cat si din punct de vedre al gameplay-ului si probabil diferenta dintre jocurile PC/Console si cele mobile va fi din ce in ce mai mica. Probabil in 2014 vom vedea din ce ince mai multe tilturi AAA distribuite gratis. O a doua directie prbabil va fi cea a trasata de companions (aplicatii/jocuri menite sa imbuntatateasca experineta titlui pe consola sau pc. Probabil in viitorul apropiat orice joc de consola AAA va avea un companion pe mobile. momentan nu sunt extrem de complexe dar pe vittor ele vor deveni indispensabile”, apreciaza Florian Gheorghe.

Reprezentantul AMA a mai precizat ca momentan in Romania majoritatea hardcore gamerilor sunt cei de pe PC, dar piata consolelor este din ce in ce mai importanta, mai ales privind noua generatie de console care este la nivelul PC-urilor actuale.

Gheorghe se asteapta totodata la o crestere a segmentului de mobile.

„Piata nu este inca saturata, rata de penetrare a smartphone-urilor este de peste 100%”, a conchis acesta.

Florin Sanda, producer Ubisoft: 2014 va fi un an si mai bun pentru gaming

Florin Sanda, producer Ubisoft: 2014 va fi un an si mai bun pentru gaming

Anul 2014 va fi unul si mai bun pentru gaming, dupa ce anul 2013 a incununat poate unul dintre cele mai bune ale industriei de profil.

Dupa lansarile unor jocuri precum The Last of Us, Call of Duty: Ghosts, GTA 5 sau Assassin’s Creed 4 piata de jocuri la nivel global a capatat curaj, cel putin asa considera si Florin Sanda (foto), producer al jocului Watch Dogs, din cadrul studiourilor Ubisoft.

„2014 va si un an si mai bun pentru piata de gaming. Noua generatie de console, explozia tabletelor si a smartphone-urilor, distributia digitala – toate acestea, impreuna cu jocurile care incep sa foloseasca din ce in ce mai bine noile oportunitati oferite de avansul tehnologic, promit o crestere semnificativa”, a explicat Sanda.

Potrivit acestuia, cele mai la moda expresii din industria jocurilor sunt „online” „open world”, si „always connected”.

„Avansul tehnologic din ultima perioada ne permite sa creem lumi imense, persistente, in care esti in permanenta in contact si poti sa interactionezi cu prietenii tai. Daca ne uitam la cele mai asteptate jocuri din 2014 – Watch_Dogs, Destinity, The Division – toate ofera acesta promisiune a unor lumi extrem de imersive, in care fiecare actiune a ta conteaza, si in care nu esti niciodata singur”, sustine Florin Sanda, care apreciaza ca in anul viitor noua generatie de console va avea un punct determinant in evolutia pietei.

Lansarea noii generatii de console de la acest sfarsit de an este probabil evenimentul cel mai mediatizat in acest moment, si asteptat de catre gameri.

„Fara indoiala, Playstation 4 si Xbox One vor avea un impact semnificativ asupra industriei in urmatorii ani. Numarul tabletelor si a smartphone-urile se estimeaza ca va creste cu peste 70% in urmatorii 4 ani – e o crestere pe care nu o putem ignora. Pe langa asta, pluteste in aer un sentiment ca Apple vrea sa isi intareasca si mai mult pozitia pe piata jocurilor, atacand segmentul jocurilor de consola – nu neaparat prin creerea unei console, ci prin punerea laolalta a unor elemente pe care deja le detine. Procesoarele de pe iPhone si iPad devin din ce in ce mai puternice”, a conchis reprezentantul Ubisoft.

George Abramovici, King Romania: Avem in sfarsit o piata la nivel local

George Abramovici, King Romania: Avem in sfarsit o piata la nivel local

George Abramovici (foto), business performance manager in cadrul King Romania, reprezentanta locala a unuia dintre cei mai mari dezvoltatori de aplicatii mobile din lume, spune ca in Romania exista in sfarsit o piata de gaming.

„La nivel local putem spune ca avem in sfarsit o piata; intr-adevar este destul de mica in comparatie cu alte piete mature cum ar fi cea din SUA, Marea Britanie, Germania sau Franta. Rezultatele sunt promitatoare si dau sperate dezvoltatorilor de jocuri. In acest context, asteptam aparitia unor studiouri indie in urmatorii doi ani”, sustine Abramovici.

La nivel global, pe segmentul aplicatiilor mobile de jocuri, piata este impartita intre King si SuperCell, dezvoltatorii Candy Crush Saga sau Bubble Witch Saga, respectiv doua jocuri de farming ale SuperCell.

Reprezentantul companiei a subliniat ca in 2013 piata de mobile gaming s-a dezvoltat datorita accesibilitatii smartphone-urilor catre publicul larg.

„Lansarea de noi device-uri de catre Apple (iPhone 5S si 5C), Samsung (Galaxy S4), HTC (One), LG (Nexus 5) a determinat o scadere de pret pentru modelele lansate anterior de aceiasi producatori.In acelasi context ne asteptam la o crestere exponentiala si in 2014. De altfel, predictiile spun ca piata de mobile gaming va continua sa se dezvolte constant pana in 2017. Asteptam cu nerabdare aparitia HTC One 2, Samsung Galaxy S5 sau Sony Xperia Z2 pe platforma Android, precum si inovatiile din partea Apple. De asemenea, inca ne dorim ca Windows Phone sa isi demonstreze maturitatea pe piata de aplicatii mobile”.

George Abramovici estimeaza de asemenea ca piata jucatorilor pe mobile va ajunge la aproximativ 1.5 milioane de utilizatori.

„Ne asteptam la o crestere de 60-70% in urmatorul an. Numarul jucatorilor pe mobile a depasit numarul jucatorilor de PC. In acest moment, numarul jucatorilor pe PC/laptop este undeva la 30%, in timp ce jucatori pe device-uri mobile (atat smartphone, cat si tablete) este estimat la 50%. Important ramane si procentul jucatorilor pe console care este estimat la 17%. Este foarte important de mentionat si faptul ca se observa o crestere a timpului pe care oamenii il dedica zilnic smartphone-ului versus timpul alocat televizorului cu aproximativ 20% (aproape doua ore in medie dedicate smartphone-ului si 100 de minute dedicate televizorului)” , completat business performance managerul din cadrul King.