Tehnofobia - frica de tehnologie

Tehnofobia - frica de tehnologie

Termenul de tehnofobie a inceput sa fie folosit in timpul Revolutiei Industriale si a devenit tot mai cunoscut de atunci, fiind cel mai cunoscut cuvant legat de fobiile asociate cu tehnologia.

Termenul este definit ca "o frica anormala sau anxietate legate de efectele tehnologiei". Oamenii sau grupurile de oameni care se simt incomod sau nelinistiti atunci cand iau contact cu tehnologiile avansate pot fi considerati "tehnofobi".

Sursa foto: Shutterstock.

Nomofobia - teama fata de lipsa unui telefon mobil

Nomofobia - teama fata de lipsa unui telefon mobil

Termenul se defineste ca frica de a nu avea acces la telefonia mobila si provine din englezescul "no mobile phobia". Cei care au o dependenta exacerbata fata de telefonul mobil pot fi considerati nomofobi.

Termenul a fost folosit pentru prima data intr-un studiu realizat in Marea Britanie in 2008 si a fost popularizat de mass media.

Specialistii spun ca aceasta frica apare atunci cand un utilizator nu are acces la telefonul mobil sau chiar la gandul ca acesta ar putea fi pierdut. Fobia genereaza panica sau sentimente de anxietate atunci cand telefonul nu este disponibil. Aceasta poate sa apara in cazurile in care se pierde semnalul, bateria se descarca sau, cel mai rau caz, telefonul este pierdut.

Sursa foto: Shutterstock.

Cyberfobia - frica de calculatoare

Cyberfobia - frica de calculatoare

Unele persoane au o frica ineplicabila fata de calculatoare sau fata de munca ce implica utilizarea lor. Simtomele cyberfobiei, o forma a tehnofobiei, includ sentimente de anxietate sau paranoia care apar atunci cand un calculator sau ceva legat de acesta este prin preajma.

Ca multe alte fobii, cyberfobia poate avea mai multe forme si poate afecta oamenii in diverse moduri, variind de la credinta ca un calculator invadeaza spatiul personal pana la dorinta de a eradica complet tehnologia, manifestata prin miscarile sociale anti-tehnologie.

Sursa foto: Shutterstock.

Telefonofobia - frica de telefoane

Telefonofobia - frica de telefoane

Aceasta fobie este de fapt frica de a raspunde la telefon sau de a primi apeluri, si nu de gadgetul insusi. Similara cu glosofobia, frica de a vorbi in public, telefonofobia se manifesta atunci cand se aude sunetul unui apel telefonic si poate cauza hiperventilatie sau atacuri de panica.

Specialistii spun ca aceasta fobie poate fi incadrata in randul anietatilor sociale, intrucat se defineste mai degraba prin teama de a nu fi criticat sau de a nu parea incurcat.

Sursa foto: Shutterstock.

Selfiefobia - teama de a face o fotografie propriei persoane

Selfiefobia - teama de a face o fotografie propriei persoane

Popularitatea selfie-urilor, poze pe care ti le face tie insuti, a avansat si folosirea termenului de selfiefobie. Cu toate ca nu fost confirmat de experti din lumea medicala, acest termen circula pe internet.

Motivele pentru care apare aceasta fobie sunt diverse: unii cred ca nu sunt fotogenici, in timp ce altii considera selfie-ul un act superficial sau o nevoie de atentie.

Sursa foto: Shutterstock.

Sursa foto: Paianjen pe o tastatura alba/ Shutterstock.