1 / 11

Voyager

Nemultumindu-se cu explorarea Marte si Venus, in anii ’60, NASA a pus la punct un plan de a explora intregul sistem solar – Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun, printre planetele tinta. NASA dorea sa realizeze acest lucru cu doua nave spatiale gemene, mai ales ca oportunitatea de a primi imagini de la aceste planete, aliniate perfect matematic, nu s-ar mai ivi in urmatorii 180 de ani.


Navele Voyager au fost lansate in 1977, trecand pe langa Jupiter si Saturn si completandu-si misiunea primara in 1980. Cu o schimbare inteligenta de traiectorie si multa putere de calcul (pentru acea vreme), Voyager 1 a fost deraiata de la traseul prestabilit. Aceasta a fotografiat cel mai mare satelit al Saturn, Titan, si apoi a parasit, de-a lungul anilor, sistemul nostru solar. Voyager 2 a trecut pe langa Neptun si Uranus (si este in continuare singurul obiect creat de pamanteni care a realizat acest lucru), inainte de a isi continua calatoria.


Este uimitor faptul ca ambele probe inca transmit date, dupa 38 de ani, datorita design-ului exceptional, unei surse de putere nucleara si a primului computer autonom care a parasit Terra. Voyager 1 a parasit sistemul nostru solar anul trecut si se va intalni cu un nou Soare in circa…50.000 de ani. Bon voyage!

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri